Select Page

In De Gestolen Kinderen zoekt Trouw-journalist Petra Vissers de waarheid achter het schimmige adoptieverhaal van Mirjam. Ze werd in 1972 geadopteerd uit Chili en zoekt al tientallen jaren naar de waarheid over haar afkomst.

 

Petra komt terecht in de wereld van buitenlandse adopties, waarin niets is wat het lijkt, iedereen zijn handen wast in onschuld, en zelfs een non niet te vertrouwen blijkt. Het is een verhaal over goede bedoelingen, en foute uitkomsten.

Click Here

In De Gestolen Kinderen zoekt Trouw-journalist Petra Vissers de waarheid achter het schimmige adoptieverhaal van Mirjam. Ze werd in 1972 geadopteerd uit Chili en zoekt al tientallen jaren naar de waarheid over haar afkomst.

Petra komt terecht in de wereld van buitenlandse adopties, waarin niets is wat het lijkt, iedereen zijn handen wast in onschuld, en zelfs een non niet te vertrouwen blijkt. Het is een verhaal over goede bedoelingen, en foute uitkomsten. 

Aflevering 1:

Mirjam

Mirjam wordt als baby geadopteerd uit Chili. Als ze als tiener meer wil weten over haar verleden, stuit ze op veel onbegrip en boosheid van de mensen om haar heen. Na veel omwegen ontmoet ze jaren later haar biologische familie. Maar is alles wel wat het lijkt? Begin 2021 neemt Mirjam een ingrijpend besluit.

Aflevering 2:

Waar rook is, is vuur

Mirjam blijkt niet de enige te zijn met een raar adoptieverhaal. Als Petra zich verdiept in de wereld van buitenlandse adopties blijkt daar veel mis te zijn gegaan. De Nederlandse non wordt beschuldigd van iets verschrikkelijks. 

Aflevering 3:

Een wolf in schaapskleren

De zoektocht naar de Nederlandse non begint. Beetje bij beetje komt Petra meer te weten over haar leven. Ze wil haar zelf spreken, maar waar is ze? Een ver familielid van Mirjam blijkt meer te weten over haar laatst bekende verblijfplaats. En een telefoontje van Mirjam zet alles in een stroomversnelling.

Aflevering 4:

Hermanita

Petra ontmoet eindelijk de vrouw over al wie ze al zoveel heeft gehoord, en zoekt Truus Kuijpers thuis op voor een interview. Wat volgt is een gesprek over haar tijd in Chili en haar zoektocht naar de familie van Mirjam. Volgens ‘hermanita’ is iemand anders schuldig.

Aflevering 5:

De Chileense oma

Het onderzoek leidt naar Gertie Vogel, Mirjams Chileense oma. Petra ontdekt meer over de eerste maanden van Mirjams leven en vindt de vrouw met wie ze naar Nederland is gekomen. Weet zij meer over wat er zich in 1972 heeft afgespeeld?

Aflevering 6:

De gele façade

Petra reist naar Santiago, de hoofdstad van Chili, om daar te zoeken naar Alicia Mesa. Ze krijgt nieuwe informatie over de relatie tussen Gertie Vogel en Truus Kuijpers. En ontmoet een man die een verbijsterend nieuw licht werpt op wat er zich in Las Palmas heeft afgespeeld.

Aflevering 7:

Las Palmas

Bij het oude kindertehuis wordt duidelijk hoe groot de invloed van Truus Kuijpers nog steeds is in de wijk. Waarom kon de Nederlandse non decennialang doen wat ze volgens veel moeders deed? En er komt een antwoord op een vraag die al langer knaagt.

Aflevering 8:

Terug naar Mirjam

Petra gaat terug naar Mirjam om al haar bevindingen uit het onderzoek met haar te delen. En opnieuw gebeuren er dingen die niemand had kunnen voorzien.

Interview Petra Vissers

Ik dacht meteen, wat een bizar verhaal

In de nieuwe verhalende podcast De gestolen kinderen duikt Trouwjournalist Petra Vissers (34) in de bizarre wereld van buitenlandse adopties. Samen met podcastmaker Daan Hofstee reisde ze naar Chili om het verhaal te onderzoeken van Mirjam Hunze.
 

Podcast De Gestolen Kinderen

Een spannende zoektocht naar de waarheid achter een adoptie

Dankzij een Nederlandse non vindt de geadopteerde Mirjam Hunze haar biologische familie in Chili. Maar de twijfel blijft. Hoe goede bedoelingen leiden tot foute uitkomsten.
 

Essay

Ben ik als journalist verantwoordelijk voor mijn hoofdpersoon?

Voor haar podcast dook Trouw-journalist Petra Vissers diep in het leven van andere mensen. Zo deelde hoofdpersoon Mirjam een jaar lang haar verdriet, haar wanhoop en boosheid. Maar Mirjam is geen vriendin. ‘Ik vroeg me vaak af: is onze relatie te intiem?’

Lees hier het persoonlijke essay van Petra Vissers

Interview Franc Weerwind

Weerwind over foute adopties: ‘Ik kan leed uit het verleden niet rechtzetten’

De Nederlandse overheid is in het verleden te achteloos geweest met adopties van buitenlandse kinderen, erkent demissionair minister Franc Weerwind (rechtsbescherming). ‘Je kunt alleen maar denken: hoe kan ik dit beter doen?’

Lees hier het gesprek met demissionair minister Weerwind

Podcast De Gestolen Kinderen

Nederlandse  koppelde geadopteerden aan verkeerde gezinsleden

Een Nederlandse vrouw koppelde uit Chili geadopteerde kinderen aan de verkeerde biologische familie. Ook wordt zij door moeders ervan beschuldigd hun kind te hebben gestolen.

Lees hier het nieuwsbericht

Podcast De Gestolen Kinderen

Adopties vanuit Chili gingen gepaard met misleiding en leed

De Nederlandse Truus Kuijpers hielp tientallen uit Chili geadopteerde kinderen bij de zoektocht naar hun biologische moeder. Maar in zeker vier gevallen ging dat niet goed. Tegen Miguel Pacheco zei ze ten onrechte dat zijn familie onvindbaar was.

 

Podcast De Gestolen Kinderen

Hoe duizenden kinderen uit Chili werden gestolen

Naar schatting 25.000 Chileense kinderen werden vanaf de jaren zestig onder verdachte omstandigheden geadopteerd. Ook naar Nederland.

 

Colofon

Script: Daan Hofstee en Petra Vissers
Voiceovers en interviews: Petra Vissers
Montage: Daan Hofstee
Muziek en sound design: Thomas Hoonhout
Eindredactie: Wendelmoet Boersema
Artwork: Gemma Pauwels
Met speciale dank aan: Boris van der Spek en alle Trouw-collega’s die meedachten.


Contact: degestolenkinderen@trouw.nl