Select Page

Het goede nieuws van 2019

 

Natuurrampen, aanslagen en politieke onrust over de hele wereld doen lijken alsof er geen goed nieuws te melden was in 2019. Gelukkig was dat er wel en om het jaar met een glimlach uit te luiden, zetten we graag wat goed nieuws op een rij.

De Nederlandse voetbalvrouwen schopten het tot de WK-finale

Het was de eerste keer dat de Nederlandse voetbalvrouwen de finale van een wereldkampioenschap hebben behaald. En hoewel ze in de finale met 2-0 van de Verenigde Staten verloren, is het doel van het toernooi gehaald. Want door de halve finale te spelen heeft Nederland zich voor de Olympische Spelen geplaatst. Lees hier meer.

Nederland wint Eurovisie Songfestival

Na 44 jaar heeft het Eurovisie Songfestival weer een Nederlandse winnaar. Op het podium in Tel Aviv zong Duncan Laurence ‘Arcade’ en pakte daarmee het publiek in. Bij de bookmakers was Laurence al tijden de torenhoge favoriet, in de finale kreeg hij 492 punten. In 2020 zal Rotterdam het Songfestival organiseren. Lees hier hoe Laurence het voor elkaar kreeg het liedjesfestijn te winnen. 

Boyan Slat ruimt plastic op

Het vangen uit plastic in zee is zijn missie, maar die verloopt vooralsnog een tikje stroef. Dus, dacht Boyan Slat, uitvinder van The Ocean Cleanup, dat kan sneller. Met de Interceptor vangt hij plastic afval van de meest vervuilende rivieren op.  De Interceptor kan 50.000 kilo plastic per dag uit het water vissen, belooft Slat. Zijn missie om plastic uit oceanen en rivieren te vissen, is er een van vallen en opstaan, maar Slat zet onverminderd door. Lees hier meer.

Ook goed nieuws: het EU-verbod op wegwerpplastic werd dit jaar definitief. De nieuwe regels moeten de toenemende problematiek van plastic afval tegengaan.

 

Wip op grens tussen VS en Mexico verbindt kinderen met elkaar

Het ziet er vrolijk uit, maar de reden is grimmig. Mexicaanse en Amerikaanse families spelen op vermoedelijk ‘s werelds enige transnationale wipwap, op de grens tussen Mexico en de VS bij Ciudad Juarez. Het speelgoed is een idee van architect Ronald Rael, die met dit en andere ontwerpen aandacht vraagt voor de problematiek rondom vluchtelingen en barrières.

Taiwan legaliseert het homohuwelijk

Als eerste land in Azië stelt Taiwan het huwelijk open voor niet-hetero’s. Het parlement stemde met grote meerderheid voor een wetswijziging die dat mogelijk maakt en de president is enthousiast. Terwijl een meerderheid van de bevolking zich eerder juist tégen het homohuwelijk uitsprak. Niettemin gingen honderden Taiwanezen vrolijk de straat op. Lees hier meer.

Hoop voor de noordelijke witte neushoorn

In 2018 schreven we nog dat de noordelijke witte neushoorn uitgestorven was. Dat is nog steeds zo: de twee nog levende vrouwtjes kunnen niet meer voor nageslacht zorgen. Maar er is hoop! Een team van internationale wetenschappers kreeg het voor elkaar eitjes van de overgebleven vrouwtjes kunstmatig te bevruchten. Dat resulteerde in twee embryo’s die nu in de vriezer liggen die uiteindelijk ingebracht worden bij een zuidelijke witte neushoorn. Het volledige plan om weer een kleine kudde noordelijke witte neushoorns te krijgen kan decennia duren, maar toch: twee embryo’s is beter dan niets. Lees hier meer. 

 

© 2019 DPG Media B.V. – alle rechten voorbehouden