Select Page

Uitkomsten

De Staat van de Boer 1

De Staat van de Boer is het grootste opinieonderzoek dat ooit onder agrariërs is gehouden. In totaal vulden 2287 boeren de uitgebreide vragenlijst in en stuurden ze ruim 1200 persoonlijke verhalen mee. Op deze pagina vindt u de belangrijkste uitkomsten en opvallendste verhalen.

Anno december 2019 hebben we de Staat van de Boer herhaald, naar aanleiding van de hevige protesten van boeren tegen voorgenomen stikstofmaatregelen. Bekijk die uitkomsten hier

Met de antwoorden op onze flinke vragenlijst, is deze zomer misschien een nieuw debat mogelijk. Een Nationaal Landbouwdebat, dat mét de boer wordt gevoerd. Houd deze website in de gaten voor het laatste nieuws over De Staat van de Boer.
De mensen denken dat de boer een milieucrimineel is, maar zonder boeren geen eten. En ze zijn de voordeligste tuinmannen van het landschap van Nederland. Dat vergeten we vaak.

Ik bemoei me als boer toch ook niet met het marketingbeleid van een elektronica-keten of met het opstartproces van een kerncentrale?

Er is absoluut crisis. Wat al jaren ontbreekt is een goed doordacht langetermijnbeleid. Een beleid dat recht doet aan de noodzaak voedsel te produceren voor een steeds grotere wereldbevolking, en waarbij het milieu zo goed mogelijk gespaard wordt.

Op alle fronten binnen de landbouw wordt aan duurzaam produceren gewerkt. Een maatschappelijk schouderklopje is dan ook wel eens op zijn plaats. En nodig!

Er zijn op dit moment te weinig politici die écht verstand hebben van de landbouw. Ze hebben ook niet voldoende vertrouwen in de goede intenties van de gemiddelde agrarische ondernemer. Mogelijkheden om te verduurzamen zijn er volop, als de politiek maar meewerkt. Ondernemers ‘klein houden’ is geen optie.

Boeren dénken dat de burger een veel te negatief beeld heeft over de melkveehouderij. Maar het is slechts een zeer beperkte groep linkse natuur- en dierenclubs die de sector in een kwaad daglicht stelt. Boeren geloven niet in hun eigen sterke kanten. Ze verdedigen zich slechts tegen de standpunten van de activisten.

De toekomst is volledig onduidelijk. Als boer weet je niet meer hoe je een stal moet bouwen die over vijftien jaar nog gebruikt mag worden om dieren te houden.

Ik vind dat de boer erg veel klaagt over zijn lage inkomen terwijl hij als hij met pensioen gaat miljonair is door de verkoop van zijn bedrijf.