Select Page

Filmcollege voor beginners

Filmcollege voor beginners

Film kijken vanavond? Met dit filmcollege voor beginners kijkt u nooit meer hetzelfde.

Film kijken vanavond? Met dit filmcollege voor beginners kijkt u nooit meer hetzelfde.

Les 1: de openingsscène

De openingsscène vertelt je bijna alles al

Kom nooit te laat bij een film, want je mist veel. Filmmakers stoppen de eerste minuten vol cruciale details die je nieuwsgierig maken naar de rest, bijvoorbeeld in The Dark Knight en Boogie Nights. Remke de Lange legt in deel 1 van de minicursus alles uit over het belang van de openingsscène.

Les 2: camerawerk

Let goed op hoe de camera een verhaal vertelt

Inmiddels zijn we als kijkers redelijk ongevoelig geworden voor de taal van de camera (na tientallen jaren televisie) maar in 1961 kon een verkeerde close-up nog leiden tot een totale verwerping van een film en z’n maker. Ronald Rovers legt uit hoe belangrijk de camera is voor het vertellen van een verhaal.

Les 3: de soundtrack

Hoe muziek de geest van de film raakt

Weergaloos, zoals Quentin Tarantino de muziek laat spreken in Jackie Brown, zoals hij op een oud soulnummer vaart om een karakter vorm te geven. De groten in het vak, schrijft Belinda van de Graaf, weten hoe je met muziek het verhaal vertelt. 

Les 4: montage

Zet het geluid uit om te ervaren hoe bepalend de montage is

De haai in Jaws, de douchemoord in Psycho: hebben we die echt gezien? Montage stuurt wat we zien en wat we dénken te zien. Montage laat je springen in tijd en ruimte, montage bepaalt de sfeer en toon. Remke de Lange over de ruggengraat van de film.

Les 5: timing

Hoe langer je kijkt, hoe meer je ziet

De oogopslag, de lachrimpels, een verweerde hand. Hoe langer je naar iemand kijkt, hoe meer je ziet. Sommige filmmakers nemen de tijd voor hun personages en scènes. Welk effect heeft dat?

Les 6: acteren

Acteren is luisteren, dan pas reageren

Hoe spelen acteurs een overtuigende maffiabaas of paparazzo? De één duikt diep in zijn gevoel, de ander pakt het koel en verstandelijk aan. Deel 6 van een serie om de eigen kijkervaring te verdiepen: over acteren.

Les 7: kostuums

De psychologie van een spijkerbroek

De kostuumontwerper kan onvergetelijke blikvangers creëren, maar ook een ogenschijnlijk ondankbare taak hebben.