De harde waarschuwing van Kadir van Lohuizen
Tekst Joop Bouma Foto’s Kadir van Lohuizen
Daar lag de kiem. Van Lohuizen besloot, met financiële steun van The New York Times, op meer plekken op de wereld de gevolgen van de stijgende zee te onderzoeken en in beeld te brengen. Zijn fotoproject ‘Rijzend Water’ is het resultaat.
De tentoonstelling is een beeldverhaal met een harde waarschuwing, zegt Van Lohuizen: dit is geen probleem dat zich pas over 20 jaar aandient, we zitten nu al diep in de penarie.
En echt niet alleen de eilandbewoners van de Guna Yala-archipel.
Drinkwater wordt brak, het land verzilt, langzaamaan wordt op veel plaatsen in de wereld duidelijk dat er dingen aan het veranderen zijn. Van Lohuizen is er somber over. Hij denkt dat we wereldwijd te maken zullen krijgen met grote stromen klimaatvluchtelingen. “De vooruitzichten voor ons land in de volgende eeuw zijn niet best. Mogen wij verwachten dat de Duitsers ons met open armen gaan ontvangen als delen van Nederland niet meer bewoonbaar zijn?
Het is tijd dat hier goed over nagedacht wordt. Klimaat is nu nog geen grond om asiel te krijgen, ik stoor me daar aan. Dit is echt het grootste probleem van de mensheid op dit moment.”
Hij reisde naar Groenland, Miami, New York, Kiribati, de Marshall-eilanden, Fijji, Jakarta, Bangladesh, Papua Nieuw Guinea, Panama en dichterbij huis, naar het Verenigd Koninkrijk en Nederland om de zichtbare gevolgen van zeewaterstijging vast te leggen en om journalistiek onderzoek te doen. Van Lohuizen sprak met beleidsmakers en met de bevolking. Met in zijn kielzog een filmploeg, want er komt ook een vierdelige tv-serie van zijn expeditie, die hij zelf gaat presenteren.
Hij is bezorgd. “Als je naar Nederland kijkt, met onze geweldige waterkeringen, dan lijkt het alsof we hier een beetje in slaap zijn gesukkeld. We voelen ons hier veilig. We realiseren ons niet meer dat we onder de zeespiegel wonen en dat ons land goeddeels een rivierdelta is. Wij hebben een probleem dat van twee kanten komt.”
Vorig jaar kwam de Deltacommissaris met een rapport waarin werd gerept over een zeespiegelstijging van één tot drie meter aan het eind van deze eeuw. Van Lohuizen: “Dat is dus al over tachtig jaar. Er gebeurt natuurlijk wel veel, maar we moeten over een plan B willen nadenken. Want dat het water hoog komt staat vast. De vraag is alleen wanneer. Dat geldt voor heel veel plekken in de wereld, zoals de Amerikaanse oostkust. Misschien moeten we gaan beslissen om hele steden te verplaatsen, misschien moeten we op termijn ook delen van Nederland opgeven.”
Hij groeide op met een angst voor de zee. “Ik ben tien jaar na de Watersnoodramp geboren. De Deltawerken en de schoolreisjes naar Neeltje Jans zitten in mijn geheugen gegrift. Er is tijdens het maken van dit project vaak tegen me gezegd: er moet helaas eerst een ramp gebeuren. Als de recente orkaan Dorian op Miami terecht was gekomen, was die stad nu gewoon weggeweest. We hebben alle kennis, maar we handelen er niet naar. Veel landen zijn niet voorbereid. In Nederland gebeurt ongelooflijk veel, ook achter de schermen, maar ik denk dat het niet genoeg is. De klok tikt. We hebben geen tijd te verliezen.”
Van Lohuizen maakte foto’s op Terschelling, waar begin dit jaar na een zware noordwester tijdens springtij de kades onder water liepen. En van een hoog gelegen Britse kustweg, die in zee verdween, omdat de kust steeds verder afbrokkelde.
Van Lohuizen, winnaar van prijzen bij World Press Photo, de Zilveren Camera en Visa d’Or, woont sinds 1995 op een zeilende tjalk in Amsterdam. “Ik ben daar toen niet gaan wonen vanwege de zeespiegelrijzing. Maar inmiddels denk ik, het was toch niet zo’n slecht idee.”
Foto 2: Miami-beach, overgelopen riool. Doordat Miami is gebouwd op kalksteen, is de stad in de toekomst niet bestand tegen opkomend water. Een evacuatie van Miami-beach en Bay-beach is voorzien in 2060.
Vanaf 20 oktober is ‘Na ons de zondvloed’ te zien op NPO 2.
© 2019 DPG Media B.V. – alle rechten voorbehouden