Select Page

ONVOLTOOID LEVEN

ONVOLTOOID LEVEN

Dit wordt het jaar van het voltooid-levendebat. Waarom zien sommige ouderen hun leven als voltooid? Trouw gaat op zoek naar het antwoord. 

Dit wordt het jaar van het voltooid-levendebat. Waarom zien sommige ouderen hun leven als voltooid? Trouw gaat op zoek naar het antwoord. 

De discussie over voltooid leven gaat vaak over autonomie, Maar hoezo zijn we autonoom?

Een mens is geen eiland, betoogt filosoof Hans Achterhuis. Geestelijk verzorger Margriet van der Kooi ziet achter een vraag om stervenshulp een wereld van verdriet en kwetsbaarheid.

‘Als er een pil van Drion op mijn nachtkastje zou liggen, nam ik die meteen’

Kees Kentie (87) is één van de ouderen die liever vandaag dan morgen overlijdt. “Ik denk dat het beter wordt na de dood. Je voelt niets meer… Er zijn geen centjes, niets dat ellende geeft.”

Hoe zelfbeschikking een belangrijk woord werd in het euthanasiedebat 

Waarom zijn we naar de overheid gaan kijken voor een waardig levenseinde? Een duik in de geschiedenis van het euthanasiedebat: van de euthanasie als daad van verlossing naar zacht heengaan als recht.

Waarom Lies Hutters (77) denkt dat ze dood wil als haar man is overleden

Niet iedereen die het leven voltooid vindt, wil ook echt snel overlijden. Lies Hutters wil wachten tot de dood van haar man, die ze verzorgt. En ook nog wel wat langer. “Je zou een middel moeten kunnen krijgen bij de apotheek, dat zou de overheid moeten regelen.”

Waarom praten over het levenseinde belangrijk is, maar ook glad ijs

Het gesprek beginnen over voltooid leven: hoe doen ouderen dat? En hoeveel heeft een ander te zeggen over jouw dood? ‘Autonoom zijn betekent niet: met niemand rekening houden.’

Marga (75) prikte een datum voor zelfeuthanasie, maar zag er toch vanaf

Sinds het poeder in een lade ligt, is het alsof haar huis een extra deur heeft. Een deur naar de tuin, een deur naar de keuken, een deur naar de dood. Een klink die ze even kan vastpakken, zodat haar leven dat voorbij is maar niet voorbij gaat, in haar gedachten even stopt. De wetenschap dat ze de deur echt kan openen als het niet meer gaat, stelt Marga Laarhoeven gerust.

Een voltooid leven, kunnen we daar samen wat aan doen?

Eind januari verschijnt het onderzoek naar ‘voltooid leven’ in opdracht van het kabinet. Wat al bekend was, is dat ouderen met een doodswens er vaak niets voor voelen afhankelijk te worden van zorg. Ze zijn eenzaam. En soms hebben ze een zeer negatief beeld van ouderdom. Kunnen wij als samenleving daar niet iets aan doen?

Een wegwijzer in het doolhof van voltooid leven

Eind deze maand verschijnt een onderzoek dat het kabinet liet uitvoeren over het voltooid leven. Het onderzoek moet onder meer uitwijzen hoeveel 55-plussers leven met een doodswens. D66 komt daarna met een voorstel voor een voltooid-levenwet. Wat moet u weten voordat de discussie losbarst? 

Reacties op (On)voltooid: ‘De pil van Drion bestellen? Geen tijd voor’

Het voltooid-levendebat beroert veel Trouw-lezers: ruim 150 deelden hun gedachten met de krant.

Die lopen behoorlijk uiteen: de een heeft het te druk om de pil van Drion te bestellen, een ander heeft ‘bij wijze van spreken voor veertien jaar bijgetekend’.  Uit al die persoonlijke e-mails en brieven koos de redactie er enkele uit, als afsluiting van de serie ‘(on)voltooid’.