Select Page

Het coronavirus

Op deze pagina vindt u het belangrijkste nieuws en achtergronden over de coronapandemie.

Het coronavirus

Op deze pagina vindt u het belangrijkste nieuws en achtergronden over de coronapandemie.

WAT U MOET WETEN

Wat is het coronavirus?

Dat het nieuwe coronavirus bij de ontdekking eind 2019 een gedeeltelijk onbekend virus was, is niet zo gek. Er zijn miljoenen soorten virussen, volgens sommige schattingen zelfs miljarden. Verreweg de meeste zijn onbekend, een emmer zeewater levert zo maar een schat aan nieuwe soorten. Minder dan zevenduizend virussen hebben een naam en slechts 250 soorten hebben de aantekening dat ze de mens kunnen besmetten.

Wat weten we, na een jaar waarin duizenden stierven, ziek werden, thuis in lockdown zaten, over het coronavirus? Wetenschapsredacteur Joep Engels maakte de balans op. 

Zijn de vaccins veilig?

Er wordt wereldwijd aan 160 verschillende vaccins gewerkt. Een handvol farmaceuten heeft een vaccin geproduceerd dat is goedgekeurd door de medicijnagentschappen. Zo wordt er nu geprikt met de vaccins van farmaceuten Pfizer/BioNtech, AstraZeneca en Moderna. Binnenkort kunnen ook de ampullen met het vaccin van Janssen uit de koelkast.

Half maart 2021 stopten verschillende landen met het vaccineren met AstraZeneca. Bij enkele Noren en Denen die waren gevaccineerd met het vaccin van AstraZeneca waren bloedstollingen (trombose) te zien. Ook hadden enkele gevaccineerden een gebrek aan bloedplaatjes (trombopenie).  Inmiddels hebben verschillende landen besloten weer te gaan prikken. Lees hier meer over de tijdelijke stop op het AstraZeneca-vaccin.

Wordt er genoeg getest in Nederland?

Test Nederland wel genoeg? Microbiologen en politici vragen zich dat af, zeker omdat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zo vaak ‘test, test, test’ herhaalt. In eerste instantie werd er weinig getest in Nederland, maar dat beleid is veranderd, inmiddels kan iedereen met symptomen zich laten testen bij de GGD. Nederland gaat dus veel meer testen, zoals de WHO wil, maar is dat niet veel te laat? Lees er hier meer over.

Kan ik zelf ook een test krijgen?

Op grote schaal testen kan sinds 1 juni. Wie symptomen heeft kan zich laten testen bij de GGD. Daarvoor is een speciaal telefoonnummer geopend: 0800-1202. Dit telefoonnummer is zeven dagen per week bereikbaar van 8 uur ‘s ochtends tot 8 uur ‘s avonds. Ook kun je een afspraak maken via coronatest.nl. 

Kan ik mezelf testen op corona?

Als er al tests circuleren op het internet, dan zijn ze niet goedgekeurd door de gezondheidsinspectie. Een zelf gekochte coronatest kan dus onterecht geruststellen of paniek zaaien. De enige betrouwbare test is te krijgen via de GGD of de huisarts. 

Hoe zit het met mutaties van het coronavirus?

Er is geen ontkomen aan. Als ergens op de wereld een variant van het coronavirus opduikt die besmettelijker is dan de bestaande varianten, of minder vatbaar voor de vaccins, dan steekt die vroeg of laat ook de Nederlandse grenzen over. De Britse variant is hier aangetroffen, de Zuid-Afrikaanse en de Braziliaanse, waarvan sommige alweer nieuwe mutaties hebben gekregen. Een helder zicht hebben we er niet op, schrijft wetenschapsredacteur Joep Engels. Lees hier meer. 

Hoe houd ik mezelf en mijn huis virusvrij?
In de strijd tegen het coronavirus is een goede hygiëne van essentieel belang. Hoe moet dat eigenlijk, hygiënisch leven?
Wie adviseren het kabinet tijdens de coronacrisis?

Telkens herhaalt premier Rutte: het kabinet verzint niet zelf hoe het coronavirus wordt bestreden. Hij volgt de deskundigen in het OMT, het Outbreak Management Team. Wie zijn al die coronabeslissers?

 

Is er een medicijn tegen Covid-19?

Een medicijn dat de patiënt geneest van Covid-19 is er nog niet. Wel ontdekten Britse onderzoekers dat het medicijn dexamethason het ziekteverloop kan verbeteren. Goed nieuws, maar het virus is er zeker nog niet mee verslagen. 

Ook hebben onderzoeker een nieuw medicijn gevonden voor coronapatiënten op de ic. Het bestaande middel tocilizumab blijkt de ligduur en de termijn dat mensen moeten worden beademd, te verkorten. Ook heeft het invloed op het aantal sterfgevallen. Dat heeft wereldwijd onderzoek in 260 ziekenhuizen aangetoond.

Deze positieve resultaten ten spijt, is het ultieme geneesmiddel nog niet gevonden. 

ACHTERGRONDVERHALEN

ACHTERGROND

VERHALEN

De coronacrisis legt de kwetsbaarheid van de GGD's bloot

Een grote verantwoordelijkheid rust op de schouders van de GGD’s, die cruciale taken hebben in de strijd tegen het coronavirus. Maar nu het aantal besmettingen stijgt, kraken de GGD’s, net als tijdens de eerste golf. Hoe kan dat? 

Een pandemie is voedsel voor complottheorieën

Corona begon als een gezondheidscrisis die Nederland eensgezind wilde aanpakken, maar veranderde in een bron van maatschappelijk wantrouwen, gevoed door desinformatie en complottheorieën. En zo ging het ook bij eerdere pandemieën.

Het vaccineren is begonnen, ook in Nederland. Verpleeghuismedewerker Sanna Elkadiri kreeg op 6 januari de eerste prik. Een dag om te vieren, maar het feest moet nog even wachten. Want het vaccin betekent niet dat de pandemie snel voorbij is. 

Arie (63) lag 50 dagen op de intensive care

Corona sloeg snoeihard toe bij Arie van Beem (63). Hij lag maanden in het ziekenhuis. De weg terug zal lang zijn, en zwaar. Maar Arie is vooral blij dat hij nog leeft. De rest komt vanzelf, stelt hij. 

Jaap van Dissel: onverstoorbaar, bescheiden en een tikkeltje star

Als ‘virusbestrijder des vaderlands’ is Jaap van Dissel een van de hoofdrolspelers in de coronacrisis. Zijn glans uit de eerste maanden is wat verdwenen, maar daar zit hij waarschijnlijk niet mee. Van Dissel gaat het om de inhoud. Zijn positie in de spotlight kan hem gestolen worden.

 

Rijke landen vochten elkaar de tent uit om schaarse coronavaccins, arme landen vallen voorlopig helemaal buiten de boot. Kunnen we de productie van vaccins wel helemaal aan private bedrijven overlaten?

EEN JAAR CORONA

EEN JAAR

CORONA

Oost-Brabant pakt de draad weer op

Al zijn de littekens van corona blijvend. Verslaggever John Graat fietst door zijn zwaar getroffen geboortestreek.

'De IC's liggen nog altijd overvol'

Diederik Gommers blikt terug en vooruit. ‘Mijn rol is om bij alles de vraag te stellen: wat betekent dit voor de ic’s in Nederland?’

Afscheid van zijn Adri

Charles de Koning moest zijn vrouw eerst missen in het verpleeghuis, nu voor altijd

Er vallen geen banken om, maar mensen

De coronacrisis is er een van verliezers en winnaars, soms tegelijk. 

Oost-Brabant pakt de draad weer op, al zijn de littekens van corona blijvend. Verslaggever John Graat fietst door zijn zwaar getroffen geboortestreek.

Diederik Gommers blikt terug en vooruit. ‘Mijn rol is om bij alles de vraag te stellen: wat betekent dit voor de ic’s in Nederland?’

Zo veranderde de toon van de persconferenties: een terugblik in zes citaten

Charles de Koning moest zijn vrouw eerst missen in het verpleeghuis, nu voor altijd

Er vallen geen banken om, maar mensen. De coronacrisis is er een van verliezers en winnaars, soms tegelijk.

Lees het laatste nieuws op Trouw.nl

Klik hier

De eerste keer dat Anouk van Burgel rijen mensen aan de beademing zag liggen, moest ze daar een uur van bekomen. “Maar er gaat een knop om”, zegt ze. “Adrenaline en gáán. Hiervoor wilde je arts worden.” Fotograaf Reyer Boxem mocht meelopen op de intensive care van het UMC Groningen.

De balans na de eerste golf: 99 procent van de doden is 50-plus

De eerste golf lijkt in Nederland achter de rug, dus maken we de balans op. Wat zijn de medische gevolgen geweest?

Deze zorginstelling worstelt: hoe leg je quarantaine uit aan wie corona niet begrijpt?

De gehandicaptenzorg worstelt met corona, zien ze in zorginstelling ’s Heeren Loo op de Veluwe. Hoe zorg je dat cliënten die er niets van begrijpen zich aan de regels houden?

Die ene Passion die wel doorging, met rampzalige gevolgen

In maart moesten alle concertzalen sluiten. Voor het Amsterdams Gemengd Koor kwam die beslissing te laat. Zonder iets te vermoeden hadden al die zingende kelen het virus toen al binnen hun eigen gelederen verspreid. De gevolgen waren rampzalig.

Waarom ‘bloemenmeisje’ Wendy Kroeze (41) tussen de hooligans stond

De foto van de vrouw die naar de Mobiele Eenheid zwaait met een bosje bloemen, werd iconisch voor het zondagse protest tegen de anderhalve meter. ‘Bloemenmeisje’ Wendy Kroeze vertelt wat haar motiveert. “Corona is een hoax.”

Anne-Mei The logeerde tijdens de coronacrisis twee maanden in het verpleeghuis...

…en was ooggetuige van een stille ramp. Bijzonder hoogleraar dementie Anne-Mei The meldde zich in april bij een verpleeghuis in Amsterdam. Twee maanden verbleef ze daar tussen verdriet, woede en radeloosheid.

Wat we kunnen leren van eerdere pandemieën

Pandemieën hebben meer dan eens een hoofdrol gespeeld in de wereldgeschiedenis. Soms met grote gevolgen. ‘Epidemieën leggen zwakten in onze samenlevingen bloot.’

Veelgehoorde anderhalvemeterexcuses en of die ergens op slaan

‘We hebben toch al uit hetzelfde schaaltje chips gegeten’: mensen bedenken allerlei creatieve excuses om geen anderhalve meter afstand te houden. Hoe valide zijn de argumenten en waarom gebruiken we ze? Een verzameling. . 

Zo komen we groener uit de coronacrisis

Nederland hobbelt achteraan met plannen voor groen herstel van de economie na corona, stelde het Planbureau voor de Leefomgeving donderdag. Aan ideeën hoe het beter kan is in ieder geval geen gebrek.

Als twee ouders bijna tegelijkertijd sterven door het coronavirus

Nathalie en Gerwin Fens verliezen binnen twintig uur hun beide ouders door het coronavirus. ‘Het zal toch niet zo zijn dat ze er allebei tussenuit piepen hè’, zei ik tegen de verpleegkundigen. ‘Daarop kwam geen antwoord.’

Tien vragen en antwoorden over de mutatie van het coronavirus

De mutatie van het coronavirus roept veel vragen op. Onze wetenschapsredacteur beantwoordt vragen van onze lezers.

In de verpleeghuizen werden ouderen van de één op de andere dag gescheiden van hun geliefden, met wie ze soms al decennia alles hadden gedeeld. Zoals Charles de Koning, gepensioneerd huisarts, die plots zijn vrouw Adriana niet meer mocht bezoeken. Verslaggever Rianne Oosterom schreef zijn verhaal op, dat in maart in de krant verscheen.

Ze bleef hem volgen, wat zou uitgroeien tot een vierluik dat tot aan de zomer in Trouw verscheen. Luister de verhalen hier terug.

Er was waardering, zeker, maar buiten de ziekenhuizen voelden de ‘helden van de zorg’ zich de afgelopen maanden ook in de steek gelaten. Drie van hen vertellen hun verhaal. ‘Ik had me nooit gerealiseerd dat wij onderaan stonden.’

OVER HET VACCIN

OVER HET VACCIN

Een coronavaccin en de wereld is gered?

Een vaccin moet ervoor zorgen dat we in 2021 terug kunnen naar 2019. Dat is alleen mogelijk als het vaccin net zo goed is als de inenting tegen de mazelen. Zorgredacteur Marco Visser legt uit hoe het werkt.

Coronavaccin kan hoofdpijndossier worden door de vele bijwerkingen

Het vaccin tegen het nieuwe coronavirus wordt geen simpel prikje, maar geeft bijwerkingen. Dat kan mensen ervan weerhouden zich te laten inenten.

De mitsen en maren van het Pfizer-vaccin

Volgens de voorlopige resultaten biedt het vaccin van Pfizer en BioNTech 90 procent bescherming tegen het coronavirus. Hoe goed is dit nieuws?

Margaret (90) was de eerste die het Pfizer-vaccin ontving

Maggie zal de geschiedenisboeken in gaan als de vrouw die als eerste in de westerse wereld een goedgekeurd coronavaccin toegediend heeft gekregen. “Ik voel me zo bevoorrecht”

Werkt het vaccin ook tegen mutaties?

Na de aanvankelijke blijdschap over de eerste vaccins wordt steeds duidelijker: de strijd met het coronavirus is nog verre van beslist. Hoe goed zal het lukken om in te spelen op mutaties?

VERHALEN UIT HET BUITENLAND

VERHALEN

UIT HET

BUITENLAND

‘De doden in de kisten waren onze kerkgangers geworden’

De Noord-Italiaanse stad Bergamo had de twijfelachtige eer de eerste coronabrandhaard in Europa te zijn. Ziekenhuizen raakten overvol, crematoria konden de toestroom niet aan. Trouw-redacteur Stijn Fens ging erheen om te zien hoe de inwoners Kerst vieren. ‘We zijn meer verenigd dan ooit.’

De lessen die Nederland kan halen uit de Chinese corona-aanpak

Bij welke aanpak van het coronavirus wordt de economie het minst geschaad? China koos voor snel en hard ingrijpen. Hoe heeft dat uitgepakt?

In het Braziliaanse Manaus is geen zuurstof meer voor coronapatiënten, artsen moeten kiezen wie ze behandelen

Een ongekende toename van het aantal coronabesmettingen in Manaus, een miljoenenstad in de Braziliaanse Amazone, zorgt voor een zuurstoftekort in de ziekenhuizen. 

Waarom half Israël al wel is ingeënt en wij niet

Er bestaan inmiddels grote internationale verschillen in vaccinatietempo. Israël gaat snel, Nederland langzaam.

INTERVIEWS

INTERVIEWS

‘Het testbeleid is niet het probleem, ons gedrag is het probleem’

Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames loopt in september weer op, nieuwe maatregelen lijken onafwendbaar. Eind september, nadat Jaap van Dissel (voorzitter van het Outbreak Management Team) voor het eerst sprak van een ‘tweede golf’, legde Trouw hem vier heikele kwesties voor.

Maurice de Hond weet het zeker: Er is geen enkele basis voor de huidige coronamaatregelen

Maurice de Hond is ervan overtuigd dat het RIVM en het kabinet op het verkeerde spoor zitten, maar hij voelt zich niet gehoord. 

Ze had al vele virusuitbraken van dichtbij meegemaakt en toch werd ook hoogleraar virologie Marion Koopmans overvallen door de coronapandemie. In haar thuiskantoor is ze drukker dan ooit. ‘We moeten voorbereid zijn op Disease X, de ziekteverwekker die wij nu nog niet kennen.’

‘De leiding mag best autoritair zijn’

Onduidelijkheid, verwarring, geen strategie. Er is heel veel mis met het coronabeleid van het kabinet, vindt oud-hoofdinspecteur Gezondheidszorg en Jeugd Wim Schellekens.

‘Het virus wordt waarschijnlijk efficiënter’

Arts-microbioloog Jan Kluytmans was zo eigenwijs om begin maart in het Amphia Ziekenhuis op grotere schaal te testen op corona. Hij ontdekte hoe wijd het virus in Brabant verspreid was. Aan Kluytmans de vraag, nu het virus weer oplaait: kan het opnieuw erger zijn dan we denken?

POSITIEF NIEUWS

POSITIEF

NIEUWS

Door corona herontdekken we lokaal voedsel

Er moesten meer boontjes en wortels de grond in vlak na de eerste lockdown in maart. Aan huis en omgeving gebonden, ontdekken mensen de charme van lokaal voedsel.

Dankzij de intelligente lockdown ademen we schonere lucht in

Stille straten en uitgestorven autowegen: sinds de corona-uitbraak is het buiten rustiger, en dat komt de luchtkwaliteit ten goede. In maart en begin april werd er boven Nederland minder fijn- en stikstof gemeten dan in dezelfde periode een jaar geleden. 

Zelden kwam het verbindende potentieel van sociale media duidelijker naar voren

‘s Ochtends bijpraten met een kopje koffie, vrijdagmiddag borrelen of een avondje eten met familie: via diensten als Whatsapp en Houseparty zetten mensen deze rituelen zelfs in quarantaine voort. 

Praktische hulp die ook goed is voor de ziel

In een mum van tijd tuigden christelijke organisaties een platform op voor hulp aan mensen in coronatijd. ‘Er komt heel veel goedheid boven.’

PRAKTISCHE  TIPS

PRAKTISCHE 

TIPS

We kunnen niet meer naar de pub-quiz

Normaal gesproken wachten we tot het eind van het jaar met de Trouw-pubquiz. Maar omdat niets normaal is in deze tijden, en alle binnenblijvers wel wat afleiding kunnen gebruiken, doen we er gewoon eentje extra.

Thuiswerken, hoe pak je dat aan?

Verslaggever Robert Visscher werkt al zeventien jaar thuis en vertelt waar je op moet letten.

PODCASTS

PODCASTS

Wijsneuzen Extra: over de pandemie & de wereld

De podcast Wijsneuzen staat deze dagen in teken van de coronapandemie. Want er komt nogal wat op ons af – wat doet de coronacrisis met de wereld, met de politiek, met ons? Hoe ziet de wereld er straks uit? Wijsneuzen gaat op zoek naar antwoorden. 

Hoe maak je tijdens de coronaquarantaine een krant?

In deze aflevering van de Achter de schermen-podcast gaat Lars Anderson in gesprek met hoofdredacteur Cees van der Laan over hoe het is om tot een krant te komen tijdens de 1,5-meter-economie.

Zo wordt de krant gemaakt in coronatijd

Het coronavirus raakt ook het maken van de krant. Hoofdredacteur Cees van der Laan vertelt er hier over.

Regel nu dat u uw krant ook digitaal niet hoeft te missen

Chef online Edwin van Sas geeft uitleg op vragen over de apps en de website van Trouw.

Trouw-redacteuren Marco Visser en Joep Engels zitten, samen met een groep collega-redacteuren, bovenop het coronavirus. In de Achter de Schermen-podcast van Trouw vertellen zij over hun werk. Beluister de afleveringen hieronder.