Het nieuwe coronavirus

Het coronavirus grijpt om zich heen in Nederland en de rest van de wereld. Op deze pagina vindt u het belangrijkste nieuws en achtergronden.

Het nieuwe coronavirus

Het coronavirus grijpt om zich heen in Nederland en de rest van de wereld. Op deze pagina vindt u het belangrijkste nieuws en achtergronden.

Lees het laatste nieuws op Trouw.nl

Klik hier

Wat u moet weten over het nieuwe coronavirus

Wat is het coronavirus?
De ziekte die door het nieuwe coronavirus wordt veroorzaakt, Covid-19, lijkt op griep. Maar subtiele verschillen in het virus kunnen grote gevolgen hebben. Artsen leren nog elke dag bij over het virus. Wetenschapsredacteur Joep Engels legt uit hoe het zit.
Wanneer komt er een vaccin?
Het gaat nog zeker een jaar duren voor er een vaccin is voor het nieuwe coronavirus. De race is geen sprint, maar een marathon. Hanneke Schuitemaker, hoofd virale vaccins bij Janssen Vaccines in Leiden, legt uit waarom. 
Hoe herken je nepnieuws?
De kranten vullen de kolommen met coronavirusnieuws, het achtuurjournaal opent al weken met niets anders en het virus gaat al bijna drie maanden viraal op sociale media. Hoe gedragen de media zich, is hun berichtgeving in balans of veroorzaken ze juist extra onrust?
Is de virusaanpak van Nederland verstandig?

Ieder land pakt het nieuwe coronavirus op eigen wijze aan. China gooide alles op slot, Nederland wil het virus beheerst laten doordringen. Op den duur biedt dat betere bescherming, maar het is niet zonder risico.

Wordt er genoeg getest in Nederland?

Test Nederland wel genoeg? Microbiologen en politici vragen zich dat af, zeker omdat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zo vaak ‘test, test, test’ herhaalt. In eerste instantie werd er weinig getest in Nederland, maar dat beleid is veranderd. Halverwege april wil het kabinet 17.500 coronatests per dag. Nederland gaat dus veel meer testen, zoals de WHO wil, maar is dat niet veel te laat? Lees er hier meer over.

Kan ik mezelf testen op corona?

Als er al tests circuleren op het internet, dan zijn ze niet goedgekeurd door de gezondheidsinspectie. Een zelf gekochte coronatest kan dus onterecht geruststellen of paniek zaaien. De enige betrouwbare test is te krijgen via de GGD of de huisarts. 

Dezer dagen komen er wel een app beschikbaar, gemaakt door het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam. Met die app kun je symptomen checken op corona, een speciale afdeling van het OLVG beoordeelt de klachten. De proef in Amsterdam was zo succesvol dat ze app nu landelijk wordt uitgerold.

Waarom zijn mondkapjes niet verplicht in Nederland?

Landen om ons heen verplichten het dragen van mondkapjes op straat, om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Het Nederlandse RIVM wil er niet aan, ook de WHO waagt zich niet aan een verplichting. Er zijn immers onderzoeken die aantonen dat het gebruiken van een mondkapje of andere gezichtsbescherming een averechts effect heeft. 

Waarom bestaan virussen?
De meeste mensen kijken met afschuw naar het nieuwe coronavirus. Wetenschappers praten met waardering over het vernuft van virussen. Wetenschapsjournalist Rob Buiter legt uit waartoe virussen op aarde zijn.
Hoe houd ik mezelf en mijn huis virusvrij?
In de strijd tegen het coronavirus is een goede hygiëne van essentieel belang. Hoe moet dat eigenlijk, hygiënisch leven?
Wie adviseren het kabinet tijdens de coronacrisis?

Telkens herhaalt premier Rutte: het kabinet verzint niet zelf hoe het coronavirus wordt bestreden. Hij volgt de deskundigen. Wie zijn al die coronabeslissers?

Zo wordt de krant gemaakt in coronatijd

Het coronavirus raakt ook het maken van de krant. Hoofdredacteur Cees van der Laan vertelt er hier over.

Regel nu dat u uw krant ook digitaal niet hoeft te missen

Chef online Edwin van Sas geeft uitleg op vragen over de apps en de website van Trouw.

ACHTERGRONDVERHALEN

ACHTERGROND

VERHALEN

Dit zijn de verhalen achter de rode vlekken op de coronakaart

Waar de ene plaats slechts een besmetting telt, is de andere een rode vlek op de kaart van het RIVM. Trouw ging op zoek naar de verhalen achter de vlekken.

De economische impact laat zich niet voorspellen

Wat tot voor kort ondenkbaar was, is gebeurd: een virus heeft wereldwijd de economie in zijn greep. Dat er recessie komt is zeker, verder is het voor economen gissen.

Coronavirus laat zien: in de EU is het ieder voor zich

In de coronacrisis wijzen tal van beschuldigende vingers naar de Europese Unie. Die is zo sterk en zo zwak als de volstrekt soevereine lidstaten haar willen maken, blijkt ook nu weer.

Democratie in quarantaine: overleeft de rechtsstaat corona?

Komt de democratie in de knel door de coronacrisis? Nu overheden de ene noodmaatregel na de andere nemen om de crisis te beteugelen, is er reden tot zorg. En een beetje optimisme.

Het dodelijke optimisme van Donald Trump

Voor het eerst in ruim drie jaar in het Witte Huis moet president Donald Trump zijn land door een binnenlandse situatie van angst en onzekerheid loodsen. Dat dwingt hem in een andere rol dan hij tot nu toe speelde. Hoe gaat hem dat af?

China neemt de leiding in de virusdiplomatie

De uitbraak van het coronavirus toont nog eens aan wat iedereen al zag gebeuren: China is op veel terreinen leidend geworden in de wereld.

Samen tegen het virus, of toch niet?

Hoe maak je in deze tijd waarin de corona-epidemie alles lijkt te beheersen de juiste keuzes? Zijn wij als geïndividualiseerde westerlingen nog wel in staat om offers te brengen voor het collectief?

De invloed van corona op onze mentale gezondheid

Wat doet de coronacrisis met onze mentale gezondheid, en welke invloed hebben we daar zelf op? Twee deskundigen vertellen erover.

Wat als het virus de vluchtelingenkampen bereikt?

Hulpverleners houden hun hart vast voor het moment dat het coronavirus de vluchtelingenkampen in Griekenland bereikt. Haal mensen weg nu het nog kan, roepen ze.

Hoe het coronavirus het Brabantse Prinsenbeek in het hart raakt

De pop-upredactie van Trouw verbleef anderhalve week in het Brabantse Prinsenbeek om de sociale impact van het coronavirus op te tekenen. Per dag werd het rustiger op straat. Inmiddels heeft ook de dood Prinsenbeek bereikt. 

De Japanners weten het virus vooralsnog op afstand te houden

Het coronavirus is er wel in Japan, maar heeft voor Europese begrippen opvallend weinig slachtoffers geëist. Epidemioloog Kazuaki Jindai legt het Japanse beleid uit, dat lijkt te werke

Redacteur John Graat gaat terug naar zijn geboortedorp, midden in coronabrandhaard Brabant

Haar koorts en die stekende pijn op de longen gingen maar niet weg, dus móest Trouw-redacteur John Graat naar zijn moeder, of – zolang dat nog niet mocht – in elk geval naar zijn geboortegrond. Daar, in Brabant, woedde inmiddels de corona-epidemie.

Als twee ouders bijna tegelijkertijd sterven door het coronavirus

Nathalie en Gerwin Fens verliezen binnen twintig uur hun beide ouders door het coronavirus. ‘Het zal toch niet zo zijn dat ze er allebei tussenuit piepen hè’, zei ik tegen de verpleegkundigen. ‘Daarop kwam geen antwoord.’

Campingeigenaren zien het seizoen mislukken

Het kampeerseizoen in Nederland is nog maar net begonnen en voor veel campingeigenaren is het dit jaar nagelbijten. Velen vrezen een compleet verloren voorseizoen en financiële misère.

Pandemieën horen erbij – en bepalen vaak genoeg de loop van de wereldgeschiedenis

Pandemieën hebben meer dan eens een hoofdrol gespeeld in de wereldgeschiedenis. Soms met grote gevolgen. ‘Epidemieën leggen zwakten in onze samenlevingen bloot.’

Italië maakt zich op voor ‘fase 2’, maar ook dan is het normale leven nog lang niet terug

Heel voorzichtig wordt in Italië nagedacht over het versoepelen van de lockdown. Maar van een terugkeer naar het gewone is bij lange na nog geen sprake.

POSITIEF NIEUWS

POSITIEF

NIEUWS

Het loopt storm bij de lokale boeren

De lokale boer floreert in tijden van corona: Groningers en Friezen kopen er massaal hun boodschappen. “Mensen zijn aan het broodbakken geslagen, en eieren zijn moeilijk verkrijgbaar in de supermarkt.”

Nu het land deels stilligt, daalt de stikstofuitstoot

De virusuitbraak hoeft niet alleen maar slecht nieuws te betekenen voor het vinden van een uitweg uit de stikstofimpasse in Nederland. Nu het land deels stilligt, stijgt de luchtkwaliteit aanzienlijk.

Het dagelijkse luchtje scheppen wordt een ware berenjacht

‘Om de kleintjes te kunnen vermaken, nodigen wij zo veel mogelijk mensen uit om knuffelberen voor het raam te zetten.’ Aan die oproep werd massaal gehoor gegeven. 

Waarom het coronavirus een zege is voor de biodiversiteit in China

In de strijd tegen het coronavirus heeft China tijdelijk de handel in exotische diersoorten verboden. Dat is een zegen voor de biodiversiteit, vooral op die van andere continenten. Dus waarom geen permanent verbod?

Zelden kwam het verbindende potentieel van sociale media duidelijker naar voren

‘s Ochtends bijpraten met een kopje koffie, vrijdagmiddag borrelen of een avondje eten met familie: via diensten als Whatsapp en Houseparty zetten mensen deze rituelen zelfs in quarantaine voort. 

Als iedereen binnen zit, wint het milieu

Een lege A2, oorverdovende stilte rond Schiphol en het lijkt alsof er minder afval op straat ligt. Het milieu is de winnaar van de coronacrisis. 

BREDE SCHOUDERS

BREDE 

SCHOUDERS

De artsen van de ic-afdelingen ontvangen dagelijks applaus, maar er zijn meer mensen die de samenleving draaiende houden tijdens deze coronacrisis. In de rubriek Brede Schouders lichten we hen uit

De uitvaartverzorger

Gestreamde diensten, online condoleanceregisters: zo kunnen mensen toch samen rouwen.

De kinderopvang

In de kinderopvang is de kakofonie van kinderstemmetjes verstomd. ‘Hoe zou het met ze gaan?’

De journalist

Verslaggever Pim Dikkers van het Brabants Dagblad tikt zijn vingers blauw: ‘Dit is geschiedenis in wording.’

De wijkagent

Wijkagent Koen van Grinsven werkt gewoon door tijdens de coronacrisis. ‘Als iemand ligt te vechten voor z’n leven, zeg je niet: Wacht effe, ik doe eerst een overall aan’

PRAKTISCHE  TIPS

PRAKTISCHE 

TIPS

Hamsterspijt? Recepten voor uw pasta en blikgroente

Opeens waren veel schappen in de supermarkt leeg. Maar nu u ze toch in huis heeft, vertelt Karin Luiten wat u er mee kunt koken.

Thuiswerken, hoe pak je dat aan?

Verslaggever Robert Visscher werkt al zeventien jaar thuis en vertelt waar je op moet letten.

Zo knip je zelf je haar

De kappers zullen nog wel even gesloten blijven, maar ons haar groeit (meestal dan) ongehinderd door. Hoe zet je netjes zelf de schaar in je lokken?

De Trouw Boekenclub

Na urenlang videobellen, mailen en appen kan even offline lezen een verademing zijn. Daarom begint Trouw een boekenclub. Het eerste boek is ‘Lichter dan ik’ van Dido Michielsen. Een liefdevolle, onthullende roman, vinden wij. Maar wat vindt u?

Zo blijf je gezond

Sommige mensen slikken extra vitaminen, andere zijn fanatiek buiten aan het joggen geslagen. Is dat zinvol?

Wat te doen met de kinderen de hele dag thuis?

Nu hun vier kinderen ineens de hele dag thuis zijn, staan Simone en Wilco Willemse uit Nijmegen voor allerlei dilemma’s. Ze vertellen hoe zij het aanpakken.

Thuis vakantievieren, hoe doe je dat?

De vakantie naar een Grieks eiland of de Antillen zit er waarschijnlijk niet in. Hoe ga je geslaagd op vakantie in je eigen huis?

We kunnen niet meer naar de pub-quiz

Normaal gesproken wachten we tot het eind van het jaar met de Trouw-pubquiz. Maar omdat niets normaal is in deze tijden, en alle binnenblijvers wel wat afleiding kunnen gebruiken, doen we er gewoon eentje extra.