Select Page

Het coronavirus

Op deze pagina leest u onze beste verhalen over het coronavirus

  • Achtergrondverhalen
  • De laatste cijfers
  • Veelgestelde vragen
  • Interviews
  • Reportages uit het buitenland
  • Podcasts

WAT U MOET WETEN

Wat is het coronavirus?

Dat het nieuwe coronavirus bij de ontdekking eind 2019 een gedeeltelijk onbekend virus was, is niet zo gek. Er zijn miljoenen soorten virussen, volgens sommige schattingen zelfs miljarden. Verreweg de meeste zijn onbekend, een emmer zeewater levert zo maar een schat aan nieuwe soorten. Minder dan zevenduizend virussen hebben een naam en slechts 250 soorten hebben de aantekening dat ze de mens kunnen besmetten.

Wat weten we, na een jaar waarin duizenden stierven, ziek werden, thuis in lockdown zaten, over het coronavirus? Wetenschapsredacteur Joep Engels maakte de balans op. 

Wordt er genoeg getest in Nederland?

Test Nederland wel genoeg? Microbiologen en politici vragen zich dat af, zeker omdat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zo vaak ‘test, test, test’ herhaalt. In eerste instantie werd er weinig getest in Nederland, maar dat beleid is veranderd, inmiddels kan iedereen met symptomen zich laten testen bij de GGD. Nederland gaat dus veel meer testen, zoals de WHO wil, maar is dat niet veel te laat? Lees er hier meer over.

Kan ik zelf ook een test krijgen?

Op grote schaal testen kan sinds 1 juni. Wie symptomen heeft kan zich laten testen bij de GGD. Daarvoor is een speciaal telefoonnummer geopend: 0800-1202. Dit telefoonnummer is zeven dagen per week bereikbaar van 8 uur ‘s ochtends tot 8 uur ‘s avonds. Ook kun je een afspraak maken via coronatest.nl. 

Kan ik mezelf testen op corona?

Sinds maart 2021 zijn er zelftests te vinden in de schappen van apotheken, drogisterijen en supermarkten. Deze testen vervangen de test bij de GGD echter niet: wie klachten heeft moet zich daar laten testen. Wat de zelftesten dan wel doen, leest u hier. 

Hoe zit het met mutaties van het coronavirus?

Er is geen ontkomen aan. Als ergens op de wereld een variant van het coronavirus opduikt die besmettelijker is dan de bestaande varianten, of minder vatbaar voor de vaccins, dan steekt die vroeg of laat ook de Nederlandse grenzen over. De Britse variant is hier aangetroffen, de Zuid-Afrikaanse en de Braziliaanse, waarvan sommige alweer nieuwe mutaties hebben gekregen. Een helder zicht hebben we er niet op, schrijft wetenschapsredacteur Joep Engels. Lees hier meer. 

Hoe houd ik mezelf en mijn huis virusvrij?
In de strijd tegen het coronavirus is een goede hygiëne van essentieel belang. Hoe moet dat eigenlijk, hygiënisch leven?
Wie adviseren het kabinet tijdens de coronacrisis?

Telkens herhaalt premier Rutte: het kabinet verzint niet zelf hoe het coronavirus wordt bestreden. Hij volgt de deskundigen in het OMT, het Outbreak Management Team. Wie zijn al die coronabeslissers?

 

Is er een medicijn tegen Covid-19?

Een medicijn dat de patiënt geneest van Covid-19 is er nog niet. Wel ontdekten Britse onderzoekers dat het medicijn dexamethason het ziekteverloop kan verbeteren. Goed nieuws, maar het virus is er zeker nog niet mee verslagen. 

Ook hebben onderzoeker een nieuw medicijn gevonden voor coronapatiënten op de ic. Het bestaande middel tocilizumab blijkt de ligduur en de termijn dat mensen moeten worden beademd, te verkorten. Ook heeft het invloed op het aantal sterfgevallen. Dat heeft wereldwijd onderzoek in 260 ziekenhuizen aangetoond.

Deze positieve resultaten ten spijt, is het ultieme geneesmiddel nog niet gevonden. 

Lees het laatste nieuws op Trouw.nl

Klik hier

DE LAATSTE CIJFERS

DE LAATSTE CIJFERS

ACHTERGRONDEN

ACHTERGRONDEN

Moeten we de productie van coronavaccins wel aan commerciële farmaceuten overlaten?

Rijke landen vochten elkaar de tent uit om schaarse coronavaccins, arme landen vallen voorlopig helemaal buiten de boot. Kunnen we de productie van vaccins wel helemaal aan private bedrijven overlaten?

Een pandemie is voedsel voor complottheorieën

Corona begon als een gezondheidscrisis die Nederland eensgezind wilde aanpakken, maar veranderde in een bron van maatschappelijk wantrouwen, gevoed door desinformatie en complottheorieën. En zo ging het ook bij eerdere pandemieën.

Hoe vrouwen vergeten werden in het Covid-19-onderzoek

Lang is genegeerd dat medicijnen en vaccins een ander effect kunnen hebben op vrouwen dan op mannen. Bij het testen van coronavaccins blijkt opnieuw vrijwel niet te zijn gekeken naar verschillen tussen de seksen.

Het virus houdt zich schuil in het beest

Het nieuwe coronavirus is een zoönose, het sprong over van een dier, vermoedelijk een vleermuis. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt, en zeker ook niet de laatste. De meeste nieuwe infecties komen van een dier.

Waarom wordt de een zoveel zieker dan de ander?

Het coronavirus maakt de een zwaarder ziek dan de ander. Amsterdamse wetenschappers ontdekten hoe dit ontstaat. “Dit komt weinig voor.”

Die ijzeren long was zo gek nog niet

De coronapandemie heeft een belangrijk probleem bij het beademen van patiënten blootgelegd, stelt klinisch fysicus Jan van Egmond. ‘We moeten weer terug naar de beademing van vóór 1950!’

Arie (63) lag 50 dagen op de intensive care

Corona sloeg snoeihard toe bij Arie van Beem (63). Hij lag maanden in het ziekenhuis. De weg terug zal lang zijn, en zwaar. Maar Arie is vooral blij dat hij nog leeft. De rest komt vanzelf, stelt hij. 

Jaap van Dissel: onverstoorbaar, bescheiden en een tikkeltje star

Als ‘virusbestrijder des vaderlands’ is Jaap van Dissel een van de hoofdrolspelers in de coronacrisis. Zijn glans uit de eerste maanden is wat verdwenen, maar daar zit hij waarschijnlijk niet mee. Van Dissel gaat het om de inhoud. Zijn positie in de spotlight kan hem gestolen worden.

 

Die ene Passion die wel doorging, met rampzalige gevolgen

In maart moesten alle concertzalen sluiten. Voor het Amsterdams Gemengd Koor kwam die beslissing te laat. Zonder iets te vermoeden hadden al die zingende kelen het virus toen al binnen hun eigen gelederen verspreid. De gevolgen waren rampzalig.

Deze zorginstelling worstelt: hoe leg je quarantaine uit aan wie corona niet begrijpt?

De gehandicaptenzorg worstelt met corona, zien ze in zorginstelling ’s Heeren Loo op de Veluwe. Hoe zorg je dat cliënten die er niets van begrijpen zich aan de regels houden?

Anne-Mei The logeerde tijdens de coronacrisis twee maanden in het verpleeghuis...

…en was ooggetuige van een stille ramp. Bijzonder hoogleraar dementie Anne-Mei The meldde zich in april bij een verpleeghuis in Amsterdam. Twee maanden verbleef ze daar tussen verdriet, woede en radeloosheid.

In memoriam: de Avondklok

Ze werd gezien als de zwaarste vrijheidsbeperking sinds de Tweede Wereldoorlog: De Avondklok. Vanaf vandaag is ze niet meer. De mensen die De Avondklok het beste kenden, blikken in deze necrologie terug op haar verschillende levensfasen.

Veelgehoorde anderhalvemeterexcuses en of die ergens op slaan

‘We hebben toch al uit hetzelfde schaaltje chips gegeten’: mensen bedenken allerlei creatieve excuses om geen anderhalve meter afstand te houden. Hoe valide zijn de argumenten en waarom gebruiken we ze? Een verzameling. . 

Wat we kunnen leren van eerdere pandemieën

Pandemieën hebben meer dan eens een hoofdrol gespeeld in de wereldgeschiedenis. Soms met grote gevolgen. ‘Epidemieën leggen zwakten in onze samenlevingen bloot.’

Als twee ouders bijna tegelijkertijd sterven door het coronavirus

Nathalie en Gerwin Fens verliezen binnen twintig uur hun beide ouders door het coronavirus. ‘Het zal toch niet zo zijn dat ze er allebei tussenuit piepen hè’, zei ik tegen de verpleegkundigen. ‘Daarop kwam geen antwoord.’

Zo komen we groener uit de coronacrisis

Nederland hobbelt achteraan met plannen voor groen herstel van de economie na corona, stelde het Planbureau voor de Leefomgeving donderdag. Aan ideeën hoe het beter kan is in ieder geval geen gebrek.

OVER HET VACCIN

OVER HET VACCIN

Een coronavaccin en de wereld is gered?

Een vaccin moet ervoor zorgen dat we in 2021 terug kunnen naar 2019. Dat is alleen mogelijk als het vaccin net zo goed is als de inenting tegen de mazelen. Zorgredacteur Marco Visser legt uit hoe het werkt.

Coronavaccin kan hoofdpijndossier worden door de vele bijwerkingen

Het vaccin tegen het nieuwe coronavirus wordt geen simpel prikje, maar geeft bijwerkingen. Dat kan mensen ervan weerhouden zich te laten inenten.

De mitsen en maren van het Pfizer-vaccin

Volgens de voorlopige resultaten biedt het vaccin van Pfizer en BioNTech 90 procent bescherming tegen het coronavirus. Hoe goed is dit nieuws?

Margaret (90) was de eerste die het Pfizer-vaccin ontving

Maggie zal de geschiedenisboeken in gaan als de vrouw die als eerste in de westerse wereld een goedgekeurd coronavaccin toegediend heeft gekregen. “Ik voel me zo bevoorrecht”

Werkt het vaccin ook tegen mutaties?

Na de aanvankelijke blijdschap over de eerste vaccins wordt steeds duidelijker: de strijd met het coronavirus is nog verre van beslist. Hoe goed zal het lukken om in te spelen op mutaties?

VERHALEN UIT HET BUITENLAND

VERHALEN

UIT HET

BUITENLAND

Deze golf zag India niet aankomen: aan alles is tekort

Het ging een jaar lang relatief goed in India, maar nu verspreidt het coronavirus zich plots heel snel. ‘De overheid had hier beter voor moeten plannen.’

Draghi wil met EU-coronageld Italië een nieuw gezicht geven: modern, welvarend en productief

Het lot van ons land hangt ervan af, zegt de Italiaanse premier Draghi over de miljarden uit het EU-herstelfonds. Het parlement steunt zijn bestedingsplan.

‘De doden in de kisten waren onze kerkgangers geworden’

De Noord-Italiaanse stad Bergamo had de twijfelachtige eer de eerste coronabrandhaard in Europa te zijn. Ziekenhuizen raakten overvol, crematoria konden de toestroom niet aan. Trouw-redacteur Stijn Fens ging erheen om te zien hoe de inwoners Kerst vieren. ‘We zijn meer verenigd dan ooit.’

De lessen die Nederland kan halen uit de Chinese corona-aanpak

Bij welke aanpak van het coronavirus wordt de economie het minst geschaad? China koos voor snel en hard ingrijpen. Hoe heeft dat uitgepakt?

In het Braziliaanse Manaus is geen zuurstof meer voor coronapatiënten, artsen moeten kiezen wie ze behandelen

Een ongekende toename van het aantal coronabesmettingen in Manaus, een miljoenenstad in de Braziliaanse Amazone, zorgt voor een zuurstoftekort in de ziekenhuizen. 

Waarom half Israël al wel is ingeënt en wij niet

Er bestaan inmiddels grote internationale verschillen in vaccinatietempo. Israël gaat snel, Nederland langzaam.

INTERVIEWS

INTERVIEWS

'We moeten ons voorbereiden op Disease X'

Ze had al vele virusuitbraken van dichtbij meegemaakt en toch werd ook hoogleraar virologie Marion Koopmans overvallen door de coronapandemie. In haar thuiskantoor is ze drukker dan ooit. ‘We moeten voorbereid zijn op Disease X, de ziekteverwekker die wij nu nog niet kennen.’

‘De ic’s liggen nog altijd overvol. Dat voelt niet goed’

Diederik Gommers is de hoeder van de ic’s. Als de bedden schaars worden, staat hij op. Als zijn mensen een vaccin willen, is Gommers op tv. Dat levert kritiek op, maar die wuift Gommers weg. ‘Mijn rol is om bij alles de vraag te stellen: wat betekent dit voor de ic’s in Nederland?’

‘Het testbeleid is niet het probleem, ons gedrag is het probleem’

Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames loopt in september weer op, nieuwe maatregelen lijken onafwendbaar. Eind september, nadat Jaap van Dissel (voorzitter van het Outbreak Management Team) voor het eerst sprak van een ‘tweede golf’, legde Trouw hem vier heikele kwesties voor.

Maurice de Hond weet het zeker: Er is geen enkele basis voor de huidige coronamaatregelen

Maurice de Hond is ervan overtuigd dat het RIVM en het kabinet op het verkeerde spoor zitten, maar hij voelt zich niet gehoord. 

‘De leiding mag best autoritair zijn’

Onduidelijkheid, verwarring, geen strategie. Er is heel veel mis met het coronabeleid van het kabinet, vindt oud-hoofdinspecteur Gezondheidszorg en Jeugd Wim Schellekens.

‘Het virus wordt waarschijnlijk efficiënter’

Arts-microbioloog Jan Kluytmans was zo eigenwijs om begin maart in het Amphia Ziekenhuis op grotere schaal te testen op corona. Hij ontdekte hoe wijd het virus in Brabant verspreid was. Aan Kluytmans de vraag, nu het virus weer oplaait: kan het opnieuw erger zijn dan we denken?

PODCASTS

PODCASTS

Wijsneuzen Extra: over de pandemie & de wereld

De podcast Wijsneuzen staat deze dagen in teken van de coronapandemie. Want er komt nogal wat op ons af – wat doet de coronacrisis met de wereld, met de politiek, met ons? Hoe ziet de wereld er straks uit? Wijsneuzen gaat op zoek naar antwoorden. 

Hoe maak je tijdens de coronaquarantaine een krant?

In deze aflevering van de Achter de schermen-podcast gaat Lars Anderson in gesprek met hoofdredacteur Cees van der Laan over hoe het is om tot een krant te komen tijdens de 1,5-meter-economie.

Zo wordt de krant gemaakt in coronatijd

Het coronavirus raakt ook het maken van de krant. Hoofdredacteur Cees van der Laan vertelt er hier over.

Regel nu dat u uw krant ook digitaal niet hoeft te missen

Chef online Edwin van Sas geeft uitleg op vragen over de apps en de website van Trouw.

Trouw-redacteuren Marco Visser en Joep Engels zitten, samen met een groep collega-redacteuren, bovenop het coronavirus. In de Achter de Schermen-podcast van Trouw vertellen zij over hun werk. Beluister de afleveringen hieronder.