Select Page

Dit is het goede nieuws van 2021

 

2020 gaat de boeken in als het jaar waarin het coronavirus de wereld in zijn greep hield, maar 2021 was niet veel beter. Het zou het jaar worden waarin we de controle over ons leven weer terug zouden krijgen, maar niets bleek minder waar. Zelfs de feestdagen vieren we opnieuw in een strenge lockdown.

Des te belangrijker om ook wat goed nieuws op een rijtje te zetten. Scroll verder voor de broodnodige lichtpuntjes.

Mensen gingen de straat op voor het woonprotest

Overhit, vastgelopen; zelfs in deze tijden van polarisatie is vrijwel iedereen het erover eens dat de woningmarkt kapot is. Lang bleef deze onvrede beperkt tot favoriet klaagonderwerp maar afgelopen zomer leidde de onvrede tot daadwerkelijke actie toen 15.000 mensen de straat op gingen om actie op de woningmarkt te eisen. Meer demonstraties volgden en het onderwerp staat prominent in het regeerakkoord. Lees hier meer.

Er rijdt weer een nachttrein

He’s back. Nadat op 9 december 2016 de laatste dagelijks rijdende nachttrein uit Amsterdam vertrok, kwam er afgelopen voorjaar eindelijk weer een uit Wenen aan. Overal in Europa geniet de nachttrein een heropleving. Lees hier meer.

Burgers dwongen vergroening van vervuilende industrie af

Omwonenden van Tata Steel in IJmuiden lijden allerlei soorten gezondheidsschade maar dankzij een sterke lobby wist de staalfabriek altijd de dans te ontspringen. Afgelopen jaar was de maat vol en mede dankzij een burgerinitiatief kwam de bal aan het rollen. De grootste CO2-producent van Nederland voelde eindelijk genoeg druk en gaat nu ingrijpend vergroenen. Lees hier meer.

Elektrisch vliegen lijkt eindelijk van de grond te komen

Heart Aerospace heeft al 220 orders staan voor de ES-19, een elektrisch vliegtuig dat 400 kilometer ver kan vliegen zonder een druppel kerosine. Daarmee steek je niet de Atlantische Oceaan over maar is Londen wel zonder vliegschaamte bereikbaar. Dat kan het begin zijn van een duurzame revolutie in de luchtvaart. Lees hier meer.

Statiegeld op flesjes zorgt meteen voor minder rommel

Afvalrapers merkten meteen het effect van het ingevoerde 15 cent statiegeld op plastic flesjes. Er lagen namelijk veel minder plastic flessen op straat. “Dit is positief nieuws, het scheelt echt een slok op een borrel.” Wel vielen daardoor de blikjes des te meer op maar wellicht is dat tijdelijk: in 2023 komt ook daar statiegeld op. Lees hier meer.