DEKOLONISATIE INDONESIË

DEKOLONISATIE INDONESIË

In de zomer van 1945 begon in Indonesië de onafhankelijkheidsoorlog. Documentair fotograaf Suzanne Liem zocht voor een serie de kinderen van de hoofdrolspelers op. Lees hier de verhalen.

‘Mijn vader was degene die het pistool op Soekarno richtte’

Sukarni Kartodiwirjo (1916-1971) ontvoerde Soekarno en Hatta op 16 augustus 1945 om het tweetal te dwingen de Indonesische onafhankelijkheid uit te roepen. Voor zijn dochter Emalia is hij een held. “Hij vertelde mij nooit wie hij was, wat hij voor het land had gedaan en hoe hij het had gedaan. Alles wat ik daarover weet heb ik van andere mensen gehoord.” 

‘Mijn vader stichtte vrede in Indonesië’

Topdiplomaat Herman van Roijen speelde een beslissende rol bij de onderhandelingen tussen Nederland en Indonesië over onafhankelijkheid. Zijn zoon zegt daarover: ‘Hij heeft twee keer vrede gesticht, dat is zijn grootste verdienste’. 

Upik Sjahrir zag haar vader in ongenade vallen bij Soekarno

In 1962 werd Sutan Sjahrir, de eerste premier van Indonesië, gevangengezet op verdenking van het voorbereiden van een aanslag op president Soekarno. Dit speelde zich af in de vroege jeugd van zijn dochter Siti Rabyah Parvati Sjahrir (1960). “In onze kindertijd vroegen we ons vaak af waarom onze vader, op wie we zo trots waren, in de gevangenis was opgesloten. Zonder duidelijke reden en zonder proces.”

Huib van Mook zat klem tussen Nederland en Indonesië

Huib van Mook was de koloniale bestuurder die het in Nederland verbruide door in 1945 te gaan praten met de leider van de pas uitgeroepen onafhankelijke Republiek Indonesië, Soekarno: voor Nederland de man die in de oorlogsjaren had geheuld met de Japanse bezetter. Zijn zoon kreeg te horen zijn vader maar te vergeten.

Verantwoordelijk voor de nalatenschap van opa Hatta

Gustika Jusuf-Hatta (1994) is kleindochter van Mohammad Hatta. Ze studeerde oorlogsstudies in Londen en is jeugdadviseur bij het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties.“Voor mij is mijn grootvader meer dan een nationale held.”

Mohammed Hatta: opruier in Nederland, held in Indonesië

Mohammed Hatta was de eerste vice-president van de Republiek Indonesië en nationale held. Zijn drie dochters vertellen over hem.