Boekenclub
Boekenclub
Na urenlang videobellen, mailen en appen kan offline lezen een verademing zijn. Dus start Trouw een Boekenclub! Elke drie weken lezen we een boek. Op deze pagina vindt u een overzicht van de boeken die we lezen, leggen we uit hoe het werkt en verzamelen we de interviews met de schrijvers, naar aanleiding van uw vragen. 

Veel leesplezier!

Na urenlang videobellen, mailen en appen kan offline lezen een verademing zijn. Dus start Trouw een Boekenclub! Elke drie weken lezen we een boek. Op deze pagina vindt u een overzicht van de boeken die we lezen, leggen we uit hoe het werkt en verzamelen we de interviews met de schrijvers, naar aanleiding van uw vragen. 

Veel leesplezier!

De Boeken

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik meedoen aan de Trouw Boekenclub?

Elke drie weken kiest de boekenredactie van Trouw een boek voor de boekenclub. Een aankondiging plaatsen we in de krant en op deze website. Wat u vindt van het boek en/of vragen voor de auteur kunt u mailen naar boekenclub@trouw.nl.

Kan ik ook meedoen als ik eerdere boeken niet heb gelezen?

Zeker, u kunt instappen wanneer u wilt. Daarvoor hoeft u eerdere boeken niet gelezen te hebben.

Kan ik een suggestie voor een boek aandragen?

Suggesties zijn welkom per mail: boekenclub@trouw.nl

Hoe kan ik met andere Trouw-lezers in gesprek over een boek?

Binnenkort lanceren we een Facebookpagina voor de Trouw Boekenclub waarop u ook met andere lezers in gesprek kunt over het boek. Een link naar die pagina plaatsen wij dan op deze website. 

Boek 1: ‘Lichter dan ik’

van Dido Michielsen

Boek 1: ‘Lichter dan ik’

van Dido Michielsen

Dido Michielsen had de komende weken een bomvolle agenda met lezingen over haar ­roman ‘Lichter dan ik’, maar die gaan nu niet meer door. Heel jammer, vindt de schrijfster, want ze had graag reacties ­gehad van lezers op haar boek.

Dat boek is geïnspireerd op de foto van haar eigen betovergrootmoeder. Een vrouw zonder naam, van wie Michielsen eigenlijk maar één ding weet: dat zij een njai was, de bijvrouw van een Nederlandse militair op Java in de tweede helft van de 19de eeuw, en moeder van zijn twee dochters. 

“En dan was er altijd nog dat familieverhaal dat zij misschien een prinses was”, zegt Michielsen. Van hoge Javaanse adel of niet? Wie zij was, is nergens gedocumenteerd. Lees hier meer over het boek.

De boekenredactie van Trouw vindt het een liefdevolle, onthullende roman. Maar wat vindt u? Laat het ons weten via boekenclub@trouw.nl.

U stuurde massaal vragen voor auteur Dido Michielsen naar ons op. Het boek hielp de een de Paasdagen door, de ander wil weten of het geschikt is voor de eigen boekenclub, als die weer bij elkaar mag komen. We legden uw vragen – niet allemaal, waarvoor onze excuses – aan Michielsen voor. Haar antwoorden leest u hier. 

Boek 2: ‘Uit het leven van een hond’

van Sander Kollaard

Boek 2: ‘Uit het leven van een hond’

van Sander Kollaard

Wat is het heerlijk om een nieuwe schrijver te ontdekken: iemand van wie je na de eerste kennismaking meteen álles wilt lezen. Met dank aan de jury van de Libris Literatuurprijs, die ‘Uit het leven van een hond’ op de shortlist zette.

De schrijver van dit kleine, fijne boekje – met 156 pagina’s haast meer een novelle dan een roman – is Sander Kollaard. Hij woont met zijn gezin in Zweden en schreef eerder twee verhalenbundels en een roman. In navolging van de Librisjury zet de Trouw Boekenclub nu zijn vierde boek ‘Uit het leven van een hond’ in het licht.

Hoofdpersoon is de 56-jarige Henk van Doorn, sinds drie jaar gescheiden, ic-verpleegkundige. Een vitaal beroep, zeker, maar in de roman is zijn werk maar bijzaak. We volgen Henk tijdens zijn vrije zaterdag, waarop hij om te beginnen wakker wordt. “Het hart klopt”, denkt hij op dat moment, “en het bloed stroomt. Goedbeschouwd is dat het verstandigste wat je erover kunt zeggen.”

Wat ook leuk is aan Henk: hij is een hartstochtelijk lezer, met een rijk ‘leesleven’, zijn lievelingsboek is ‘Kees de jongen’ van Theo Thijssen. Staand voor de boekenkast vraagt hij zich af of al dat lezen wel goed voor hem is geweest. Of heeft hij zijn ‘Henkerigheid’ verloren door zich al te zeer in te leven in de denk- en gevoelswereld van al die personages?

Lezers stuurden volop vragen in, die legden wij voor aan Sander Kollaard. De Boekenclub was enthousiast over het boek, maar ook kritisch: want waarom belandt hoofdpersoon Henk met zijn dronken kop samen met zijn 17-jarige nichtje op een bed? Kollaard geeft antwoord op deze en vele andere vragen. Lees het interview hier. 

Boek 3: ‘Confettiregen’

van Splinter Chabot

Boek 3: ‘Confettiregen’

van Splinter Chabot

Het derde boek van Trouws Boekenclub is ‘Confettiregen’, de debuutroman van Splinter Chabot. Daarin maken we kennis met Wobie, een jongen die ontdekt dat hij anders is dan anderen. Hij maakt een lange worsteling door, ondanks de warmte van het beschermende gezin om hem heen. Wanneer uiteindelijk alsnog de confetti neerdaalt, is dat des te feestelijker – een ontroerend en actueel boek dat de lezer hoopvol stemt.

Wat u van het boek vindt en vragen voor de auteur kunt u alvast kwijt via boekenclub@trouw.nl.