Select Page

Het nieuwe coronavirus

Op deze pagina vindt u het belangrijkste nieuws en achtergronden over de coronapandemie.

Het nieuwe coronavirus

Op deze pagina vindt u het belangrijkste nieuws en achtergronden over de coronapandemie.

WAT U MOET WETEN

Wat is het coronavirus?
De ziekte die door het nieuwe coronavirus wordt veroorzaakt, Covid-19, lijkt op griep. Maar subtiele verschillen in het virus kunnen grote gevolgen hebben. Artsen leren nog elke dag bij over het virus. Wetenschapsredacteur Joep Engels legt uit hoe het zit.
Wanneer komt er een vaccin?

Er wordt wereldwijd aan 160 verschillende vaccins gewerkt. Onderzoekers van de Universiteit van Oxford en farmaceut AstraZeneca meldden 20 juli dat de eerste onderzoekersresultaten positief waren. Lees hier meer. 

Hoe herken je nepnieuws?
De kranten vullen de kolommen met coronavirusnieuws, het achtuurjournaal opent al weken met niets anders en het virus gaat al bijna drie maanden viraal op sociale media. Hoe gedragen de media zich, is hun berichtgeving in balans of veroorzaken ze juist extra onrust?
Wordt er genoeg getest in Nederland?

Test Nederland wel genoeg? Microbiologen en politici vragen zich dat af, zeker omdat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zo vaak ‘test, test, test’ herhaalt. In eerste instantie werd er weinig getest in Nederland, maar dat beleid is veranderd, inmiddels kan iedereen met symptomen zich laten testen bij de GGD. Nederland gaat dus veel meer testen, zoals de WHO wil, maar is dat niet veel te laat? Lees er hier meer over.

Kan ik zelf ook een test krijgen?

In Nederland worden ruim 5000 mensen per dag getest op het coronavirus. Op grote schaal testen kan sinds 1 juni. Wie symptomen heeft kan zich laten testen bij de GGD. Daarvoor is een speciaal telefoonnummer geopend: 0800-1202. Dit telefoonnummer is zeven dagen per week bereikbaar van 8 uur ‘s ochtends tot 8 uur ‘s avonds. 

Kan ik mezelf testen op corona?

Als er al tests circuleren op het internet, dan zijn ze niet goedgekeurd door de gezondheidsinspectie. Een zelf gekochte coronatest kan dus onterecht geruststellen of paniek zaaien. De enige betrouwbare test is te krijgen via de GGD of de huisarts. 

Waarom zijn mondkapjes niet verplicht in Nederland?

Landen om ons heen verplichten het dragen van mondkapjes op straat, om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Het Nederlandse RIVM wil er niet aan, ook de WHO waagt zich niet aan een verplichting. Er zijn immers onderzoeken die aantonen dat het gebruiken van een mondkapje of andere gezichtsbescherming een averechts effect heeft.  Sinds 1 juni is een mondkapje wel verplicht in al het openbaar vervoer. De overheid heeft hiertoe besloten omdat anderhalve meter afstand houden in tram, bus, metro of trein lastig is.

Hoe houd ik mezelf en mijn huis virusvrij?
In de strijd tegen het coronavirus is een goede hygiëne van essentieel belang. Hoe moet dat eigenlijk, hygiënisch leven?
Een zelfgemaakt mondkapje, heeft dat zin?
Met behulp van een YouTube-filmpje maak je zó een mondkapje om jezelf en anderen te beschermen tegen het coronavirus. Maar werkt zo’n masker eigenlijk wel?
Wie adviseren het kabinet tijdens de coronacrisis?

Telkens herhaalt premier Rutte: het kabinet verzint niet zelf hoe het coronavirus wordt bestreden. Hij volgt de deskundigen in het OMT, het Outbreak Management Team. Wie zijn al die coronabeslissers?

Daarnaast is het kabinet op zoek naar andere experts dan alleen virusdeskundigen en artsen, er is een ander soort expertise nodig zoals psychologen, economen en ethici. Maar het is nog niet zo makkelijk om die te vinden. 

Is er een medicijn tegen corona?

Een medicijn dat de patiënt geneest van Covid-19 is er nog niet. Wel ontdekten Britse onderzoekers dat het medicijn dexamethason het ziekteverloop kan verbeteren. Goed nieuws, maar het virus is er zeker nog niet mee verslagen. 

Kunnen dieren ook besmet raken?

Na de besmetting van tijgers en leeuwen in een New Yorkse dierentuin, duikt het virus op bij nertsen in Brabant. Wat betekent dit betekent voor onze omgang met dieren, en of uw huiskat nog naar buiten kan, leest u hier.

ACHTERGRONDVERHALEN

ACHTERGROND

VERHALEN

De coronacrisis legt de kwetsbaarheid van de GGD's bloot

Een grote verantwoordelijkheid rust op de schouders van de GGD’s, die cruciale taken hebben in de strijd tegen het coronavirus. Maar nu het aantal besmettingen stijgt, kraken de GGD’s, net als tijdens de eerste golf. Hoe kan dat? 

Een pandemie is voedsel voor complottheorieën

Corona begon als een gezondheidscrisis die Nederland eensgezind wilde aanpakken, maar veranderde in een bron van maatschappelijk wantrouwen, gevoed door desinformatie en complottheorieën. En zo ging het ook bij eerdere pandemieën.

Arie (63) lag 50 dagen op de intensive care

Corona sloeg snoeihard toe bij Arie van Beem (63). Hij lag maanden in het ziekenhuis. De weg terug zal lang zijn, en zwaar. Maar Arie is vooral blij dat hij nog leeft. De rest komt vanzelf, stelt hij. 

Jaap van Dissel: onverstoorbaar, bescheiden en een tikkeltje star

Als ‘virusbestrijder des vaderlands’ is Jaap van Dissel een van de hoofdrolspelers in de coronacrisis. Zijn glans uit de eerste maanden is wat verdwenen, maar daar zit hij waarschijnlijk niet mee. Van Dissel gaat het om de inhoud. Zijn positie in de spotlight kan hem gestolen worden.

 

De eerste keer dat Anouk van Burgel rijen mensen aan de beademing zag liggen, moest ze daar een uur van bekomen. “Maar er gaat een knop om”, zegt ze. “Adrenaline en gáán. Hiervoor wilde je arts worden.” Fotograaf Reyer Boxem mocht meelopen op de intensive care van het UMC Groningen.

De balans na de eerste golf: 99 procent van de doden is 50-plus

De eerste golf lijkt in Nederland achter de rug, dus maken we de balans op. Wat zijn de medische gevolgen geweest?

Kiezen tussen jongeren en ouderen op intensive care is onwaarschijnlijk scenario

Wie belandt er bij een tekort aan bedden op de intensive care wel en niet op de ic? Gaat jong voor oud? Ja, blijkt uit het draaiboek over keuzes op de ic bij schaarste. Maar dat het in de Covid-19-pandemie zo ver komt, is onwaarschijnlijk.

Die ene Passion die wel doorging, met rampzalige gevolgen

In maart moesten alle concertzalen sluiten. Voor het Amsterdams Gemengd Koor kwam die beslissing te laat. Zonder iets te vermoeden hadden al die zingende kelen het virus toen al binnen hun eigen gelederen verspreid. De gevolgen waren rampzalig.

Waarom ‘bloemenmeisje’ Wendy Kroeze (41) tussen de hooligans stond

De foto van de vrouw die naar de Mobiele Eenheid zwaait met een bosje bloemen, werd iconisch voor het zondagse protest tegen de anderhalve meter. ‘Bloemenmeisje’ Wendy Kroeze vertelt wat haar motiveert. “Corona is een hoax.”

Anne-Mei The logeerde tijdens de coronacrisis twee maanden in het verpleeghuis...

…en was ooggetuige van een stille ramp. Bijzonder hoogleraar dementie Anne-Mei The meldde zich in april bij een verpleeghuis in Amsterdam. Twee maanden verbleef ze daar tussen verdriet, woede en radeloosheid.

Wat we kunnen leren van eerdere pandemieën

Pandemieën hebben meer dan eens een hoofdrol gespeeld in de wereldgeschiedenis. Soms met grote gevolgen. ‘Epidemieën leggen zwakten in onze samenlevingen bloot.’

Veelgehoorde anderhalvemeterexcuses en of die ergens op slaan

‘We hebben toch al uit hetzelfde schaaltje chips gegeten’: mensen bedenken allerlei creatieve excuses om geen anderhalve meter afstand te houden. Hoe valide zijn de argumenten en waarom gebruiken we ze? Een verzameling. . 

Zo komen we groener uit de coronacrisis

Nederland hobbelt achteraan met plannen voor groen herstel van de economie na corona, stelde het Planbureau voor de Leefomgeving donderdag. Aan ideeën hoe het beter kan is in ieder geval geen gebrek.

Als twee ouders bijna tegelijkertijd sterven door het coronavirus

Nathalie en Gerwin Fens verliezen binnen twintig uur hun beide ouders door het coronavirus. ‘Het zal toch niet zo zijn dat ze er allebei tussenuit piepen hè’, zei ik tegen de verpleegkundigen. ‘Daarop kwam geen antwoord.’

Na twee maanden samen in quarantaine laat meneer De Koning zijn vrouw achter in het verpleeghuis

Nu er corona is vastgesteld in verpleeghuis De Blije Borgh, houdt Charles de Koning (83) de zorg voor zijn vrouw Adriana er niet meer vol. Hij is ‘doodmoe’ naar huis gegaan. ‘Ik trek het niet meer.’ 

Lees het laatste nieuws op Trouw.nl

Klik hier

Er was waardering, zeker, maar buiten de ziekenhuizen voelden de ‘helden van de zorg’ zich de afgelopen maanden ook in de steek gelaten. Nu de situatie normaliseert, vertellen drie van hen hun verhaal. ‘Ik had me nooit gerealiseerd dat wij onderaan stonden.’

VERHALEN UIT HET BUITENLAND

VERHALEN

UIT HET

BUITENLAND

Dit kan Nederland leren van de Duitse aanpak

Ons buurland in het oosten is beter in het bestrijden van corona én in testen. Wat kan Nederland leren van Duitsland? Alex Friedrich, hoofd infectieziekten van het UMC Groningen: ‘Ga maar kijken, wat is daar nou anders?’

In China werkt quarantaine, ze zouden het in Nederland eens moeten proberen

Angst en gebrek aan informatie maakt dat quarantaine in het autoritaire China werkt, ontdekt correspondent Eefje Rammeloo in Shanghai. Is er geen variant voor de liberale volksaard?

Veelgeprezen coronabeleid Zuid-Afrika loopt deuken op

Zuid-Afrika bouwt langzaam zijn corona-lockdown af. Het land ontvangt veel lof voor zijn snelle, wetenschappelijk onderbouwde aanpak. Maar in de townships loert corruptie en misbruik.

Volop versoepeling, terwijl het virus toch nog volop woedt

De wereld is nog lang niet van het coronavirus af. Toch kiezen leiders van sommige landen waar de piek nog niet is bereikt er voor hun land van het slot te halen.

INTERVIEWS

INTERVIEWS

‘Het testbeleid is niet het probleem, ons gedrag is het probleem’

Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames loopt in september weer op, nieuwe maatregelen lijken onafwendbaar. Eind september, nadat Jaap van Dissel (voorzitter van het Outbreak Management Team) voor het eerst sprak van een ‘tweede golf’, legde Trouw hem vier heikele kwesties voor.

Maurice de Hond weet het zeker: Er is geen enkele basis voor de huidige coronamaatregelen

Maurice de Hond is ervan overtuigd dat het RIVM en het kabinet op het verkeerde spoor zitten, maar hij voelt zich niet gehoord. 

‘De leiding mag best autoritair zijn’

Onduidelijkheid, verwarring, geen strategie. Er is heel veel mis met het coronabeleid van het kabinet, vindt oud-hoofdinspecteur Gezondheidszorg en Jeugd Wim Schellekens.

‘Het virus wordt waarschijnlijk efficiënter’

Arts-microbioloog Jan Kluytmans was zo eigenwijs om begin maart in het Amphia Ziekenhuis op grotere schaal te testen op corona. Hij ontdekte hoe wijd het virus in Brabant verspreid was. Aan Kluytmans de vraag, nu het virus weer oplaait: kan het opnieuw erger zijn dan we denken?

OVER HET VACCIN

OVER HET VACCIN

De jacht op een vaccin: Een bacterie als wapen tegen het virus

Met een vaccin dat geen antilichamen opwekt wil Intravacc uit Bilthoven de strijd aangaan met het coronavirus. Trouw volgt het bedrijf bij zijn zoektocht.

Welke vaccins en medicijnen liggen er klaar voor 2021?

Begin 2021 zal er een vaccin zijn, maakte het kabinet deze week bekend. Zal de wereld dan weer zijn als voor 2020? En hoe staat het met de ontwikkeling van medicijnen en vaccins?

Coronavaccin kan hoofdpijndossier worden door de vele bijwerkingen

Het vaccin tegen het nieuwe coronavirus wordt geen simpel prikje, maar geeft bijwerkingen. was. Dat kan mensen ervan weerhouden zich te laten inenten.

POSITIEF NIEUWS

POSITIEF

NIEUWS

Venetië is voor eventjes weer van de bewoners. ‘Wat is onze stad nu fantastisch’

Als er één stad is waar de term ‘overtoerisme’ op van toepassing is, dan is het Venetië. Door de coronacrisis zijn de toeristen verdwenen. De bewoners weten niet wat ze meemaken. 

Dankzij de intelligente lockdown ademen we schonere lucht in

Stille straten en uitgestorven autowegen: sinds de corona-uitbraak is het buiten rustiger, en dat komt de luchtkwaliteit ten goede. In maart en begin april werd er boven Nederland minder fijn- en stikstof gemeten dan in dezelfde periode een jaar geleden. 

Zelden kwam het verbindende potentieel van sociale media duidelijker naar voren

‘s Ochtends bijpraten met een kopje koffie, vrijdagmiddag borrelen of een avondje eten met familie: via diensten als Whatsapp en Houseparty zetten mensen deze rituelen zelfs in quarantaine voort. 

Praktische hulp die ook goed is voor de ziel

In een mum van tijd tuigden christelijke organisaties een platform op voor hulp aan mensen in coronatijd. ‘Er komt heel veel goedheid boven.’

BREDE SCHOUDERS

BREDE 

SCHOUDERS

De artsen van de ic-afdelingen ontvangen dagelijks applaus, maar er zijn meer mensen die de samenleving draaiende houden tijdens deze coronacrisis. In de rubriek Brede Schouders lichten we hen uit

De kindertelefoon

Dennis Vermeulen is een van de 100 vrijwilligers van de Utrechtse afdeling van de Kindertelefoon. En nu scholen gesloten zijn, rinkelt die Kindertelefoon voortdurend.

De kinderopvang

In de kinderopvang is de kakofonie van kinderstemmetjes verstomd. ‘Hoe zou het met ze gaan?’

De wijkagent

Wijkagent Koen van Grinsven werkt gewoon door tijdens de coronacrisis. ‘Als iemand ligt te vechten voor z’n leven, zeg je niet: Wacht effe, ik doe eerst een overall aan’

De vrijwilliger

Dominique Nientker is vrijwilliger bij de Voedselbank. ‘Al onze reserves raken op.’

De uitvaartverzorger

Gestreamde diensten, online condoleanceregisters: zo kunnen mensen toch samen rouwen.

PRAKTISCHE  TIPS

PRAKTISCHE 

TIPS

Hamsterspijt? Recepten voor uw pasta en blikgroente

Opeens waren veel schappen in de supermarkt leeg. Maar nu we ze toch in huis hebben: wat doen we met al die pasta en blikgroente?

Thuiswerken, hoe pak je dat aan?

Verslaggever Robert Visscher werkt al zeventien jaar thuis en vertelt waar je op moet letten.

We kunnen niet meer naar de pub-quiz

Normaal gesproken wachten we tot het eind van het jaar met de Trouw-pubquiz. Maar omdat niets normaal is in deze tijden, en alle binnenblijvers wel wat afleiding kunnen gebruiken, doen we er gewoon eentje extra.

De Trouw Boekenclub

Na urenlang videobellen, mailen en appen kan even offline lezen een verademing zijn. Daarom begint Trouw een boekenclub. Doet u mee?

PODCASTS

PODCASTS

Wijsneuzen Extra: over de pandemie & de wereld

De podcast Wijsneuzen staat deze dagen in teken van de coronapandemie. Want er komt nogal wat op ons af – wat doet de coronacrisis met de wereld, met de politiek, met ons? Hoe ziet de wereld er straks uit? Wijsneuzen gaat op zoek naar antwoorden. 

Hoe maak je tijdens de coronaquarantaine een krant?

In deze aflevering van de Achter de schermen-podcast gaat Lars Anderson in gesprek met hoofdredacteur Cees van der Laan over hoe het is om tot een krant te komen tijdens de 1,5-meter-economie.

Zo wordt de krant gemaakt in coronatijd

Het coronavirus raakt ook het maken van de krant. Hoofdredacteur Cees van der Laan vertelt er hier over.

Regel nu dat u uw krant ook digitaal niet hoeft te missen

Chef online Edwin van Sas geeft uitleg op vragen over de apps en de website van Trouw.

Trouw-redacteuren Marco Visser en Joep Engels zitten, samen met een groep collega-redacteuren, bovenop het coronavirus. In de Achter de Schermen-podcast van Trouw vertellen zij over hun werk. Beluister de afleveringen hieronder.