Selecteer een pagina

DE INDRUKWEKKENDSTE BEELDEN VAN 2020

Volgens onze fotoredactie

DE INDRUKWEKKENDSTE BEELDEN VAN 2020

Volgens onze fotoredactie

17 januari 2020, Mullengudgery, Australië. Een kind rent richting de stofstormen, die zijn ontstaan door de langdurige droogte in delen van Australië. (Foto AFP)

De fotoredactie van Trouw speurt dagelijks naar de mooiste beelden om de verhalen in de krant en op de site te ondersteunen. Dit zijn de beelden van het jaar 2020 die hen het meest bij zijn gebleven.

23 januari 2020, Fiumicino Airport, Rome. (Foto AP) 

Tijdens een avonddienst in januari zocht een van de fotoredacteuren beeld bij een artikel uit China, over het nieuwe coronavirus. Bij zoekterm ‘Wuhan’ verschenen foto’s uit China én deze van personeel op vliegveld Fiumicino in Italie. Waarom was deze beschermende kleding nodig, in Rome? Waarom geen foto’s van andere Europese vliegvelden? Dat werd niet lang daarna wel duidelijk: Italië was de eerste brandhaard van Europa.

20 maart 2020, Amphia Ziekenhuis, Breda. (Foto Robin Utrecht)

Voor de voorpagina zocht de fotoredactie naar beelden van de mensen die zorg verlenen onder deze moeizame omstandigheden, van de ‘frontlinie’. De New York Times fotografeerde uitgeputte zorgmedewerkers, close-ups met diepe afdrukken van maskers op het gezicht. Beelden die je bij de keel grijpen.
Voor de fotoredactie waren reportages vanuit Nederlandse ziekenhuizen lastig te organiseren, dat vergde tijd en durf. Toch waren er fotografen die er in slaagde. Arie Kievit, Reyer Boxem en Robin Utrecht bijvoorbeeld.

26 maart 2020, Amsterdam. (Foto Mark Kohn) 

Het beeld van een lege Dam was heel bijzonder, mooi, maar ook unheimisch. Waar is iedereen? Dat we tijdens de lockdown in maart, april en begin mei thuis moesten blijven, maakte corona als ziekte niet per se voelbaar. Maar de lege wereld die was ontstaan in Amsterdam en andere steden, maakte dat we beseften wat het met een samenleving doet als er zich een ramp voltrekt. ‘Het voelt als vroeger, ook al heb ik dat niet meegemaakt’, zegt een van de fotoredacteuren. 

28 maart 2020, Italië. (Foto Domenico Stinellis)

Begrip voor hoe hard werken het is en hoe onmenselijk zwaar de ziekte Covid-19 is, beseften we pas goed toen we in maart de berichten uit Bergamo, Italië hoorden. Toen het ziekenhuispersoneel een noodkreet uitte via een voicemailbericht. We zagen door de portretten van hen met zware afdrukken van de mondkapjes op hun gezicht na een lange dag werken, hoe heftig het werk moest zijn. Hoe zwaar het hulp verlenen moet zijn, van top tot teen ingepakt, en dat wekenlang. 

2 april 2020, Coronacentrum, Roermond. (Foto Arie Kievit) 

Hier zijn verpleegkundigen aan het werk in een coronacentrum in Roermond. Ze verzorgen een oude man besmet met corona. Het beeld van de man in bed, met drie hulpverleners eromheen, maakt de hulpeloosheid van de mens in deze crisis voelbaar.
Fotograaf Arie Kievit heeft tijdens de coronacrisis allerlei ”verschijnselen” van de ziekte in Nederland gefotografeerd.

11 april 2020, Groningen (Foto Reyer Boxem)

Door overvolle ic’s waaierden ernstig zieke corona patiënten uit over heel Nederland. Reyer Boxem liep een dag mee op de corona afdeling in het Universitair Medisch Centrum Groningen. 

4 mei 2020, Amsterdam. (Foto Mischa Schoemaker) 

Amsterdam, 4 mei herdenking 2020. Een lege, stille Dam, tijdens een toespraak van koning Willem-Alexander. Dit beeld van een nationale gebeurtenis benadrukt de uitzonderlijke situatie waarin 

12 mei 2020, Scheveningen. (Foto Robin Utrecht)

Leden van de KNRM trotseren het opvliegend schuim tijdens de hervatte zoektocht naar de vermiste watersporters bij het Noordelijk Havenhoofd. We zien hier de kustwacht, politie, brandweer en KNRM die op zoek zijn naar mogelijk nog drie vermisten. 

15 juni 2020, Manaus, Brazil (Foto Bruno Kelly) 

Een luchtfoto van een begraafplaats in Manaus, Brazilië, middenin het Amazonegebied. De grote hoeveelheid coronadoden maakt dat men hals over kop begraven wordt, omdat men de hoeveelheid doden in de mortuaria niet aan kan. Ook in de staat New York worden mensen in ‘massagraven” begraven. Er is gewoon geen tijd om een echte begrafenis te verzorgen, iets dat in strijd voelt met het aloude idee van hoe we afscheid nemen van onze geliefden. 

25 juni 2020, Richmond Park, London. (Foto Hannah McKay) 

Een hert steekt de weg over terwijl de zon opkomt achter The Shard en het financiële district in Richmond Park in Londen, Groot-Brittannië.

5 augustus 2020, Katowice, Polen (Foto Tomasz Markowski) 

De Nederlandse wielrenner Dylan Groenewegen crasht tijdens de Ronde van Polen op de grond terwijl de fiets van Fabio Jakobsen overvliegt – Jakobsen zelf is al achter de boarding verdwenen en klapt tegen een finishpaal aan.

Groenewegen wordt uiteindelijk negen maanden geschorst wegens het veroorzaken van de valpartij waarbij Jakobsen ernstig gewond raakte. 

5 augustus 2020, Beirut, Lebanon. (Foto Joseph Eid)

Een foto toont de vernietiging in de haven van Beiroet in de nasleep van een enorme explosie in de Libanese hoofdstad. Reddingswerkers zochten naar overlevenden in Beiroet nadat een explosie in de haven verwoesting zaaide in hele wijken, waarbij meer dan 100 mensen omkwamen, duizenden gewond raakten en Libanon dieper in een crisis stortte. De explosie bleek te zijn veroorzaakt door een brand in de opslagplaats waarbij 2750 ton ontplofte. De ramp werd gevoeld tot ver weg als Cyprus, zo’n 240 kilometer naar het noordwesten.

26 september 2020, Middletown, Pennsylvania. Foto Brendan Smialowski

Op campagnefoto’s van Biden zijn de kiezers vooral te zien bij hun auto’s, corona proof, op enorme parkeerterreinen, of op stoeltjes in cirkels op anderhalve meter van elkaar.
Hoe anders ogen de fotogenieke rallies van Trump, met de vele vlaggen en supporters dicht bij elkaar op de tribunes.

16 november 2020, Moscow, Rusland. (Foto Maxim Shemetov)

Het beeld van de ijshal omgebouwd tot corona-opvang-ziekenhuis maakt indruk door de systematiek ervan. Je moet zoeken naar iets menselijks. De patiënten gaan helemaal op in het systeem. Nederland heeft ook sporthallen en conferentiezalen ingericht voor patiënten, gelukkig bleken die tijdens de eerste golf niet allemaal nodig. Stel je eens voor om zo ziek te zijn en dan in zo’n grote kille ruimte liggen met allemaal zieke mensen om je heen, zonder intimiteit of privacy.

18 november 2020, New York. (Foto Lucas Jackson)

Een luchtfoto toont lichamen die worden begraven op Hart Island in New York, temidden van de uitbraak van de coronavirusziekte in New York.

25 november 2020, Tilburg. (Foto Ton Toemen)

Voor slachtoffers van de Toeslagenaffaire was het moeilijk om naar de parlementaire verhoren te luisteren. Bij Sibel Korkoca (op de foto) zit de pijn simpelweg te diep. ‘Het zijn vreselijke jaren geweest voor ons gezin.’ Lees hier het hele verhaal. 

Een fotoredacteur over deze foto: ‘Sibel is slachtoffer van de belastingtoeslagen affaire. Voor mij was ze die week het gezicht van de schade die is toegebracht.’