Selecteer een pagina

Op deze pagina leest u onze beste verhalen over het coronavirus

  • Achtergrondverhalen
  • De laatste cijfers
  • Veelgestelde vragen
  • Interviews
  • Reportages uit het buitenland
  • Podcasts

WAT U MOET WETEN

Wat is het coronavirus?

Dat het nieuwe coronavirus bij de ontdekking eind 2019 een gedeeltelijk onbekend virus was, is niet zo gek. Er zijn miljoenen soorten virussen, volgens sommige schattingen zelfs miljarden. Verreweg de meeste zijn onbekend, een emmer zeewater levert zo maar een schat aan nieuwe soorten. Minder dan zevenduizend virussen hebben een naam en slechts 250 soorten hebben de aantekening dat ze de mens kunnen besmetten.

Wat weten we, na een jaar waarin duizenden stierven, ziek werden, thuis in lockdown zaten, over het coronavirus? Wetenschapsredacteur Joep Engels maakte de balans op. 

Kan ik zelf ook een test krijgen?

Wie symptomen heeft kan zich laten testen bij de GGD. Daarvoor is een speciaal telefoonnummer geopend: 0800-1202. Dit telefoonnummer is zeven dagen per week bereikbaar van 8 uur ’s ochtends tot 8 uur ’s avonds. Ook kun je een afspraak maken via coronatest.nl.

Kan ik mezelf testen op corona?

Sinds maart 2021 zijn er zelftests te vinden in de schappen van apotheken, drogisterijen en supermarkten. Deze testen vervangen de test bij de GGD echter niet: wie klachten heeft moet zich daar laten testen. Wat de zelftesten dan wel doen, leest u hier. 

Sinds de omikronvariant circuleert is het de vraag of de zelftesten deze versie van het virus nog wel kunnen detecteren. In dit artikel geeft wetenschapsredacteur Willem Schoonen antwoord op die vraag. 

Hoe zit het met mutaties van het coronavirus?

Er is geen ontkomen aan. Als ergens op de wereld een variant van het coronavirus opduikt die besmettelijker is dan de bestaande varianten, of minder vatbaar voor de vaccins, dan steekt die vroeg of laat ook de Nederlandse grenzen over.

Het begon met de alfavariant, de superbesmettelijke deltavariant en inmiddels hebben we kopzorgen over de omikronvariant.  Iedere variant van het virus heeft zijn eigen afwijkingen. Het bijzondere van omikron is het aantal: deze nieuwe variant heeft meer dan vijftig mutaties ten opzichte van het oorspronkelijke virus. Sommige daarvan hadden eerdere varianten ook, maar er zitten veel nieuwe mutaties bij. Waarom omikron zich zo snel verspreidt en hoe gevaarlijk deze variant precies is, leest u hier. 

Wie adviseren het kabinet tijdens de coronacrisis?

Telkens herhaalt premier Rutte: het kabinet verzint niet zelf hoe het coronavirus wordt bestreden. Hij volgt de deskundigen in het OMT, het Outbreak Management Team. Wie zijn al die coronabeslissers?

Is er een medicijn tegen Covid-19?

Een medicijn dat de patiënt geneest van Covid-19 is er nog niet. Wel ontdekten Britse onderzoekers dat het medicijn dexamethason het ziekteverloop kan verbeteren. Goed nieuws, maar het virus is er zeker nog niet mee verslagen. 

Ook hebben onderzoeker een nieuw medicijn gevonden voor coronapatiënten op de ic. Het bestaande middel tocilizumab blijkt de ligduur en de termijn dat mensen moeten worden beademd, te verkorten. Ook heeft het invloed op het aantal sterfgevallen. Dat heeft wereldwijd onderzoek in 260 ziekenhuizen aangetoond.

En eind 2021 kwam farmaceut Pfizer met het nieuws een coronapil op de markt te willen brengen, in Groot-Brittannië werd hij al vrij snel goedgekeurd. Laboratoriumonderzoeken laten zien dat de nieuwe pil werkt tegen allerlei varianten van Sars-Cov-2 en ook tegen andere coronavirussen. Een echte ‘gamechanger’, vindt Pfizer zelf.

Maar spring nog geen gat in de lucht bij dit nieuws. Het ene covidmedicijn is het andere niet, bovendien is de timing ontzettend belangrijk.

Lees het laatste nieuws op Trouw.nl

Klik hier

DE LAATSTE CIJFERS

DE LAATSTE CIJFERS

ACHTERGRONDEN

ACHTERGRONDEN

De derde prik: een nuttige booster of een schoffering van arme landen?

De WHO heeft landen die al een derde prik geven, opgeroepen er voorlopig mee te stoppen. De meeste mensen in armere landen moeten namelijk nog hun eerste krijgen. Toch valt er ook wat voor te zeggen.

Omikron presenteert de rekening voor een zelfzuchtige vaccinkoers

Het rijke Westen maakt zich druk om een derde prik voor de eigen bevolking in plaats van de vaccins eerlijk te verdelen. Met zoveel ongevaccineerden in de wereld krijgt het virus ruim kans gevaarlijke mutaties te verwerven. 

Wat als corona een blijvertje blijkt? De toekomst van de ic in vijf scenario’s

Coronapatiënten zijn blijvertjes op de ic, denken ziekenhuizen. De hamvraag: hoe dan, op al die overbelaste afdelingen

Welke covidmedicijnen zijn er inmiddels? Het ene middel is het andere niet en timing is alles

Met de komst van het coronavirus, is ook een jacht geopend op geneesmiddelen om de ziekte te remmen die het veroorzaakt. Die zoektocht gaat gepaard met teleurstellingen.

De schriftgeleerden zijn voor vaccinatie, maar veel Nederlandse moslims aarzelen: ‘Het lichaam is iets heiligs wat je moet koesteren’

Het coronavaccin heeft de zegen gekregen van tal van islamitische geleerden en instituten. Toch is er heel wat aarzeling onder Nederlandse moslims. Waarom? 

Wat moet je doen als je na maanden nog steeds last hebt van coronaklachten?

Veel bedrijfsartsen weten zich geen raad met long covid, blijkt uit een enquête onder vierhonderd van hen. Wat te doen als je na maanden nog steeds zware coronaklachten hebt?

Waarom wordt de een zoveel zieker dan de ander?

Het coronavirus maakt de een zwaarder ziek dan de ander. Amsterdamse wetenschappers ontdekten hoe dit ontstaat. “Dit komt weinig voor.”

Hoe Nederland ventileren druppelsgewijs serieus begon te nemen

Wassen, afstand, testen, ventileren. De opname van ventileren als nieuwe, vierde basisregel is het sluitstuk van anderhalf jaar discussie over de verspreiding van het virus door de lucht.

Moeten we de productie van coronavaccins wel aan commerciële farmaceuten overlaten?

Rijke landen vochten elkaar de tent uit om schaarse coronavaccins, arme landen vallen voorlopig helemaal buiten de boot. Kunnen we de productie van vaccins wel helemaal aan private bedrijven overlaten?

De Denen testen zich helemaal suf, maar hebben ze het virus dan ook beter onder controle?

In Denemarken is eindeloos testen een belangrijk middel om de omikronvariant op te sporen en in te perken. Heeft het zin?

Hoe vrouwen vergeten werden in het Covid-19-onderzoek

Lang is genegeerd dat medicijnen en vaccins een ander effect kunnen hebben op vrouwen dan op mannen. Bij het testen van coronavaccins blijkt opnieuw vrijwel niet te zijn gekeken naar verschillen tussen de seksen.

Wat als je beste vriend zich wel/niet wil laten vaccineren?

Ze zijn beste vrienden vanaf hun zesde. Jeroen Zwaal wil absoluut geen coronavaccin, Robert Eijlander vindt zijn prikafspraak een feestje. Hoe praten ze daarover?

Die ene Passion die wel doorging, met rampzalige gevolgen

In maart moesten alle concertzalen sluiten. Voor het Amsterdams Gemengd Koor kwam die beslissing te laat. Zonder iets te vermoeden hadden al die zingende kelen het virus toen al binnen hun eigen gelederen verspreid. De gevolgen waren rampzalig.

Kinderen worden nooit ziek door corona. Klopt dat wel?

Kinderen merken amper iets van een coronabesmetting, wordt vaak gezegd. De discussie rond vaccinatie van de jongsten roept de vraag op: hoe erg is corona nu echt voor kinderen?

Wat we kunnen leren van eerdere pandemieën

Pandemieën hebben meer dan eens een hoofdrol gespeeld in de wereldgeschiedenis. Soms met grote gevolgen. ‘Epidemieën leggen zwakten in onze samenlevingen bloot.’

Als twee ouders bijna tegelijkertijd sterven door het coronavirus

Nathalie en Gerwin Fens verliezen binnen twintig uur hun beide ouders door het coronavirus. ‘Het zal toch niet zo zijn dat ze er allebei tussenuit piepen hè’, zei ik tegen de verpleegkundigen. ‘Daarop kwam geen antwoord.’

VERHALEN UIT HET BUITENLAND

VERHALEN

UIT HET

BUITENLAND

Deze golf zag India niet aankomen: aan alles is tekort

Het ging een jaar lang relatief goed in India, maar plots verspreidde het coronavirus zich razendsnel. ‘De overheid had hier beter voor moeten plannen.’

‘De doden in de kisten waren onze kerkgangers geworden’

De Noord-Italiaanse stad Bergamo had de twijfelachtige eer de eerste coronabrandhaard in Europa te zijn. Ziekenhuizen raakten overvol, crematoria konden de toestroom niet aan. Trouw-redacteur Stijn Fens ging erheen om te zien hoe de inwoners Kerst vieren. ‘We zijn meer verenigd dan ooit.’

In het Braziliaanse Manaus is geen zuurstof meer voor coronapatiënten, artsen moeten kiezen wie ze behandelen

Een ongekende toename van het aantal coronabesmettingen in Manaus, een miljoenenstad in de Braziliaanse Amazone, zorgt voor een zuurstoftekort in de ziekenhuizen. 

De lessen die Nederland kan halen uit de Chinese corona-aanpak

Bij welke aanpak van het coronavirus wordt de economie het minst geschaad? China koos voor snel en hard ingrijpen. Hoe heeft dat uitgepakt?

INTERVIEWS

INTERVIEWS

'Geef alleen gevaccineerden toegang tot de universiteit'

Een flinke portie vaccinatiedrang, daar is rechtsfilosoof Roland Pierik niet vies van. Dat levert hem veel kritiek op, tot bedreigingen aan toe.

'Ineens stond ik in de spotlights'

Redacteur Joep Engels schrijft al een jaar alleen over corona. Hoe is het om opeens een virus-vraagbaak te worden?

'We moeten ons voorbereiden op Disease X'

Ook hoogleraar virologie Marion Koopmans werd overvallen door de coronapandemie. Ze beleeft het als een zware maar fascinerende tijd.

PODCASTS

PODCASTS

Wijsneuzen Extra: over de pandemie & de wereld

De podcast Wijsneuzen staat deze dagen in teken van de coronapandemie. Want er komt nogal wat op ons af – wat doet de coronacrisis met de wereld, met de politiek, met ons? Hoe ziet de wereld er straks uit? Wijsneuzen gaat op zoek naar antwoorden. 

Hoe maak je tijdens de coronaquarantaine een krant?

In deze aflevering van de Achter de schermen-podcast gaat Lars Anderson in gesprek met hoofdredacteur Cees van der Laan over hoe het is om tot een krant te komen tijdens de 1,5-meter-economie.

Zo wordt de krant gemaakt in coronatijd

Het coronavirus raakt ook het maken van de krant. Hoofdredacteur Cees van der Laan vertelt er hier over.

Regel nu dat u uw krant ook digitaal niet hoeft te missen

Chef online Edwin van Sas geeft uitleg op vragen over de apps en de website van Trouw.

Trouw-redacteuren Marco Visser en Joep Engels zitten, samen met een groep collega-redacteuren, bovenop het coronavirus. In de Achter de Schermen-podcast van Trouw vertellen zij over hun werk. Beluister de afleveringen hieronder.