De Toeslagenaffaire
Op deze verzamelpagina vindt u de belangrijkste nieuwsverhalen, achtergronden en interviews.
De Toeslagenaffaire
Als de fiscus niet wil loslaten: Kinderopvangtoeslag ten onrechte stopgezet
Hoe het begon: als de fiscus niet wil loslaten
Belastingdienst werkte ouders die recht hadden op kinderopvangtoeslag bewust tegen
Met dit nieuwsbericht bracht Trouw de affaire in september 2018 aan het rollen: Bezwaren van ouders tegen het stopzetten van toeslagen werden jarenlang niet serieus genomen, zo bewijst een interne richtlijn van de Belastingdienst.
De Belastingdienst weigert stukken over kinderopvangtoeslag aan de rechter te geven
Belastingdienst moet schade van ouder vergoeden
Staatssecretaris door het stof om kinderopvangtoeslag
In oktober 2018 gaf toenmalig staatssecretaris Menno Snel (D66) van financiën opdracht tot een intern onderzoek bij de afdeling Toeslagen van de Belastingdienst. Ook aan de Tweede Kamer is onvoldoende informatie verstrekt, stelt Snel die daarvoor excuses aanbiedt.
Kinderombudsman tikt Belastingdienst op de vingers
Belastingdienst laat conflict verharden
Discrimineert de Belastingdienst?
In mei 2019 meldt Trouw dat de fiscus gegevens over de tweede nationaliteit van mensen bezit en die gebruikt om te bepalen wie er gecontroleerd wordt bij de kinderopvangtoeslag.
Als de fiscus niet wil loslaten
Klokkenluiders, frustratie en tegenwerking: de Belastingdienst gaat maar moeizaam bij zichzelf te rade
Belastingdienst zette kinderopvangtoeslag stop op basis van achterhaalde informatie
Fiscus frustreerde onderzoek naar kinderopvangtoeslag
Staatssecretaris Snel beperkte zelf het onderzoek naar falen van de Belastingdienst
Belastingdienst pakt klokkenluider opvangtoeslag aan
Ook blijkt dat de Belastingdienst disciplinaire maatregelen heeft genomen tegen een klokkenluider in affaire, een ambtenaar die door de dienst op non-actief is gezet. Hij wordt verdacht van schending van zijn ambtseed.
De Belastingdienst procedeerde jaren tegen ouders zonder bewijs
Belastingdienst blijft informatieverzoeken weigeren
De Belastingdienst blijft informatieverzoeken frustreren van gezinnen die plots geen kinderopvangtoeslag meer ontvingen. Ze krijgen nog altijd geen inzage in hun dossier, terwijl staatssecretaris Snel juist had toegezegd dat de overheid zich ruimhartiger zou opstellen tegenover gedupeerde ouders.
Ministerie grijpt in bij onderzoek Belastingdienst
Nadat is gebleken dat de Belastingdienst stukken achterhoudt in rechtszaken tegen gedupeerde ouders van wie de kinderopvangtoeslag is stopgezet, stelde staatssecretaris Menno Snel een onderzoek in. Maar zijn ambtenaren bemoeiden zich daar actief mee, en schrappen onwelgevallige passages uit het rapport.
Belastingdienst handelde jarenlang in strijd met de wet
Explosief memo brengt Van Huffelen in verlegenheid
Al in 2017 wist de Belastingdienst fout te zitten. Toch werden procedures tegen gedupeerde ouders doorgezet. Een intern memo met die strekking werd eind oktober 2020 openbaar gemaakt.
Gedupeerde ouders krijgen 750 euro voor de feestdagen
Een fraudeur tot het tegendeel bewezen is
'Een eigen huis kan ik niet betalen'
Al dertien jaar zit Jolanda Syed in de schulden, omdat zij volgens de fiscus onterecht kinderopvangtoeslag ontving. Nu, vijftien jaar later, is zij nog altijd niet van haar schuld af.
Actie voor inzage: ‘We zijn alles kwijtgeraakt’
'De Belastingdienst heeft mijn leven overhoop gehaald’
Al vanaf het begin had Genelva Hendrison het gevoel dat er iets niet klopte. Toen zij in 2013 kinderopvangtoeslag aanvroeg, duurde het veel langer tot ze een beslissing kreeg dan bij anderen.
Na elke aangifte telkens weer dezelfde vragen
‘Het stempel is nu weg, we zijn geen fraudeurs'
De politieke gevolgen
Verantwoordelijk staatssecretaris Menno Snel van financiën zat lange tijd in een ‘tunnelvisie’ bij de affaire rond de kinderopvangtoeslag, maar tijdens het Kamerdebat in december 2019 houdt hij de eer aan zichzelf en treedt af. Meermalen moest hij diep door het stof in de toeslagenaffaire. “De menselijke maat heeft niet voorop gestaan”.
Wie wist wat in de toeslagenaffaire? Hoe kon die ontstaan en waarom werd er niets gedaan met signalen van ouders die in de problemen raakten door de doorgeschoten fraudeaanpak? De kluwen van hoofdrolspelers wordt ontward in dit artikel.
Kamer onderzoekt strafvervolging Menno Snel en ambtenaren
Medewerkers Belastingdienst willen leidinggevenden gestraft zien
Donner vernietigend over Belastingdienst
'Wij hebben hun geduld te lang op de proef gesteld'
Snel treedt af: "Fouten zullen blijven komen"
'Kopstukken Belastingdienst moeten weg'
Beterschap of besmettingsgevaar? De affaires zijn fnuikend voor de belastingmoraal
Beterschap of besmettings- gevaar?
Twee bestuurlijke zwaargewichten worden de opvolgers van Menno Snel
Nieuwe staatssecretaris gaat meteen praten met gedupeerden toeslagenaffaire
Meer ouders krijgen rust in toeslagenaffaire
De Belastingdienst biedt mensen die een ‘problematische schuld’ hebben en zeggen dat ze onterecht als fraudeur zijn bestempeld, een ‘pauzeknop’ aan.
Kabinet onderzoekt gratis kinderopvang
Het stelsel van toeslagen is onnodig ingewikkeld en leidt tot veel terugvorderingen en problematische schulden. Het kabinet onderzoekt alternatieven, vooral voor de kinderopvangtoeslag.
Rekenkamer wil begrijpelijker systeem voor toeslagen
De Algemene Rekenkamer adviseert het kabinet in februari 2020 om het toeslagenstelsel zo te veranderen dat de burger het weer snapt. Ook moet een nieuw stelsel beter uitvoerbaar zijn.
Het toeslagenstelsel moet op de schop, maar hoe?
Het toeslagenstelsel is failliet: het bedrag dat ermee gemoeid is inmiddels is opgelopen naar 13 miljard euro. In 5 miljoen huishoudens komt een toeslag binnen. De omvang en de complexiteit betekenen dat het risico dat een gezin te veel geld krijgt en dat later terug moet betalen, maar dat niet kan, gigantisch is. Hoe kan het anders?
Het is aan de nieuwe staatssecretaris Alexandra Van Huffelen om de ouders te gaan helpen die door de kinderopvangaffaire zijn gedupeerd. Ze weet hoe. Maar er wacht nog een klus: de cultuur binnen de Belastingdienst veranderen. “Ik geloof dat een van mijn voorgangers ooit heeft gezegd dat iemand op deze post een onverwoestbaar humeur moet hebben.”
Belastingdienst had een geheime fraudelijst, in strijd met de privacywet
Een tot voor kort geheim registratiesysteem van de Belastingdienst voor ‘signalen’ van fraude is volledig in strijd met de privacywet. Pas na aanhoudende vragen van Trouw en RTL Nieuws heeft de fiscus het systeem uit de lucht gehaald.
De Belastingdienst hanteert mogelijk meer zwarte lijsten. Maar waar?
De fiscus beloofde zijn ambtenaren geen straf in toeslagenaffaire
Er was wel degelijk sprake van etnisch profileren
Al een jaar hangt de vraag in de lucht: deed de Belastingdienst nu aan etnisch profileren of niet? In mei 2020 erkent de dienst eindelijk dat er op basis van dubbele nationaliteit is geselecteerd.