Select Page

CORONA IN BEELD

Tekst: Johan van Heerde Beeld: Arie Kievit

 

Fotograaf Arie Kievit legde de gevolgen van het coronavirus vast. Zijn fotodocument Corona – crisis in beeld’ ligt vanaf volgende week in de winkel.

15.04.20 | IKAZIA ZIEKENHUIS, ROTTERDAM Zorgpersoneel in beschermende pakken op de afdeling waar coronapatiënten liggen. De pleister op de neus beschermt tegen verwonding door het vele dragen van mondkapjes.

 

02.04.20 | CORONACENTRUM VAN DER VALK-HOTEL, ROERMOND Rode Kruis-hulpverleners zijn aan het werk. Het is een klus die fotograaf Arie Kievit is bijgebleven. “Daar lagen patiënten die zogezegd ‘te goed voor het ziekenhuis maar te slecht voor thuis’ waren. Mensen waren er vooral oud en ziek was mijn inschatting.”

Of het coronavirus Arie Kievit nog verrast? Absoluut, zegt fotograaf. Kievit kreeg in de zomer net als veel anderen even het gevoel dat het ergste misschien achter de rug was. De ziekenhuizen lagen immers veel minder vol en het virus leek getemd. Het was ijdele hoop.

Opnieuw brengt Kievit het leed dat wordt veroorzaakt door het virus in beeld. Dat doet hij sinds februari, onder meer als fotograaf voor Trouw. De foto’s die hij schoot tussen februari en oktober bundelde Kievit in een fotoboek: ‘Corona – crisis in beeld’. Vanaf volgende week ligt het boek in de winkel. .

24.04.20 | VERPLEEGHUIS HOF VAN NASSAU, STEENBERGEN Ook dit verpleeghuis kampt met het coronavirus. De 120, veelal demente bewoners zitten al weken opgesloten. Een afdeling is speciaal gereserveerd voor besmette bewoners.

 

Kievit herinnert zich dat het in maart en april niet gemakkelijk was om jezelf toegang te verschaffen tot een ziekenhuis in coronastand. “Toen de ziekenhuizen hier vol stroomden zagen we vooral beelden uit China en Italië. Maar ik wilde juist de crisis in eigen land in beeld brengen.”

Kievit werd hij na enkele weken door het Rode Kruis toegelaten tot een noodhospitaal in het Theaterhotel De Oranjerie van Van der Valk in Roermond. Het is een klus die de fotograaf is bijgebleven. “Daar lagen patiënten die zogezegd ‘te goed voor het ziekenhuis maar te slecht voor thuis’ waren. Ouderen, die weinig baat meer hadden bij een plek op de ic.”

25.03.20 | AMERSFOORT Bij het Rode Kruis in Amersfoort staan ook vrijwilligers klaar om mensen naar huis te vervoeren waar ze in quarantaine gaan

“Toen de ziekenhuizen hier volstroomden zagen we vooral beelden uit China en Italië. Maar ik wilde juist de crisis in eigen land in beeld brengen”

Daar overlijden mensen, zag Kievit. Soms zonder familie, zoals begin april in het noodhospitaal in Roermond. Middenin het boek zien we de dunne benen van een 92-jarige man, liggend in een ledikant. De man draagt een luier. Drie vlotte jonge meiden staan om het bed in de hotelkamer. “Ze kwebbelden gezellig door, stelden de man gerust en zorgden dat hij toch niet alleen was. Het was triest, maar ook mooi om te zien hoe de verpleegkundigen de man bijstonden.”

Kievit legde de coronacrisis vast in Roermond, Groningen en Amersfoort. Maar vooral in Zuidwest-Nederland. Vanuit zijn woonplaats Nieuw-Beijerland kwam hij in Rotterdam, Dordrecht, Katwijk, Breda, Bergen op Zoom en Tilburg. Hij fotografeerde bij verjaardagen en begrafenissen, de speech van Rutte en demonstraties van Viruswaanzin en in verpleeghuizen, revalidatiecentra en mondkapjeswinkels.

27.05.20 | KRALINGSE BOS, ROTTERDAM In het Vroesenpark, Het Park bij de Euromast en het Kralingse Bos zijn cirkels aangebracht waarmee je je eigen ‘aura’ kunt afbakenen zodat andere mensen niet te dichtbij komen

“Daar lagen patiënten die zogezegd ‘te goed voor het ziekenhuis maar te slecht voor thuis’ waren. Mensen waren er vooral oud en ziek was mijn inschatting.”

Het voornemen om een fotoboek te maken heeft Kievit aanvankelijk niet. Het is zijn vrouw die voor het eerst een balletje opwerpt: ‘je hebt zoveel foto’s van de crisis, moet je niet een boek maken?’ Een bevriende uitgever heeft wel oren naar de publicatie. En zo verschijnt het twaalfde fotoboek van de hand van Kievit. “Achteraf denk ik dat dit een van mijn belangrijkste boeken is geworden”, zegt Kievit. “Dit is zo’n heftig stukje van onze geschiedenis. En buiten alle ellende om is de coronacrisis een fotogeniek onderwerp. Er gebeurt van alles in ziekenhuizen en teststraten, mensen houden afstand en overal zien we mondkapjes. Er is direct en indirect leed, en dat zo dichtbij.”

Kievit voelt zich thuis tussen de witte jassen en mondkapjes. De fotograaf begon zijn carrière in de jaren negentig met een bijbaantje bij de Daniël den Hoedkliniek in Rotterdam. Daar schoot hij plaatjes voor het personeelsblad en andere uitingen in het kankerziekenhuis. Ondertussen studeerde Kievit in de avonduren aan de fotoacademie in Den Haag.

20.03.20 | SPORTHALLEN-ZUID, AMSTERDAM Opbouw van een extra opvanglocatie voor daklozen die niet bij hun reguliere opvang terecht kunnen vanwege het coronavirus.

 

31.03.20 | HAGAZIEKENHUIS LOCATIE LEYWEG, DEN HAAG Patiënten in de regio Haaglanden die vermoedelijk corona hebben worden gezien op één centrale Huisartsenpost. Het Rode Kruis ondersteunt met vrijwilligers, ze wijzen patiënten de weg, meten de temperatuur en het zuurstof in het bloed (de saturatie waarde) en ondersteunen de huisartsen.
24.02.20 | BREDA Met het oog op de harde wind zijn in Limburg en Brabant meer dan tachtig carnavalsoptochten afgelast. Corona speelt in deze tijd nog niet in ons lan en veel festiviteiten worden zorgeloos naar binnen verplaatst. Achteraf zullen veel feesten superspreaders blijken.
21.06.20 | NABIJ CS, DEN HAAG Deelnemers aan een demonstratie op het Malieveld tegen de coronamaatregelen zoeken de confrontatie met de politie.
07.04.20 | MEXX MAASTRICHT Het congrescentrum is klaar voor de opvang van coronapatiënten, 276 bedden staan klaar voor patiënten die naar het ziekenhuis moeten.
28.08.20 | MOSKEE ESSALAM, ROTTERDAM Vanwege corona moet iedereen in de moskee tijdens het vrijdagmiddaggebed een mondkapje op. Vanwege de anderhalve meter afstand en de grote opkomst bidt een groot aantal gelovigen buiten op het plein.
25.03.20 | AMERSFOORT
21.04.20 | OUD-BEIJERLAND Mevrouw Blom is 89 jaar geworden. Haar kleinkinderen en achterkleinkinderen zijn op haar verjaardag gekomen.
‘HOFFOTOGRAAF VAN HET RODE KRUIS’
Inmiddels noemt Kievit zichzelf ook wel de hoffotograaf van het Rode Kruis. Voor de noodhulporganisatie kwam hij veel in rampgebieden. Zo bracht Kievit de gevolgen van de ebola-uitbraak in Afrika in beeld. Maar nu speelt de ramp zich ook af in eigen land. “Dat is een vreemde gewaarwording. Ik kan wel zeggen dat ik wat gewend ben, maar het verdriet went nooit. Ook niet nu ik weer dezelfde beelden zie.”

Ook in de omgeving van Kievit raken mensen geïnfecteerd met het virus. Nu vaker dan tijdens de eerste golf in maart en april. “Toen vond ik het zelf doodeng”, zegt Kievit. “Ik ben pas 55 geworden en ook niet de jongste meer. Zeker in die beginmaanden was er nog weinig bekend over het virus. Ik zie mezelf als een fitte, sportieve persoon. Maar ook fitte mensen lagen op de intensive care. Daar lag ik wel eens wakker van. Inmiddels gelukkig niet meer.”

Onverwacht eindigt het boek met het meest directe gevolg van het virus: mensen in beschermende pakken die zorgen voor ernstig zieken patiënten. Kievit: “Het zou een boek over de eerste golf worden maar de tweede golf is er al.” De pandemie herhaalt zich gevoelsmatig en dat is terug te zien in de foto’s, die op elkaar gaan lijken. Toch blijft Kievit ze schieten. “We moeten de crisis in beeld blijven brengen. En laten we tegelijk die eerste golf in godsnaam niet vergeten. Er is zoveel gebeurd, zoveel voor altijd veranderd.”

26.03.20 | SPORTHAL DE BEUK, PURMEREND Sporthal De Beuk en topsportcentrum De Koog in het naburige Koog aan de Zaan zijn ingericht als huisartsenpraktijk voor mensen die griep en mogelijk corona onder de leden hebben. Van alle kleedkamers zijn spreekruimtes gemaakt en ook in de sportzalen zijn ruimtes gecreëerd. Het Rode Kruis helpt daarbij en heeft behandeltafels en andere medische zaken geleverd. Ook zorgen ze voor de begeleiding van de mensen naar de onderzoekruimte en delen vooraf mondkapjes en handschoenen vanwege besmettingsgevaar.

 

20.05.20 | DEN HAAG Vrijwilligers van de medische dienst van het Rode Kruis (in het dagelijks leven zorgprofessionals) ondersteunen huisartsen bij het uitvoeren van coronatesten op locatie (zoals in verpleeghuizen).
DE FOTOGRAAF
DE FOTOGAAF

ARIE KIEVIT

De 55-jarige fotograaf Arie Kievit legde de gevolgen van het coronavirus vast op de gevoelige plaat. Zijn fotodocument ‘Corona – crisis in beeld’ ligt vanaf volgende week in de winkel.

Kievit volgde een opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij werkt voor onder meer Trouw, de Volkskrant en het Algemeen Dagblad en is gastdocent aan de Rotterdamse academie. Kievits werk werd meermaals bekroond in een van de categorieën van de Zilveren Camera.