Select Page

De staat van katholiek Nederland

Hoe is het gesteld met de katholieke kerk in Nederland? Dat brengt Trouw in deze serie artikelen in beeld. Naast onderzoek naar de financiën van de parochies bezoeken we katholieken in alle delen van het land, van Zwartemeer in Drenthe tot Noorbeek in Zuid-Limburg. Waar gaat het goed en wat zijn de grootste zorgen? Op deze pagina verzamelen we alle verhalen.

Katholieken zijn progressiever dan hun kerk

Vrouwen in het priesterambt, een kerkelijk homohuwelijk: Tussen katholieken en de leiding van hun kerk gaapt een diepe kloof. Dat is geen reden om de kerk te verlaten, maar trots zijn ze vaak niet op hun kerk.

Het rijke Roomse leven is voorbij

De katholieke kerk in Nederland is in een negatieve spiraal beland die niet lijkt te stoppen. Inmiddels lijden acht op de tien parochies verlies. ‘Doorgaan met hoge kosten en straks nog anderhalve man en een paardenkop in de kerk totdat het geld op is, dat kan natuurlijk niet.’

Ook in Limburg heeft de kerk het moeilijk, maar: ‘God zal altijd bij ons blijven’

Limburg staat nog altijd bekend als een bij uitstek katholieke provincie. Maar ook hier heeft de afgelopen decennia de ontkerkelijking toegeslagen, al is de kerk nog vaak het middelpunt van het dorp. De vraag is wel: hoelang nog?

Lange tijd was de relatie tussen de Nederlandse katholieken en Rome stekelig. Toen was daar Franciscus, een paus die wat meer op ‘onze’ lijn leek te zitten. Maar ook onder hem stromen de kerken in ons land niet vol.

De katholieke kerk vergrijst, maar nog steeds zijn er jonge mensen die uit overtuiging actief worden in de kerk. Wat brengt en houdt hen in de kerk? Drie portretten van de nieuwe generatie.

Een op de vier katholieke priesters in ons land komt inmiddels uit het buitenland. Dat aantal neemt de komende jaren alleen maar toe, want ook de studenten van de Nederlandse priesteropleidingen komen steeds vaker van verre.

De kerk wil dichtbij zijn, maar dat kan niet meer

De grote kracht van de rooms-katholieke kerk in Nederland is lange tijd haar nabijheid geweest. De kerk was overal, zeker onder de grote rivieren, in elk dorp, in elke wijk. Maar met de ontkerkelijking van de voorbije decennia is die kracht tegelijkertijd de zwakte van de kerk gebleken. 

Van Drenthe tot Zuid-Limburg: zo ziet de zondagsmis eruit

De katholieke kerk in Nederland heeft nog altijd zo’n 3,7 miljoen leden, maar slechts een minderheid is actief. Hoe ziet hun kerkelijk leven eruit en hoe denken ze over de toekomst?

In Limburg komt de klap hard aan

Het zuiden van Nederland was laat met de ontkerkelijking maar nu komt de financiële klap hard aan, merkt het bisdom Roermond. ‘Niemand bedelt graag.’

Hoe kwam Trouw op het idee voor dit onderzoek en hoe begin je eraan? In dit interview vertellen redacteuren Stijn Fens en Maaike van Houten erover. Lees hier meer. 

Volg ons:

© 2019 de Persgroep Nederland B.V.
Alle rechten voorbehouden