In 2019 staat het burgerinitiatief voorop

Trouw vernieuwt de Duurzame 100. De elfde editie wordt een lijst van onderop, van burgers die het heft in eigen handen nemen en zelf een duurzaam initiatief opzetten. Op 10 oktober wordt de lijst gepresenteerd. Lees binnenkort meer op deze website.

 

 

Bekijk hier de lijst van 2018

De uitreiking van de elfde Duurzame 100 is zoals elk jaar in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam op 10 oktober. Toegang is gratis, aanmelden is verplicht. Klik hier voor meer informatie. 

Waarom de Duurzame 100 verandert

Compleet onderzoek naar de duurzame beweging van onderop is er niet, maar duidelijk is dat er in Nederland duizenden duurzame initiatieven zijn. Een energiecorporatie voor groene stroom, een eetclub tegen voedselverspilling of een buurt die een stuk natuur redt. Daarom dit jaar geen lijst van invloedrijkste duurzame doeners en denkers maar een Duurzame 100 van onderop, van mensen die gewoon een project beginnen. Lees hier meer. 

 

In aanloop naar de nieuwe Duurzame 100, trokken Trouw-verslaggevers het land in op zoek naar Duurzame initiatieven van onderop. Lees hun verhalen hieronder.

Een supermarkt hebben ze helemaal niet nodig in het Overijsselse Broekland

In het Overijsselse buurtschap Broekland kopen inwoners gezamenlijk hun eten in bij lokale boeren. Alleen bier vonden ze niet, dus dat brouwen ze nu zelf. Lees het verhaal hier.

In Tofu City is het fijn wonen voor de welgestelde Almeerders

Geen strakke lanen en op de millimeter afgeperkte voortuintjes, wel ongemoeid gelaten planten, welig tierende struiken en brandnetels. Deze wijk in Almere is geen gewone nieuwbouwwijk.  Verslaggever Naïm Derbali ging er kijken.

De vrijwillige afvalrapers van Curaçao: ‘Mijn buurtgenoten zijn mij weer dankbaar’

Zaterdagochtend kwart voor acht. Voormalig huisarts Alex Roose parkeert zijn auto en laadt grijpstokken, emmers en plastic zakken uit. Een voor een komen de straatschoonmakers aangereden. Het is altijd weer een verrassing wie er opdagen.

Volg ons:

© 2019 de Persgroep Nederland B.V.
Alle rechten voorbehouden

Bekijk hier ons privacy statement en hoe wij cookies gebruiken