Select Page

Welkom in de AI-fabriek

In deze podcast hoor je alles wat Big Tech niet vertelt, maar jij wél moet weten over kunstmatige intelligentie.

Over deze podcast

Sinds de komst van Chat GPT lijkt de hele wereld in de ban van kunstmatige intelligentie. Het is om gek van te worden. Big Tech-bedrijven waarschuwen dat de mensheid uitgeroeid kan worden door AI, terwijl zij zelf rond AI een heftige concurrentiestrijd met elkaar uitvechten. Dezelfde bedrijven zeggen namelijk ook dat AI de mensheid een glorieuze toekomst kan brengen.

Beide visies slaan nergens op. Kunstmatige intelligentie is indrukwekkend, maar ook een heel stuk dommer dan jij denkt.

Mijn naam is Ilyaz Nasrullah. Ik ben een informaticus met een achtergrond in data science. Ik adviseer bedrijven, onderwijs- en onderzoeksinstellingen en overheden over digitale technologie in het algemeen, en kunstmatige intelligentie in het bijzonder.

In deze podcast neem ik je mee in de wereld achter het chatvenster. In zes gesprekken met zes andere experts hoor je alles wat Big Tech niet vertelt, maar jij wél moet weten over kunstmatige intelligentie.

Van de werking van Chat GPT tot het wereldbeeld van de makers van AI. Hoe ziet de toekomst van ons werk eruit, waarom worden mensen verliefd op chatbots, en wat zijn écht de kansen en bedreigingen van deze technologie? Laat je niet langer misleiden door domme software die zich slim voordoet. Welkom, in de AI-fabriek.

Aflevering 1:

ChatGPT wordt niet veel beter meer. Waar komt dat door?

Iedere voldoende geavanceerde technologie, is niet van magie te onderscheiden. Dat schreef de Britse science-fictionschrijver Arthur C. Clarke. Software zoals ChatGPT komt op veel mensen inderdaad als magie over. Hoe kan het, dat een computertaal weet te produceren, die zó op die van echte mensen lijkt?  

Aflevering 2:

Verliefd op een chatbot. Hoe kan dat?

Dat wij tot zoveel empathie in staat zijn – dat we zelfs kunnen meeleven met personages die niet bestaan – is onze kracht. Maar het is een kracht die in een zwakte verandert wanneer we met chatbots praten. Hier schuilt een gevaar in.

Aflevering 3:

AI verandert de samenleving. Hoe kijken de makers naar de wereld?

Chatbots zijn een rare uitvinding. Tegen een computer praten kan nuttig zijn. Maar met een computer praten, waar is dat goed voor? Die vraag wil ik beantwoorden. En dan ontkom je niet aan Alan Turing. De vader van mijn vakgebied – de informatica.

Aflevering 4:

ChatGPT heeft jou nodig. Stelen de makers van je?

Een toekomst waarin we geen saai werk meer doen. Waarin we ons alleen nog bezighouden met dingen die er écht toe doen, en tegelijk nóg productiever zijn. Dat is wat makers van generatieve AI als ChatGPT en MidJourney ons beloven. Hoe geloofwaardig is dit?

Aflevering 5:

AI is bevooroordeeld. Wiens schuld is dat?

Het was bedoeld als een leuk experiment, maar werd één van de grootste PR-rampen uit de tech-geschiedenis. Tay, de chatbot die Microsoft in 2016 lanceerde op Twitter. Al na zestien UUR moest Microsoft de stekker uit de chatbot trekken. 

Aflevering 6:

AI gaat ons niet uitroeien. Waar moet je wel bang voor zijn?

De waarschuwingen over AI vliegen ons om de oren: kunstmatige intelligentie gaat de mensheid uitroeien. Maar die waarschuwingen komen niet van tegenstanders van AI, maar van de makers! Geloven ze dat zelf? Nauwelijks.

Meer weten?

Welkom in de AI-Fabriek is een podcast van BNR Nieuwsradio en Trouw. Gemaakt door mij, Ilyaz Nasrullah, met de onmisbare hulp van Connor Clerx.

Ben je nog niet klaar met dit onderwerp, lees dan zeker de zes essays die ik voor deze podcast schreef in Trouw. Ze worden vanaf oktober 2023 gepubliceerd in de krant en op trouw.nl/welkomindeaifabriek.

De muziek en audiovormgeving is gemaakt door Gijs Friesen. Het grafisch ontwerp is van Danusia Schenke. Eindredactie: Wendy Beenakker bij BNR en Wendelmoet Boersema bij Trouw.

Volg ons:

© 2023 DPG Media
Alle rechten voorbehouden

Bekijk hier ons privacy statement en hoe wij cookies gebruiken