Het nieuwe coronavirus

Het coronavirus grijpt om zich heen in Nederland en de rest van de wereld. Op deze pagina vindt u het belangrijkste nieuws en achtergronden.

Het nieuwe coronavirus

Het coronavirus grijpt om zich heen in Nederland en de rest van de wereld. Op deze pagina vindt u het belangrijkste nieuws en achtergronden.

Lees het laatste nieuws op Trouw.nl

Klik hier

Wat u moet weten over het nieuwe coronavirus

Wat is het coronavirus?
De ziekte die door het nieuwe coronavirus wordt veroorzaakt, Covid-19, lijkt op griep. Maar subtiele verschillen in het virus kunnen grote gevolgen hebben. Artsen leren nog elke dag bij over het virus. Wetenschapsredacteur Joep Engels legt uit hoe het zit.
Wanneer komt er een vaccin?
Het gaat nog zeker een jaar duren voor er een vaccin is voor het nieuwe coronavirus. De race is geen sprint, maar een marathon. Hanneke Schuitemaker, hoofd virale vaccins bij Janssen Vaccines in Leiden, legt uit waarom. 
Hoe herken je nepnieuws?
De kranten vullen de kolommen met coronavirusnieuws, het achtuurjournaal opent al weken met niets anders en het virus gaat al bijna drie maanden viraal op sociale media. Hoe gedragen de media zich, is hun berichtgeving in balans of veroorzaken ze juist extra onrust?
Is de virusaanpak van Nederland verstandig?

Ieder land pakt het nieuwe coronavirus op eigen wijze aan. China gooide alles op slot, Nederland wil het virus beheerst laten doordringen. Op den duur biedt dat betere bescherming, maar het is niet zonder risico.

Wordt er genoeg getest in Nederland?
Test Nederland wel genoeg? Microbiologen en politici vragen zich dat af, zeker omdat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zo vaak ‘test, test, test’ herhaalt. In eerste instantie werd er weinig getest in Nederland, maar dat beleid is veranderd. Halverwege april wil het kabinet 17.500 coronatests per dag. Nederland gaat dus veel meer testen, zoals de WHO wil, maar is dat niet veel te laat? Lees er hier meer over.
Kan ik zelf ook een test krijgen?
In Nederland worden ruim 5000 mensen per dag getest op het coronavirus. Op grote schaal testen blijkt nog niet zo simpel. We beantwoordden zeven vragen over testen. 
Kan ik mezelf testen op corona?
Als er al tests circuleren op het internet, dan zijn ze niet goedgekeurd door de gezondheidsinspectie. Een zelf gekochte coronatest kan dus onterecht geruststellen of paniek zaaien. De enige betrouwbare test is te krijgen via de GGD of de huisarts. 

Dezer dagen komen er wel een app beschikbaar, gemaakt door het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam. Met die app kun je symptomen checken op corona, een speciale afdeling van het OLVG beoordeelt de klachten. De proef in Amsterdam was zo succesvol dat ze app nu landelijk wordt uitgerold.

Waarom zijn mondkapjes niet verplicht in Nederland?
Landen om ons heen verplichten het dragen van mondkapjes op straat, om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Het Nederlandse RIVM wil er niet aan, ook de WHO waagt zich niet aan een verplichting. Er zijn immers onderzoeken die aantonen dat het gebruiken van een mondkapje of andere gezichtsbescherming een averechts effect heeft. 
Waarom bestaan virussen?
De meeste mensen kijken met afschuw naar het nieuwe coronavirus. Wetenschappers praten met waardering over het vernuft van virussen. Wetenschapsjournalist Rob Buiter legt uit waartoe virussen op aarde zijn.
Hoe houd ik mezelf en mijn huis virusvrij?
In de strijd tegen het coronavirus is een goede hygiëne van essentieel belang. Hoe moet dat eigenlijk, hygiënisch leven?
Een zelfgemaakt mondkapje, heeft dat zin?
Met behulp van een YouTube-filmpje maak je zó een mondkapje om jezelf en anderen te beschermen tegen het coronavirus. Maar werkt zo’n masker eigenlijk wel?
Wie adviseren het kabinet tijdens de coronacrisis?

Telkens herhaalt premier Rutte: het kabinet verzint niet zelf hoe het coronavirus wordt bestreden. Hij volgt de deskundigen in het OMT, het Outbreak Management Team. Wie zijn al die coronabeslissers?

Daarnaast is het kabinet op zoek naar andere experts dan alleen virusdeskundigen en artsen, er is een ander soort expertise nodig zoals psychologen, economen en ethici. Maar het is nog niet zo makkelijk om die te vinden. 

Kunnen dieren ook besmet raken?

Na de besmetting van tijgers en leeuwen in een New Yorkse dierentuin, duikt het virus op bij nertsen in Brabant. Wat betekent dit betekent voor onze omgang met dieren, en of uw huiskat nog naar buiten kan, leest u hier.

Kan ik deze zomer op vakantie?

Reisorganisaties merken dat de belangstelling voor zonvakanties naar het buitenland in het najaar en de winter voorzichtig toeneemt. Verschillende regeringsleiders temperden al de verwachtingen voor een vakantie in de zomer. Het is maar de vraag welke landen weer volledig open zijn en of het vliegverkeer dan alweer op gang is. Lees hier meer. 

Zo wordt de krant gemaakt in coronatijd

Het coronavirus raakt ook het maken van de krant. Hoofdredacteur Cees van der Laan vertelt er hier over.

Regel nu dat u uw krant ook digitaal niet hoeft te missen

Chef online Edwin van Sas geeft uitleg op vragen over de apps en de website van Trouw.

ACHTERGRONDVERHALEN

ACHTERGROND

VERHALEN

Op dit coronavirus is geen peil te trekken

Het nieuwe coronavirus heeft alle uithoeken van de wereld bereikt. Op zijn rooftocht lijkt het tal van landen te hebben overgeslagen. Wetenschappers proberen te bedenken hoe dat toch komt.

Wat we kunnen leren van eerdere pandemieën

Pandemieën hebben meer dan eens een hoofdrol gespeeld in de wereldgeschiedenis. Soms met grote gevolgen. ‘Epidemieën leggen zwakten in onze samenlevingen bloot.’

Hoe ook Rutte overtuigd raakte van versoepeling van de maatregelen

In twee weken tijd verruilde het kabinet een voorzichtige houding voor een plan om de coronamaatregelen te versoepelen. Hoe kon die kentering ontstaan?

Nederland negeerde drie waarschuwingen voor een pandemie

De Nederlandse regering kreeg na de ebola-uitbraak in Afrika drie keer het dringende advies een aanpak te ontwikkelen waarin pandemieën internationaal kunnen worden bestreden. Maar ze koos voor het isolement.

Ook geen idee meer welke dag het is? Volgens deze filosofe is dat juist goed

Welke dag is het eigenlijk? Maandag, dinsdag, zaterdag? Of 1982? Het zijn vragen die in memes op het internet rondgingen, en die erop duiden dat we door corona en de lockdown en masse het gevoel voor de tijd verliezen.

Als een stoïcijn de crisis door, en nee, dat betekent niet onverschillig zijn

‘We moeten zo goed mogelijk doen wat in onze macht ligt, en voor de rest met de omstandigheden omgaan zoals ze nu eenmaal zijn’, zei de stoïcijnse filosoof Epictetus. Dit idee kan ons ook in deze crisis helpen, ziet Florentijn van Rootselaar. 

Die ene Passion die wel doorging, met rampzalige gevolgen

In maart moesten alle concertzalen sluiten. Voor het Amsterdams Gemengd Koor kwam die beslissing te laat. Zonder iets te vermoeden hadden al die zingende kelen het virus toen al binnen hun eigen gelederen verspreid. De gevolgen waren rampzalig.

Plotseling is ze weer populair: de comeback van de heilige Corona

Jarenlang lagen haar relieken te verstoffen in de opslag van de Dom van Aken, nu zou de Duitse stad door de heilige Corona weleens in een bedevaartsoord kunnen veranderen.

Als twee ouders bijna tegelijkertijd sterven door het coronavirus

Nathalie en Gerwin Fens verliezen binnen twintig uur hun beide ouders door het coronavirus. ‘Het zal toch niet zo zijn dat ze er allebei tussenuit piepen hè’, zei ik tegen de verpleegkundigen. ‘Daarop kwam geen antwoord.’

Meneer De Koning laat zich vrijwillig opsluiten, om bij zijn vrouw te zijn

Twee weken keek hij naar zijn vrouw Adriana door de verrekijker, omdat hij niet op bezoek mocht. Nu zit Charles de Koning met haar in quarantaine in het verpleeghuis.

Samen tegen het virus, of toch niet?

Hoe maak je in deze tijd waarin de corona-epidemie alles lijkt te beheersen de juiste keuzes? Zijn wij als geïndividualiseerde westerlingen nog wel in staat om offers te brengen voor het collectief?

Hoe kun je goed rouwen in coronatijd?

Geen arm om de schouder, zelfs geen koffie of cake. Per dag overlijden gemiddeld vierhonderd mensen in Nederland. Wat is de invloed van corona op rouwverwerking?

VERHALEN UIT HET BUITENLAND

VERHALEN

UIT HET BUITENLAND

Ontkennen, ontkennen, ontkennen

Nu het coronavirus over de wereld trekt, duikt in de voormalige Sovjetrepublieken een aloude reflex op. Staatshoofden ontkennen de ernst van de epidemie en vegen informatie onder het tapijt.

Voor ouderen was de Zweedse coronastrategie niet zo succesvol

Zweden stond alleen met zijn beleid van vrijwillige coronamaatregelen. Het buitenland keek vol ongeloof toe. De Zweedse top-epidemioloog staat nog steeds achter dat beleid. Al had het beter gekund. 

Dat Trump in chloroquine ging geloven, had met wetenschap niets te maken

Met twijfelachtig onderzoek wisten twee dokters en een tv-zender chloroquine boven aan het boodschappenlijstje van wereldleiders te krijgen. Een wereldwijde run is het gevolg. Maar Nederlandse en Zweedse artsen zien er geen wondermiddel in. 

De VS en China ontketenen een nieuwe Koude Oorlog

Amerikanen en Chinezen slaan elkaar om de oren met verwijten, met als inzet: wie is er schuldig aan de pandemie?

Veelgeprezen coronabeleid Zuid-Afrika loopt deuken op

Zuid-Afrika bouwt langzaam zijn corona-lockdown af. Het land ontvangt veel lof voor zijn snelle, wetenschappelijk onderbouwde aanpak. Maar in de townships loert corruptie en misbruik.

POP-UPREDACTIE

POP-UP

REDACTIE

Hoe het coronavirus het Brabantse Prinsenbeek in het hart raakt

De pop-upredactie van Trouw verbleef in maart anderhalve week in het Brabantse Prinsenbeek om de sociale impact van het coronavirus op te tekenen. Per dag werd het rustiger op straat.

Hoe kan winkelstraat de Laat weer opkrabbelen uit de coronacrisis?

Trouw deed in mei een week lang dagelijks verslag van het reilen en zeilen in de Alkmaarse Laat, een geplaagde winkelstraat met veel leegstand. Hoe krabbelt de Laat – die model staat voor heel veel straten – op uit de coronacrisis?

POSITIEF NIEUWS

POSITIEF

NIEUWS

Venetië is voor eventjes weer van de bewoners. ‘Wat is onze stad nu fantastisch’

Als er één stad is waar de term ‘overtoerisme’ op van toepassing is, dan is het Venetië. Door de coronacrisis zijn de toeristen verdwenen. De bewoners weten niet wat ze meemaken. 

Dankzij de intelligente lockdown ademen we schonere lucht in

Stille straten en uitgestorven autowegen: sinds de corona-uitbraak is het buiten rustiger, en dat komt de luchtkwaliteit ten goede. In maart en begin april werd er boven Nederland minder fijn- en stikstof gemeten dan in dezelfde periode een jaar geleden. 

Zelden kwam het verbindende potentieel van sociale media duidelijker naar voren

‘s Ochtends bijpraten met een kopje koffie, vrijdagmiddag borrelen of een avondje eten met familie: via diensten als Whatsapp en Houseparty zetten mensen deze rituelen zelfs in quarantaine voort. 

Praktische hulp die ook goed is voor de ziel

In een mum van tijd tuigden christelijke organisaties een platform op voor hulp aan mensen in coronatijd. ‘Er komt heel veel goedheid boven.’

Het loopt storm bij de lokale boeren

De lokale boer floreert in tijden van corona: Groningers en Friezen kopen er massaal hun boodschappen. “Mensen zijn aan het broodbakken geslagen, en eieren zijn moeilijk verkrijgbaar in de supermarkt.”

Waarom het coronavirus een zege is voor de biodiversiteit in China

In de strijd tegen het coronavirus heeft China tijdelijk de handel in exotische diersoorten verboden. Dat is een zegen voor de biodiversiteit, vooral op die van andere continenten. Dus waarom geen permanent verbod?

BREDE SCHOUDERS

BREDE 

SCHOUDERS

De artsen van de ic-afdelingen ontvangen dagelijks applaus, maar er zijn meer mensen die de samenleving draaiende houden tijdens deze coronacrisis. In de rubriek Brede Schouders lichten we hen uit

De kindertelefoon

Dennis Vermeulen is een van de 100 vrijwilligers van de Utrechtse afdeling van de Kindertelefoon. En nu scholen gesloten zijn, rinkelt die Kindertelefoon voortdurend.

De kinderopvang

In de kinderopvang is de kakofonie van kinderstemmetjes verstomd. ‘Hoe zou het met ze gaan?’

De wijkagent

Wijkagent Koen van Grinsven werkt gewoon door tijdens de coronacrisis. ‘Als iemand ligt te vechten voor z’n leven, zeg je niet: Wacht effe, ik doe eerst een overall aan’

De vrijwilliger

Dominique Nientker is vrijwilliger bij de Voedselbank. ‘Al onze reserves raken op.’

De uitvaartverzorger

Gestreamde diensten, online condoleanceregisters: zo kunnen mensen toch samen rouwen.

De journalist

Verslaggever Pim Dikkers van het Brabants Dagblad tikt zijn vingers blauw: ‘Dit is geschiedenis in wording.’

PRAKTISCHE  TIPS

PRAKTISCHE 

TIPS

Hamsterspijt? Recepten voor uw pasta en blikgroente

Opeens waren veel schappen in de supermarkt leeg. Maar nu we ze toch in huis hebben: wat doen we met al die pasta en blikgroente?

Thuiswerken, hoe pak je dat aan?

Verslaggever Robert Visscher werkt al zeventien jaar thuis en vertelt waar je op moet letten.

Zo knip je zelf je haar

De kappers zullen nog wel even gesloten blijven, maar ons haar groeit (meestal dan) ongehinderd door. Hoe zet je netjes zelf de schaar in je lokken?

De Trouw Boekenclub

Na urenlang videobellen, mailen en appen kan even offline lezen een verademing zijn. Daarom begint Trouw een boekenclub. Het eerste boek is ‘Lichter dan ik’ van Dido Michielsen. Een liefdevolle, onthullende roman, vinden wij. Maar wat vindt u?

Zo blijf je gezond

Sommige mensen slikken extra vitaminen, andere zijn fanatiek buiten aan het joggen geslagen. Is dat zinvol?

Wat te doen met de kinderen de hele dag thuis?

Nu hun vier kinderen ineens de hele dag thuis zijn, staan Simone en Wilco Willemse uit Nijmegen voor allerlei dilemma’s. Ze vertellen hoe zij het aanpakken.

Thuis vakantievieren, hoe doe je dat?

De vakantie naar een Grieks eiland of de Antillen zit er waarschijnlijk niet in. Hoe ga je geslaagd op vakantie in je eigen huis?

We kunnen niet meer naar de pub-quiz

Normaal gesproken wachten we tot het eind van het jaar met de Trouw-pubquiz. Maar omdat niets normaal is in deze tijden, en alle binnenblijvers wel wat afleiding kunnen gebruiken, doen we er gewoon eentje extra.

Podcasts

Podcasts

Wijsneuzen Extra: over de pandemie & de wereld

De podcast Wijsneuzen staat deze dagen in teken van de coronapandemie. Want er komt nogal wat op ons af – wat doet de coronacrisis met de wereld, met de politiek, met ons? Hoe ziet de wereld er straks uit? Wijsneuzen gaat op zoek naar antwoorden. 

Hoe maak je tijdens de coronaquarantaine een krant?

In deze aflevering van de Achter de schermen-podcast gaat Lars Anderson in gesprek met hoofdredacteur Cees van der Laan over hoe het is om tot een krant te komen tijdens de 1,5-meter-economie.