Select Page

Het grote Trouw jaaroverzicht: dit waren de best gelezen stukken van 2020

Die ene Passion die wel doorging, met rampzalige gevolgen

Het Amsterdams Gemengd Koor zong op 8 maart Bachs Johannes-Passion in het Concertgebouw. Vijf dagen later moesten alle concertzalen sluiten. Voor het koor kwam die beslissing te laat. Zonder iets te vermoeden hadden al die zingende kelen het virus toen al binnen hun eigen gelederen verspreid. De gevolgen waren rampzalig.

Rutte heeft het helemaal verbruid in Brussel

Is er ooit een Nederlandse premier geweest die zo grondig door de mangel is gehaald in Brussel als Mark Rutte? Tijdens de EU-marathontop afgelopen zomer maakte de ‘vrekkige’ premier zich niet populair bij zijn Europese partners. 

Maud Sintenie had een bijbaan als kistdrager. ‘Wacht nog maar met oud worden, meisje’

In haar studententijd kwam journalist Maud Sintenie per toeval in de uitvaartbranche terecht. Haar ervaringen voor en tijdens de coronacrisis verwerkte ze in een boek.

Het verdriet van Amsterdam-Noord: Die rijken maken de buurt er niet beter op

Luxe appartementen en hippe koffiebarretjes rukken op in Amsterdam-Noord. Daar hebben de armere inwoners van het stadsdeel niets aan. Fotografe Willeke Duijvekam portretteert ze in haar fotoserie ‘Vetarm’.

Damiaan Denys: ‘Het coronavirus is een gezonde correctie op onze megalomane levensstijl’

In een gesprek met Arjan Visser voor de interviewserie Tien Geboden vertelt de filosoof waarom het niet toevallig is dat het coronavirus juist nu opdook.

Verona van de Leur: ‘Als webcamgirl maakte ik iedereen, voor even, gelukkig

Verona van de Leur (1984), werd vier keer Nederlands kampioen. In 2008 stopte ze met turnen. Drie jaar later begon ze een carrière in de porno-industrie. 

Mirjam (30) krijgt euthanasie voor haar psychisch lijden: Het is gewoon te veel 

De wachtlijst voor euthanasie in de psychiatrie groeit. Het merendeel van de patiënten wordt afgewezen, maar niet Mirjam Akkersma. Zij kreeg in september euthanasie.

Als twee ouders bijna tegelijkertijd sterven door het coronavirus

Nathalie en Gerwin Fens verliezen binnen twintig uur hun beide ouders door het coronavirus. ‘Het zal toch niet zo zijn dat ze er allebei tussenuit piepen hè’, zei ik tegen de verpleegkundigen. ‘Daarop kwam geen antwoord.’

Drie keer werd Nederland gewaarschuwd voor een pandemie

De Nederlandse regering kreeg na de ebola-uitbraak in Afrika drie keer het dringende advies een aanpak te ontwikkelen waarin pandemieën internationaal kunnen worden bestreden. Maar ze koos voor het isolement. Een reconstructie.

De seksuele losbandigheid na de oorlog: ‘Alles zoop en naaide’

Van een dansje met de bevrijders tot openlijk gevrij op straat: de ‘zedenverwildering’ vormde na de oorlog een punt van maatschappelijk debat. Wat voor impact had de tijdelijke losbandigheid?

Wetenschapper, ‘sekteleider’ of ‘mafklapper’; wie is Willem Engel?

In een half jaar tijd veranderde hij van de Nederlandse koning van de Braziliaanse dans zouk tot ‘sekteleider’ van coronasceptisch Nederland. Hoe deed hij dat? Een profiel.

Wanneer zien we de échte Willem-Alexander? De keuze van hoffotograaf Patrick van Katwijk

Fotograaf Patrick van Katwijk volgt al veertien jaar de leden van het Koninklijk Huis. Wanneer valt het masker weg en ziet hij de échte Willem-Alexander? Van Katwijk koos zeven voorbeelden uit eigen werk.

Brief van het UWV: 27.000 euro terugbetalen, binnen zes weken

Hij durft eigenlijk zijn verhaal niet te doen. Willem (62) is zo bang voor het UWV dat hij vreest dat de uitkeringsorganisatie hem te pakken neemt als hij tegen een journalist vertelt wat hem is overkomen. Toch doet hij het. Om anderen te waarschuwen.

Waarom ‘bloemenmeisje’ Wendy Kroeze (41) tussen de hooligans stond

De foto van de vrouw die naar de Mobiele Eenheid zwaait met een bosje bloemen, werd iconisch voor het zomerse protest tegen de anderhalve meter. ‘Bloemenmeisje’ Wendy Kroeze vertelt wat haar motiveerde.

René sloeg zijn vrouw, Philomenia werd geslagen door haar man. Nu adviseren ze slachtoffers.

Elk verhaal heeft twee kanten, zeggen een man die eerder huiselijk geweld pleegde, en een vrouw die slachtoffer was van dergelijk geweld. Hij: ‘Ik voelde veel liefde voor mijn partner.’ Zij: ‘Wat is de definitie van liefde als je iemand slaat, stalkt en manipuleert?’