Select Page

2023

het jaar in beeld

2023

Het jaar

in beeld

Hittegolf en watersnood

Het is door wetenschappers voorspeld en wordt op steeds meer plekken zichtbaar: klimaatverandering zorgt voor extremer weer. Het hele jaar kwamen beelden binnen van zinderende hitte en bosbranden, of juist van zware stormen, regenval en overstromingen.
Onder meer Griekenland kreeg het zwaar te verduren. In juli en augustus brandden na een hitteperiode de olijfbomen in het noorden van het land (links en middelste foto rechts), een maand later viel er tijdens een storm zoveel regen in de regio Volos dat tientallen mensen het leven verloren (foto’s boven en rechtsboven).
Ook Nederland kampte met heftige buien, maar meestal zonder al te dramatische gevolgen. Wel stroomde vorige maand, na weken van eindeloze regen stroomopwaarts, het overloopgebied voor de Merwede in de Biesbosch vol. Op de foto rechtsonder staan de Schotse hooglanders in het water, maar ze hebben er ook droge plekken waar ze hun heil kunnen zoeken.

Foto’s epa, afp, Maikel Samuels

Menselijk leed
in Israël en Gaza

Het Israëlisch-Palestijnse conflict was nooit weg, maar sinds 7 oktober is het opnieuw de oorzaak van een schokkende hoeveelheid horrorverhalen en horrorbeelden. Die dag zaaiden Hamasstrijders dood en verderf net buiten de Gazastrook. Zoals in de kibboets Nir Oz (zie foto’s hieronder), waar ze zo’n honderd mensen om het leven brachten en zeventig ontvoerden. Wat resteert zijn de geblakerde resten van het interieur. 

Foto’s epa, reuters

Ook de tegenaanval van Israël op Hamas – of de Gazastrook als geheel – was massief en dodelijk. Het gebouw in Rafah op de grote foto hierboven is slechts een van de duizenden panden die de afgelopen drie maanden zijn getroffen door Israëlische bombardementen. De man die uit het raam kijkt heeft net het pand doorzocht op overlevenden, de omgeving ervan is geblakerd. De omvang van het menselijk leed is immens. In de Gaza­strook zijn inmiddels al meer dan 20.000 doden gevallen, en Hamas is nog lang niet uitgeschakeld.

Foto afp

Vechten voor leven

Julie, heet ze, en ze is veel te vroeg geboren. Met haar 866 gram ligt ze in de couveuse op de afdeling neonatologie in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. Om haar in leven te houden moet ze soms aan het infuus, maar haar adertjes zijn zo klein dat infuusnaalden daar heel slecht in passen. De medicijnen komen daardoor in het om­liggende weefsel terecht in plaats van in de bloedbaan. Het ziekenhuis begon deze zomer een crowdfunding om geld op te halen voor de aanschaf van apparaten die snel ontdekken of het infuus goed zit. De ­oproep raakte een snaar: in een paar weken kwam er bijna 150.000 euro aan donaties binnen. Met Julie gaat het ondertussen goed: ze weegt inmiddels meer dan vier kilo.

Foto werry Crone

Na de lach
de nederlaag

Hij lacht, zijn humeur lijkt onverwoestbaar. Zelfs als in juli zijn ­kabinet is gevallen en hij voor het debat daarover in de Tweede Kamer komt, lijkt Mark Rutte niet van zijn stuk te brengen. Al ruim dertien jaar leidt hij kabinetten, hij is de langstzittende premier van Nederland.
Hoelang Rutte nog demissionair ­premier blijft is onduidelijk, dat zal afhangen van de vorming van een nieuw kabinet of van – wie weet – een nieuwe internationale topfunctie. Hij laat een land achter waar in een jaar tijd tweemaal een politieke aardverschuiving plaatsvond. In het voorjaar was er de enorme winst bij de Statenverkiezingen van de BoerBurgerBeweging, na de massale protesten van boeren tegen het voorgenomen stikstofbeleid. In het najaar kwam de verbazingwekkend grote, en volgens velen zeer zorge­lijke overwinning van de PVV bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer.
In de campagne was migratie het dominante thema geworden, het thema waar de VVD het kabinet van Rutte op liet vallen. De VVD profiteerde er niet van, er zal daar even iets minder gelachen worden.

Foto’s Kees van de Veen, Phil Nijhuis

ILLustratie Nanne Meulendijks

Pijnlijk jutten

Wat vanuit zee aanspoelt, laat zien wat in de wereld gebeurt. De laatste jaren vindt strandjutter Maarten Brugge op de stranden van Texel vaak persoonlijke bezittingen die volgens hem van vluchtelingen afkomstig zijn. Hij denkt dat het kan gaan om mensen die de oversteek wilden maken van Frankrijk naar Engeland, en het mogelijk niet hebben gehaald. En het gaat echt niet alleen om jongemannen, zo maakt het kinderskipak met het roze zwemvest op wrange wijze duidelijk.

foto’s Olaf Kraak

Terug van het front

De vermoeidheid valt bij deze Oekraïense militairen af te lezen van de gezichten. Al bijna twee jaar strijden ze tegen de Russische invasie­macht. De opmars van de Russen is gestuit, maar die hebben zich stevig inge­graven in het oosten en zuid­oosten van het land. Deze Oekraïners komen terug van het front bij Bachmoet, waar maandenlang is gevochten om ieder huis, iedere straat, en iedere loopgraaf. De Russen namen het stadje in mei in, maar het eind van de strijd in de regio rond Bachmoet, en in Oekraïne als geheel, is volstrekt niet in zicht.

Foto Eddy van Wessel

Volledig in puin

Bijna zestigduizend mensen stierven door de aardbeving op 6 februari in Turkije en Syrië. Onder meer de Turkse stad Antakya in Hatay werd zwaar getroffen, er was in de regio zoveel vernield dat de hulpverlening heel moeilijk op gang kwam. Op de blauwe foto proberen inwoners van Antakya buiten warm te blijven rond een vuur, zeer veel huizen en flats zijn ingestort en de angst voor naschokken is groot.
Op de overige foto’s halen ­mensen in de Syrische plaats Jandaris, in de buurt van Afrin, nog mensen levend onder het puin vandaan.

Foto’s epa, afp

Een duw
de groene kant op

Bedrijven en banken worden steeds meer afgerekend op hun klimaatbeleid. Niet alleen bij hun eigen bedrijfsvoering, maar ook bij hun investeringen. Ze moeten duurzamer worden en daarvan steeds uitgebreider verslag doen. Hun ‘groene claims’ worden gecontroleerd door toezichthouders. Ook staan activisten klaar om ze de klimaatvriendelijke kant op te duwen, door als aandeelhouder of als demonstrant druk uit te oefenen. Op de foto is die druk zichtbaar voorafgaand aan een aandeelhoudersvergadering van ING in maart. In december kondigde de bank aan uiterlijk 2040 te stoppen met de financiering van olie- en gaswinning.

Foto olaf kraak

Colofon

Beeldredactie Liselore Kamping & Jeanette de Vos
Vormgeving Danusia Schenke
Tekst & eindredactie Iris Ludeker & Martijn Roessingh

Volg ons:

© 2023 de Persgroep Nederland B.V.
Alle rechten voorbehouden

Bekijk hier ons privacy statement en hoe wij cookies gebruiken