Select Page

Wie is wie in het Marengo-proces?

Wie is wie in het Marengo-proces?

Het is een complex strafproces van gigantische proporties: het Marengo-proces. Justitie vervolgt 17 verdachten, allen vermoedelijk onderdeel van de groep rond topcrimineel Ridouan T. Maar wie is wie precies?

Ridouan T.

Ridouan T. kwam op vroege leeftijd met zijn ouders vanuit Marokko naar Vianen. Hij begon waarschijnlijk met de handel in softdrugs, maar stapte al snel over naar cocaïne. Die branche is veel lucratiever: als de politie een partij onderschept, heeft die vaak een straatwaarde van miljoenen euro’s.

 T. past in het plaatje dat criminologen en journalisten schetsen van de opkomende generatie criminelen. Familie is heel belangrijk en geld is hard nodig voor dure statussymbolen als kleding, auto’s en sieraden. En het risico onschuldigen te raken wordt op de koop toegenomen.

T. is de hoofdverdachte in het Marengo-proces en wordt gezien als bendeleider. Hij werd in december 2019 in Dubai gearresteerd en zit momenteel in de extra beveiligde gevangenis in Vught.

Nabil B.

Het Marengo-proces begon met Nabil B., een van de verdachten van de moord op Hakim Changachi. Hij liet zich begin 2017 arresteren en fungeert als kroongetuige in het proces. In ruil voor strafvermindering vertelt hij over meerdere liquidaties, waarin hij zelf ook een rol in heeft gespeeld.

Changachi was overigens niet het doelwit van de moord, het bleek een vergissing te zijn. B. zou spijt hebben van de moord, waarna hij zich meldde als kroongetuige.

 

Redouan B.

De broer van kroongetuige Nabil B.. Hij wordt op 29 maart 2018 doodgeschoten maar heeft niets te maken met de onderwereld.

In januari 2019 wordt Shurandy S. veroordeeld tot 28 jaar cel voor de moord op B.  Hij heeft bekend en zegt de moord in opdracht te hebben gepleegd. Daarvoor zou hem 100.000 euro beloofd zijn.

Saïd R.

Saïd R. wordt gezien als de rechterhand van bendeleider Ridouan T. Hij werd in februari 2020 gearresteerd in Colombia.

R. zou voor verschillende moorden hebben samengewerkt met kroongetuige B.

Mohamed R.

Voormalige boezemvriend van kroongetuige Nabil. B., volgens het OM betrokken bij verschillende moorden en pogingen tot moord. 

Zaki R.

Zaki R. wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op ex-crimineel en misdaadblogger Martin Kok.

Ex-crimineel en misdaadblogger Martin Kok was de eerste die de naam van Ridouan T. en zijn partners publiceerde.

Zakaria A.

Zakaria A. regelde telefoons en spullen om sporen uit te wissen. De belangrijkste verdenking die het OM tegen hem heeft is die in de moord op misdaadjournalist en ex-crimineel Martin Kok. A. zou een van de schutters zijn geweest. 

Charif el A.

De broer van Mohamed el A. Samen hebben ze volgens het OM auto’s en wapens geregeld voor de moord op Ranko Scekic.

Mohammed el A.

De broer van Charif el A. Volgens het OM regelden ze samen auto’s en wapens voor de moord op Ranko Scekic. 

Zakaria el H.

Zakaria el H. fungeerde volgens het OM als regelaar. Hij regelde vluchtauto’s en wapens en betaalde schutters en spotters. 

Bagdad el H.

Het OM verdenkt Bagdad el H. ervan een rol gespeeld te hebben bij de liquidatie van Ranko Scekic in Utrecht. Scekic zou getuigen in een ander proces, gelieerd aan het Marengo-proces. 

Ricardo O.

Ricardo O. regelt volgens het OM versleutelde telefoons voor verschillende bendeleden.

Achraf B.

Achraf B. wordt gelinkt aan de liquidaties van Samir Erraghib en Martin Kok. Erraghib werd in 2016 in IJsselstein geliquideerd. Hij werd beschoten toen hij in de auto zat. Zijn zevenjarige dochter zat naast hem en bleef ongedeerd.

Mohamed M.

Volgens het OM heeft Mohamed M. een rol gespeeld bij de moord op Samir Erraghib, hij zou geld hebben beheerd. 

Erraghib werd in 2016 in IJsselstein geliquideerd en wordt volgens de Telegraaf zelf gelinkt aan andere liquidaties. Erraghib werd beschoten toen hij in de auto zat. Zijn zevenjarige dochter zat naast hem en bleef ongedeerd. 

Arthur M.

Arthur M. werd is geen onbekende voor justitie, hij zat eerder drie jaar vast. In het Marengo-proces verdenkt justitie hem ervan vluchtauto’s geregeld te hebben die zijn gebruikt bij de moord op Samir Erraghib. 

Zaki. R

Zaki R. zou betrokken zijn geweest bij de moord op Ranko Scekic en twee andere geplande moorden. R. werd eerder veroordeeld voor het bezit van drugs en wapens. 

Mao R.

Volgens kroongetuige Nabil B. is Mao R. een vertrouweling van hoofdverdachte Ridouan T. Hij zou betrokken zijn geweest bij een groot aantal moordopdrachten. 

Mario R.

Mario R. is eerder veroordeeld in het Koper-proces. In het Marengo-proces zou hij betrokken zijn geweest bij de moord op Ronald Bakker. 

Walid M.

Walid M. zou betrokken zijn geweest bij de moord op Samir Erraghib.