Select Page

ONVOLTOOID LEVEN

Waarom zien sommige ouderen hun leven als voltooid? Trouw gaat op zoek naar het antwoord. 

ONVOLTOOID LEVEN

Waarom zien sommige ouderen hun leven als voltooid? Trouw gaat op zoek naar het antwoord. 

‘Als er een pil van Drion op mijn nachtkastje zou liggen, nam ik die meteen’

Kees Kentie (87) is één van de ouderen die liever vandaag dan morgen overlijdt. “Ik denk dat het beter wordt na de dood. Je voelt niets meer… Er zijn geen centjes, niets dat ellende geeft.”

Hoe zelfbeschikking een belangrijk woord werd in het euthanasiedebat 

Waarom zijn we naar de overheid gaan kijken voor een waardig levenseinde? Een duik in de geschiedenis van het euthanasiedebat: van de euthanasie als daad van verlossing naar zacht heengaan als recht.

Waarom Lies Hutters (77) denkt dat ze dood wil als haar man is overleden

Lies Hutters wil wachten tot de dood van haar man, die ze verzorgt. En ook nog wel wat langer. “Je zou een middel moeten kunnen krijgen bij de apotheek, dat zou de overheid moeten regelen.”

De discussie over voltooid leven gaat vaak over autonomie, Maar hoezo zijn we autonoom?

Een mens is geen eiland, betoogt filosoof Hans Achterhuis. Geestelijk verzorger Margriet van der Kooi ziet achter een vraag om stervenshulp een wereld van verdriet en kwetsbaarheid.

Marga (75) prikte een datum voor zelfeuthanasie, maar zag er toch vanaf

Sinds het poeder in een lade ligt, is het alsof haar huis een extra deur heeft. Een deur naar de tuin, een deur naar de keuken, een deur naar de dood. De wetenschap dat ze de deur echt kan openen als het niet meer gaat, stelt Marga Laarhoeven gerust.

Een voltooid leven, kunnen we daar wat aan doen?

Ouderen met een doodswens voelen er vaak niets voor afhankelijk te worden van zorg. Ze zijn eenzaam en hebben soms een een zeer negatief beeld van ouderdom. Kunnen wij daar als samenleving iets aan doen?

Waarom praten over het levenseinde belangrijk is, maar ook glad ijs

Het gesprek beginnen over voltooid leven: hoe doen ouderen dat? En hoeveel heeft een ander te zeggen over jouw dood? ‘Autonoom zijn betekent niet: met niemand rekening houden.’