Select Page

SLACHTOFFERS VAN DE LIEFDE

SLACHTOFFER VAN DE LIEFDE

De vrouwen in dit verhaal hebben een ding gemeen: ze werden gedood door hun (ex-)partner.

In 2018 ging het om precies te zijn om 33 slachtoffers. Dat is driekwart van alle vrouwen die dat jaar door geweld om het leven kwamen.

Dit zijn hun verhalen.

Tekst: Kristel van Teeffelen

Deze vrouwen hebben een ding gemeen: ze werden gedood door hun (ex-)partnerIn 2018 ging het om precies te zijn om 33 slachtoffers. Dat is driekwart van alle vrouwen die dat jaar door geweld om het leven kwamen.

Dit zijn hun verhalen.

Tekst: Kristel van Teeffelen

1 JANUARI

NATHALIE POLAK (21)

Haar hondje, een niet helemaal raszuivere chihuahua, was haar alles. De 21-jarige Nathalie Polak nam hem overal mee naar toe, op haar snorfiets voor in het mandje. Ze had ook nog twee katten. Dat was volgens haar moeder Cora Polak (50) de reden dat ze besloot Oudejaarsavond thuis te blijven en niet naar een feestje in de stad te gaan.

Nathalie woonde begeleid in Buren. Het liefste wilde ze naar Tiel verhuizen, want ze vond het in Buren maar een saaie boel. Of Gerard van D. die Oudejaarsnacht voor de gezelligheid langskwam of dat hij Nathalie’s huis is binnengedrongen, weet Cora niet. De twee gingen wel met elkaar om, maar Nathalie had hem duidelijk gemaakt geen relatie te willen. Hij bleef aandringen.

Volgens de rechter verkracht en doodt Van D. Nathalie die nacht. Daarna steekt hij haar woning in brand. Hij krijgt achttien jaar cel en tbs opgelegd en ging in hoger beroep.

Cora vertelt dat haar dochter grootse plannen had voor 2018. “Ze wilde een opleiding gaan doen, iets met het opbaren van overledenen. Dat vond ze iets moois. Hoe ze erbij kwam, weet ik niet. Maar het paste bij Nathalie. Ze was eigenzinnig.”

7 JANUARI

JULIA CHERNYSHOVA (30)

De man van yogalerares Julia Chernyshova (30) is volgens de rechter al langer achterdochtig en jaloers op haar. Maar wat er op 7 januari precies gebeurt in de Scheveningse woning van het Russische paar blijft onduidelijk. Er is ruzie, Andrei K. gebruikt geweld tot Julia niet meer beweegt. Vervolgens zaagt hij haar lichaam in stukken en verbergt hij haar in een kist op het balkon. De rechter legt hem vier jaar cel op en tbs met dwangverpleging. Hij is sterk verminderd toerekeningsvatbaar, onder meer door een ernstige depressie.

%

Van alle vrouwen die in 2018 omkwamen werd gedood door een ex-partner

15 JANUARI

ADYAN KOEIMAN (41)

De worsteling met haar ex op 15
januari in haar huis in Rotterdam moet voor Adyan Koeiman (41) angstaanjagend zijn geweest, schrijft de rechtbank in het vonnis. Frensel J. steekt haar meerdere keren met een mes. Hij zegt dat er ruzie was over geld. Maar de rechtbank houdt er rekening mee dat hij niet kon verkroppen dat Adyan, moeder van twee kinderen, hem verlaten had. J. krijgt tien jaar cel plus tbs met dwangverpleging. Om herhaling te voorkomen moet hij behandeld worden, vindt de rechter. De man werd in het verleden op Curaçao veroordeeld voor een vergelijkbaar misdrijf.

23 JANUARI

SUZDAR (25)

De 25-jarige Suzdar vluchtte uit
Syrië en was volop bezig haar toekomst in Nederland op te bouwen. Zo studeerde de jonge moeder aan de Hogeschool van Amsterdam. Op 23 januari wordt ze in haar woning in Velserbroek doodgeschoten door haar ex, die daarna zelfmoord pleegt. Eerder op de avond is de politie nog langs geweest bij de woning na een melding over ruzie, maar zag toen niets verdachts.

De 34-jarige Dwoëny van den Brink voelde zich al langer onveilig, vertelt ze aan hulpverleners.

9 FEBRUARI

28-JARIGE VROUW UIT ZAANDAM 

Al maanden wordt een dan 28-jarige Bulgaarse vrouw lastiggevallen door haar ex. Hij kan niet verkroppen dat de relatie over is. Zij verandert meerdere keren van telefoonnummer, maar hij blijft het proberen. Op 9 februari staat hij haar op te wachten voor haar huis in Zaandam. Daar steekt hij haar neer. De vrouw wordt in het ziekenhuis 29 jaar, maar bezwijkt later die maand aan haar verwondingen. Hij krijgt negen jaar cel.

9 FEBRUARI

ANYA HOEK (46) 

De Groningse Anja Hoek (46) had met haar vriend afgesproken dat hij niet meer zou drinken. Als zij erachter komt dat hij zich niet aan die afspraak houdt, stuurt zij hem weg. Daarop wordt Rutger van B. woedend. Hij slaat haar en doodt haar met een mes. Volgens deskundigen is hij verminderd toerekeningsvatbaar. Hij moet zeven jaar de cel in en krijgt tbs met dwangverpleging opgelegd.

19 FEBRUARI,

DWOËNY VAN DEN BRINK (34) 

De 34-jarige Dwoëny van den Brink voelde zich al langer onveilig, vertelt ze aan hulpverleners. Ze heeft zichtbare blauwe plekken op haar lichaam. Veilig Thuis, advies- en meldpunt voor huiselijk geweld, begint een onderzoek. Maar nog voor dat is afgerond, brengt Loetje K., de man met wie Dwoëny al langere tijd een problematische knipperlichtrelatie heeft, haar met een mes om het leven. Hij krijgt negen jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd. Er verschijnt een kritisch rapport over de zaak, waaruit blijkt dat de verschillende instanties die bij het koppel betrokken waren langs elkaar heen werkten.

De man van Lore Wunsch (53) sloeg haar net zo lang met een hamer op haar hoofd tot ze geen teken van leven meer gaf.

24 FEBRUARI

LORE WUNSCH (53) 

De van oorsprong Oostenrijkse Lore Wunsch (53) ligt op de avond van 24 februari te slapen op de bank in haar woning in Zoetermeer. Haar man Aldert P., met wie ze al twintig jaar samen is, slaat haar net zo lang met een hamer op het hoofd tot ze geen teken van leven meer geeft. Volgens hem hebben ze die avond ruzie over haar koopverslaving. Als ze niet op haar werk verschijnt, belt haar werkgever de politie. Die vindt haar lichaam in de voorraadkast. P. wordt veroordeeld tot elf jaar cel.

12 MAART

75-JARIGE VROUW UIT AMERSFOORT

De 75-jarige vrouw ligt te slapen in haar bed als haar man haar plots begint te wurgen. Volgens deskundigen is hij verminderd toerekeningsvatbaar door psychische problemen. Dat hij in 2003 ook al is veroordeeld voor een poging zijn vrouw te wurgen, rekent de rechter hem zwaar aan. Hij krijgt zeven jaar cel.

“Nog steeds zeg ik soms: O, de suiker is op, even kijken of Gaby nog heeft. Om dan te beseffen dat ze er niet meer is.”

25 MAART

INGRID VAN ELSACKER (46)

Wat zich precies in de woning van het gezin in Wernhout heeft afgespeeld, blijft onduidelijk. Herman M. ontsteekt opeens in woede tegen zijn vrouw Ingrid van Elsacker (46), moeder van twee kinderen. Volgens zijn verklaring slaat zijn vrouw hem als eerste, uit het niets, maar dat rechtvaardigt bij lange na niet het brute geweld dat hij daarna gebruikt, benadrukt de rechter. Hij slaat haar, wurgt haar en steekt haar met een mes. M. moet dertien jaar de cel in. Het hoger beroep loopt nog.

31 MAART

HEIDI (57)

In een woning in Nieuwe Pekela worden op zaterdagmiddag 31 maart de lichamen van Heidi (57) en haar man gevonden. Volgens de politie heeft hij haar eerst gedood en daarna zichzelf. Het enige dat de politie over de zaak zegt, is dat het echtpaar niet bekend was bij de hulpverlening.

14 APRIL

OLA URBANIAK (51)

Hoewel de Poolse Ola Urbaniak (51) niet meer samen is met haar man, wonen ze nog wel in hetzelfde huis in Ossendrecht. In de middag van 14 april, als Ola net terug is van haar werk, gaat het gruwelijk mis. Haar ex slaat haar en wurgt haar met een tiewrap, ze wordt op haar bed gevonden. Waarom hij door het lint ging, is nog steeds onduidelijk. Hij krijgt twaalf jaar cel.

15 APRIL

35-JARIGE VROUW UIT BODEGRAVEN

Om half negen ’s ochtends belt een man aan bij de buren dat zijn vrouw is vermoord. De 35-jarige vrouw wordt gevonden in de woning van het echtpaar in Bodegraven, ze is met 71 messteken om het leven gebracht. Hun drie kinderen zijn eerder al uit huis geplaatst. Volgens de rechter, die de man tbs met dwangverpleging oplegt, had de man een psychose. Hij is volledig ontoerekeningsvatbaar.

16 MEI

GABY THOMPSON (42)

Hoe haar vriendin de Syriër Houssain A. heeft leren kennen, weet Linda Venloo (48) niet precies. De 42-jarige Gaby Thompson kwam opeens getrouwd terug van een vakantie in Turkije. Linda had hem toen nog nooit ontmoet.

Gaby en zij kennen elkaar al vanaf hun tienerjaren. Meer zussen dan vriendinnen, zegt Linda. De jongste zoon van Gaby woont bij haar sinds de dood van zijn moeder.

Gaby was niet op haar mondje gevallen, vertelt Linda. Als alleenstaande moeder voedde ze twee jongens op. Daar was ze trots op, ze wilde laten zien dat ze dat kon. Ze had een what you see is what you get-mentaliteit.

Daarom is Linda ook zo verbaasd over hoe het liep met A. Zo opeens is hij daar. Er waren al langer problemen, zegt ze. Gaby had hem de deur uitgezet.

Op 16 mei ging ze naar hem toe om met hem te praten. Al in de auto begon hij op haar in te steken. Toen zij probeerde te vluchten, ging hij op straat in een woonwijk in Breda verder. Hij zegt dat de ruzie over geld ging. Linda gelooft dat niet. Hij was gekrenkt dat zij hem had weggestuurd, denkt zij. A. krijgt dertien jaar cel voor doodslag.

Gaby en Linda woonden al jaren bij elkaar in de straat. “Nog steeds zeg ik weleens: ‘Oh, de suiker is op, even kijken of Gaby nog heeft’. Om dan te beseffen dat ze er niet meer is, en dat er andere mensen in haar huis wonen. Dat is zo confronterend.”

21 JUNI

69-JARIGE VROUW UIT UTRECHT

Na een brand in een flat in de Utrechtse wijk Kanaleneiland wordt het lichaam van de 69-jarige bewoonster gevonden. De moeder van elf kinderen blijkt al voor de brand met een mes om het leven te zijn gebracht. Haar echtgenoot wordt opgepakt. Waarom hij haar doodde, wordt tijdens de rechtszaak niet duidelijk. Hij krijgt achttien jaar cel. Het hoger beroep loopt nog.

JULI

NATASCHJA SCHEERES (44) 

De 44-jarige Nataschja Scheeres uit Epe is al een tijdje vermist als haar lichaam op 30 juli wordt gevonden in water langs de Stevenshofdreef in Leiden. Haar vriend wordt gearresteerd en bekent haar te hebben gedood. Nog voor de eerste zitting bij de rechter pleegt hij in zijn cel zelfmoord. In die cel zijn, volgens het OM, vele uitingen van spijt gevonden.

“Mijn moeder zag het leven als maakbaar. Ze was zo positief. Misschien wel te positief.”

4 JULI

NASRIN KHOSHKALEM (53)

Haar moeder werd blij van kleine dingen, zegt Asrin Kunst (36). Het was al genoeg als iemand haar voorrang gaf of iemand haar op straat begroette. “Eerst begreep ik dat nooit, maar nu voel ik die liefde ook. Liefde weerkaatst. Ze had een twinkeling in haar ogen. Ze lachte veel. En als zij lachte, lachte iedereen.”

Hoe anders was de wereld achter de voordeur. Nasrin Khoshkalem (53) groeide op in Iran en trouwde op haar achttiende met Asrin’s vader. Een huwelijk vol geweld. Dat geweld ging door, nadat het gezin bijna 25 jaar geleden naar Nederland kwam. Hulpverleners waren wel betrokken, maar echt doorpakken deden ze volgens Asrin nooit. “Dan werd er relatietherapie aangeraden, terwijl dat helemaal niet werkt als er geweld in het spel is.”

Over haar vader wil Asrin niet praten. De rechtszaak tegen hem loopt nog. Volgens het Openbaar Ministerie wurgde Hameed R. zijn vrouw met een spanband, ze werd op 4 juli 2018 dood in haar woning in Apeldoorn gevonden. Hij ontkent.

Wat Asrin wel wil vertellen is hoe ze haar moeder steeds verder geïsoleerd zag raken. Vlak voor ze werd omgebracht, had ze een flinke val gemaakt tijdens yoga. Het huis stond vol bloemen en kaartjes van collega’s en ex-collega’s. Maar niemand kwam op bezoek. Dat kon niet, het huis was zijn territorium.

Haar moeder wilde niet de vuile was buiten hangen, denkt Asrin. “Ze cijferde zich weg. Ze is weleens vertrokken, maar ze kwam altijd terug. Van huis uit had ze meegekregen dat haar gezin het allerbelangrijkste was.

“Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar mijn moeder was een heel sterke vrouw. Als ze ziek was, ging ze nog aan het werk. Ze was de kostwinner en werkte al twintig jaar bij dezelfde zorginstelling. Dat was haar droombaan sinds ze Amerikaanse films had gezien met verpleegsters erin.”

In het jaar voor haar dood was haar moeder zelfhulpboeken gaan lezen. Ze wilde weten wat haar gelukkig zou maken, zegt Asrin. “Ze zag het leven als maakbaar. Als zij maar genoeg haar best zou doen, dan zou het goed komen. Ze was zo positief. Misschien wel te positief.”

6 JULI

MIMIE FUANANI (22)

Ze hadden een beginnende relatie, maar de 22-jarige Mimie Fuanani leek er genoeg van te hebben. Op 6 juli appt ze een vriendin dat ze zich aan hem begint te ergeren en dat ze wil dat hij weggaat. Of Kelvin M. die berichten heeft gezien, is onduidelijk. Duidelijk is wel dat hij haar die dag met 27 messteken om het leven brengt in haar huis in Hilversum. Daarna probeert hij zichzelf om te brengen. M. krijgt tien jaar cel.

 

10 JULI

LENNY ROOVERS (44)

De 44-jarige Lenny Roovers probeerde te voorkomen dat haar partner zelfmoord zou plegen. Maar de hulp die zij hem op 10 juli biedt door het mes af te pakken, keert zich volgens de rechter ‘op gruwelijke wijze tegen haar’. Jack H. blijft insteken op zijn vriendin. Volgens de rechter is H. door een depressie sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Hij krijgt acht jaar cel.

 

“Soms denk ik dat ik eerst neergestoken moet worden voor er wat gebeurt”, appte Laura naar een vriend. 
“Soms denk ik dat ik eerst neergestoken moet worden voor er wat gebeurt”, appte Laura naar een vriend. 

11 JULI

LAURA KORSMAN (24)

Ruim een maand voor haar dood zet Laura Korsman definitief een punt achter haar relatie. Hoewel de 24-jarige studente hem laat weten geen contact te willen, blijft Zamir M. appen en laat hij zich vrijwel dagelijks zien bij haar woning. Van een gebiedsverbod trekt hij zich niets aan. Laura is ten einde raad door het stalken en appt een vriend: “Soms denk ik dat ik eerst neergestoken moet worden voor er wat gebeurt”.

Op 11 juli wordt dat werkelijkheid. M. is via het balkon Laura’s woning binnengedrongen en brengt haar met een mes om het leven. Hij moet vijftien jaar de cel in en krijgt tbs met dwangverpleging. Het hoger beroep loopt nog.

SEPTEMBER

EDITA MOLIENÉ (42) 

Ze ziet haar zus nog staan in de keuken. Het was de zomer voor ze verdween, het ging goed met Edita. Dan deed ze alles om te helpen. Koken, boodschappen doen, schoonmaken. “Ze was zo lief en zorgzaam”, zegt zus Violeta aan haar eettafel.

Een grote foto van Edita Moliené (42) staat op tafel tegen de muur. Veel foto’s heeft Violeta niet van haar. Ze wilde nooit op de foto, want ze vond zichzelf niet fotogeniek. “Ze was zo mooi. Ik zie haar nog staan in mijn tuin. Haar mooie haren, haar make-up.”

De zussen groeide op in Litouwen. Violeta kwam als eerste naar Nederland en haalde later haar zus hierheen. “Ik denk dat ze twee jaar echt gelukkig is geweest”, zegt Violeta. Daarna begonnen de problemen. En de zorgen. Hoewel Violeta maar tweeënhalf jaar ouder is, voelde ze zich altijd meer een moeder dan een oudere zus. Ze zorgde al enige tijd voor Edita’s dochter, toen het bij haar thuis niet meer ging.

Er waren weleens foute, agressieve mannen. Edita verliet ze wel, maar rolde dan weer in een andere relatie. Violeta: “Hij kan mij beschermen, hij is heel lief, zei ze dan. Edita wilde altijd alleen maar het goede zien in iemand. Ze was naïef. Bang om alleen te zijn.”

“Edita was bang voor water. En nu lag ze in dat water. Dat vind ik zo erg..” 
“Edita was bang voor water. En nu lag ze in dat water. Dat vind ik zo erg..” 

Over de man die nu vastzit voor de dood van haar zusje, weet Violeta niet veel. Ze wist wel dat Edita de laatste weken veel tijd bij hem doorbracht. De laatste keer dat ze haar zus levend zag, heeft ze haar vlakbij zijn huis afgezet. Hij heet Edwin of Erwin, Violeta kon de naam niet onthouden, of wilde het niet onthouden.

Later deze maand moet hij voor de rechter verschijnen. Volgens het OM bracht Erwin G. Edita om het leven. Ze wordt in september 2018 dood gevonden in de Muidertrekvaart. Haar handen en voeten vastgebonden met touw, haar lichaam gewikkeld in een opblaaszwembad.

“Edita was bang voor water, ze kon niet zwemmen”, zegt Violeta. “Ze durfde niet eens met haar voeten in het kinderbadje in mijn tuin. En nu lag ze in dat water. Dat vind ik zo erg.”

3 SEPTEMBER

EARTHA (45)

Volgens de familie van Eartha (45) heeft haar (ex-)vriend in het verleden wel vaker dreigementen geuit in haar richting. Toch denkt de rechter dat hij op 3 september in een opwelling handelt. Volgens zijn verklaring heeft hij op haar telefoon gezien dat ze intiem was met een andere man. Met een mes uit de keukenla steekt hij Eartha neer. Tien dagen later overlijdt ze aan haar verwondingen. Hij moet elf jaar de cel in.

 

22 SEPTEMBER

32-JARIGE VROUW UIT PAPENDRECHT 

De kinderen zouden de zaterdag bij hun vader doorbrengen. Nadat de 32-jarige moeder met een kinderzitje het huis in Papendrecht is binnengegaan, horen getuigen gegil. Dan volgt een melding van brand. De brandweer vindt vier lichamen in het huis: naast de 32-jarige vrouw, ook de twee jonge kinderen en de vader. De politie houdt hem verantwoordelijk voor het doden van zijn gezin.

28 SEPTEMBER

LARA SINT JAGO (25)

Haar dochter Lara Sint Jago was misschien klein van stuk, verbaal was ze heel sterk. “Als je haar hulp aanbood, dan zei ze: niet nodig, loop niet zo te zeuren”, zegt Ingrid de Wit (48). “Ze was onafhankelijk, dat vond ze heel belangrijk.”

Net een pauw, beschrijft Lara’s stiefvader Rob van den Berge (A58) haar. “Dan deed ze haar veren omhoog en liep ze weg. Ze was trots. Ze regelde het zelf wel.” Als het nodig was voor de kleine, werkte Lara desnoods zestig uur per week, zeggen haar ouders. Ze was blij met haar baan in de horeca.

De kleine is de inmiddels vijfjarige zoon van Lara. Hij woont nu bij zijn vader, oma Ingrid mag hem tot haar verdriet maar een keer per maand zien. Lara kreeg hem op haar 21ste. Ze wilde graag moeder worden. Ingrid: “Toen we haar kleding aan het opruimen waren, viel me op dat veel van haar kleding totaal versleten was. De kleine had altijd de mooiste dingen. Ze deed alles voor hem.”

“Lara was verbaal veel te sterk voor hem. Ik denk dat hij daar niet tegen kon.” 
“Lara was verbaal veel te sterk voor hem. Ik denk dat hij daar niet tegen kon.” 
De man met wie Lara de laatste drieënhalf jaar een knipperlichtrelatie had, was niet de vader van haar kind. Onno R. en Lara hadden problemen, dat wisten haar ouders. “Ik heb Lara lang niet zien lachen”, zegt Rob. “En als ze lachte, was dat na een sarcastische opmerking. Een grimmige lach.” Vroeger lachte Lara veel, zegt haar moeder. Ze had een spontane lach.

“De politie is meerdere keren aan de deur geweest”, zegt Ingrid. “Maar dan zei Lara dat er niets aan de hand was. Toch weer die trots van haar.”

Ook op 28 september loopt R. meerdere keren in en uit, blijkt uit de camerabeelden van haar flat in Bergen op Zoom. Later die nacht wordt Lara gevonden met een schotwond in haar hoofd, haar zoon is ook in de woning aanwezig. Volgens R. was het een ongeluk, maar de rechter veegt zijn lezing van tafel. R. krijgt twaalf jaar cel voor doodslag. Hij is in hoger beroep gegaan.

“Ze was niet bang voor hem”, zegt Ingrid. “Ze was verbaal veel te sterk voor hem. Ik denk dat hij daar niet tegen kon.”

 

1 OKTOBER

30-JARIGE VROUW UIT AMSTERDAM

In een woning in Amsterdam-Zuid worden vier lichamen gevonden, waaronder dat van de 30-jarige bewoonster. De politie houdt de vader verantwoordelijk. Hij doodt naast zijn vrouw ook zijn vijfjarige dochter, zijn schoonmoeder en daarna zichzelf. Een buurman zegt tegen Het Parool dat hij in het verleden vaker de politie heeft gebeld vanwege heftige ruzies in de woning van het Iraanse gezin.

 

 

22 OKTOBER

YIOULA DELIGIANNI (47)

De Griekse Yioula Deligianni (47) kwam naar Nederland om te werken. Eerder had ze een baan gehad in Oostenrijk, waar ze Zizis T. ontmoette. In de nacht van 21 op 22 oktober gaat het in hun woning in Culemborg gruwelijk mis. Yioula, die op bed ligt, wordt eerst door T. gewurgd, daarna grijpt hij naar een mes. Al langere tijd is hij achterdochtig jegens zijn vriendin, stelt de rechter. Vanwege psychische problemen is hij verminderd toerekeningsvatbaar. Hij krijgt vijf jaar cel.

 

12 NOVEMBER

VROUW UIT SITTARD

Een conflict in de relationele sfeer. Dat is het enige wat de politie bekendmaakt over de vondst van twee lichamen in een woning in Sittard. De politie gaat ervan uit dat de man eerst de vrouw heeft doodgestoken en daarna zichzelf.

“Vreselijk om te zien dat Bianca van een pathologisch leugenaar is gaan houden” 

“Vreselijk om te zien dat Bianca van een pathologisch leugenaar is gaan houden” 

29 NOVEMBER

BIANCA VAN ES (29)

De 29-jarige Bianca van Es was altijd vrolijk. De moeder van een (destijds) tweejarige dochter wist wat ze wilde en vooral ook wat ze niet wilde, zegt haar familie. Ze was een zus en dochter die geen verjaardag oversloeg en bij wie koffieafspraken uitliepen op etentjes.

Haar ouders zijn veel bij haar geweest in de week voor haar dood. De frustratie bij Bianca was groot, nadat ze een punt achter haar relatie met Stephan K. had gezet. Ze kwam achter steeds meer van zijn leugens. Zo had hun omgeving meegeleefd met zijn ernstige bloedziekte, terwijl er niets met hem aan de hand bleek. Hij wilde met liegen over zijn gezondheid verhullen dat hij ontslagen was.

Volgens het OM doodde K. Bianca op 29 november door haar de adem te benemen. De officier van justitie eist achttien jaar celstraf tegen hem, op 23 januari volgt de uitspraak. K. ontkent.

“Het is vreselijk om te zien dat je dochter van een pathologisch leugenaar is gaan houden”, zei Bianca’s moeder tijdens haar slachtofferverklaring in de rechtszaal. “Bianca was niet bang voor Stephan en liet hem die avond binnen. Ze moet gedacht hebben: dat is het laatste, daarna geen contact meer.”

“Ze gaf me een knuffel, met tranen in haar ogen. Dan wist ik genoeg.” 
“Ze gaf me een knuffel, met tranen in haar ogen. Dan wist ik genoeg.” 

14 DECEMBER

WILMA DE JAGER (50)

De 50-jarige Wilma de Jager zat weer vol energie. Aan haar dochter Julia (destijds vijftien) had ze voorgesteld om in een pot briefjes te verzamelen met leuke dingen die ze konden gaan doen, zodat ze elke maand een briefje konden trekken. En tegen haar zus Rikje van de Steeg zei Wilma dat ze geen Kerst kon komen vieren omdat ze zich als vrijwilliger had opgegeven in de bediening bij het kerstdiner in het ziekenhuis.

Haar familie weet wel waar haar energie destijds vandaan kwam. Ze had haar relatie met Ron K. na zeven jaar definitief verbroken. Een opluchting, want volgens haar zus had ze al langer twijfels. Ze had genoeg van zijn bezitterige en asociale gedrag.

Wilma werkte in het ziekenhuis in Amersfoort als secretaresse. Ze had in de zomer van 2018 met goede cijfers een hbo-opleiding officemanagement afgerond, waar ze trots op was. Wilma was creatief, zij was jarenlang klassenmoeder op school, hielp bij de musicals, de eindejaarsfeesten op het schoolplein en knutselde avonden lang mee aan de praalwagens voor de Sinterklaasintocht.

Ze was ook altijd bereid te helpen. Moest zoon Jasper (toen achttien) worden opgehaald in Amsterdam na het uitgaan? Dan stapte Wilma in de auto. Deden de kinderen iets wat niet mocht? “Boos werd ze niet”, zegt Jasper. “Ze gaf me een knuffel, met tranen in haar ogen. Dan wist ik genoeg.”

Ondanks de breuk bleef Ron hun moeder stalken door te appen en haar op te zoeken, vertellen haar kinderen. Op 14 december 2018 gaat ze daarom nog één keer met hem praten. “Ze wilde het netjes doen”, zegt Jasper. “Ze wilde hem geen pijn doen.”
Volgens de rechter slaat en wurgt hij haar die dag en snijdt hij, na een aantal keer steken, met een mes haar keel door. K., die niet vertelde waarom hij dat deed, krijgt elf jaar cel.

“Ik mis vooral haar knuffels”, zegt Julia. “Ik eigenlijk alles”, zegt Jasper. “Gewoon, haar aanwezigheid.”

 

16 DECEMBER

38-JARIGE VROUW UIT HAARLEM

Zijn vrouw is mogelijk dood, zegt een man die zich op 16 december meldt op een politiebureau in Haarlem. Agenten vinden de 38-jarige vrouw, moeder van twee jonge kinderen, op bed. Haar keel is doorgesneden. Volgens haar man hadden ze die dag ruzie gehad. Hij krijgt elf jaar cel.

18 DECEMBER

HÜMEYRA (16)

De 16-jarige Hümeyra heeft die middag een afspraak bij de politie. Voor de zoveelste keer gaat ze melding doen van haar stalkende ex Bekir E. Ze voelt zich onveilig, zeker nadat hij haar een foto stuurde met in beide handen een wapen. Alleen over straat gaat ze niet meer.

Dan verschijnt E. plotseling bij haar school in Rotterdam. Hümeyra zet het op een rennen. Met een wapen achtervolgt hij haar tot in de fietsenstalling, waar hij haar van dichtbij doodschiet. E. krijgt veertien jaar cel en tbs met dwangverpleging. Het OM is in hoger beroep gegaan.

Er verschijnt een inspectierapport waaruit blijkt dat de instanties ernstig hebben gefaald bij het beschermen van Hümeyra.

 

23 DECEMBER

VROUW UIT TILBURG

De huisarts vindt twee lichamen in een woning in Tilburg. Na politieonderzoek blijkt dat de man eerst zijn vrouw heeft doodgeschoten en daarna zichzelf. Hij had een wapenvergunning. De politie gaat ervan uit dat er sprake is van vrije wil.

Haar klanten krijgen een bericht dat ze is verhuisd. In werkelijkheid blijkt Miranda niet meer te leven. 
Haar klanten krijgen een bericht dat ze is verhuisd. In werkelijkheid blijkt Miranda niet meer te leven. 

EIND DECEMBER

MIRANDA ZITMAN (52)

Ze was jarenlang kapster in de Amsterdamse Jordaan. Als ze naar Soest verhuist, zet de 52-jarige Miranda Zitman haar werk voort. Tot haar vaste klanten opeens een bericht krijgen dat de afspraken niet doorgaan, omdat ze is verhuisd naar het buitenland. In werkelijkheid blijkt Miranda, waarschijnlijk sinds eind december, niet meer te leven. Haar romp wordt begin 2019 in een koffer gevonden in Amsterdam, andere lichaamsdelen vindt de recherche bij het huis van haar partner Bart B. De rechtszaak tegen hem loopt nog.

 

Vermoed je huiselijk geweld? Kijk op ikvermoedhuiselijkgeweld.nl

Praten over gedachten aan zelfdoding kan bij de crisislijn van 113 Zelfmoordpreventie. Bel 0900-0113 of kijk op 113.nl.

VERANTWOORDING

Door de verhalen van deze vrouwen te vertellen wil Trouw de kale statistiek een gezicht geven. Het cijfer van 33 omgebrachte vrouwen door (ex-)partnergeweld in 2018 komt van het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat het in september 2019 publiceerde. Met behulp van rechterlijke uitspraken, mediaberichten, het Openbaar Ministerie, slachtofferadvocaten en politieberichten zijn de zaken zo goed mogelijk in kaart gebracht. Trouw heeft ernaar gestreefd om met de nabestaanden van alle slachtoffers in contact te komen. In 23 van de 33 zaken is dat gelukt. De gebruikte foto’s zijn door de nabestaanden geleverd.