BOREALIS

 

De noordelijkste bossen ter wereld vormen samen de boreale zone. Als de Amazone de linkerlong van de wereld is, is de boreale zone rechterlong. Toch kent bijna niemand het. 

 

Journalist Jelle Brandt Corstius brengt dit bijzondere gebied samen met fotograaf Jeroen Toirkens in kaart. Op deze site doen ze verslag van hun reizen.

Reis 1: Noorwegen

In de Pasvik-vallei, in het uiterste noordoosten van Noorwegen, is hout stapelen tot kunst verheven. Het gebied, waar nog beren wonen, geeft een indruk hoe Noord-Europa er vroeger uitzag.

Reis 2: Japan

Het noordelijkste bos van Japan ligt bij Tomakomai, een van de koudste plekken het land. De vraag is hoe lang dit bos nog bestaat. Jonge dennen hebben toenemende concurrentie van een exoot die oprukt uit het zuiden van Japan: de bergbamboe.

Reis 3: Canada

De inheemse Cree in Noord-Canada kunnen niet meer leven van de jacht en dus verkopen ze hun bomen. Maar wat betekent dat voor hun toekomst?

Boreale zone

Het boreale woud is de grootste vegetatiezone op aarde en beslaat zo’n 29% van het totale bosgebied. Met een oppervlakte van zo’n negen miljoen vierkante kilometer is het aanzienlijk groter dan het Amazone-regenwoud. “Als de Amazone de linkerlong van de wereld is, is het boreale gebied de rechterlong”, zegt Jelle Brandt Corstius. “Toch kent bijna niemand het en is het een voor een groot deel onbeschermd gebied.”